Hond wassen met Dettol, Dreft of groene zeep

Helaas maar waar, je hond kan flink last hebben van parasieten of hij is gewoon erg vies. Genoeg redenen om de huid en vacht van het dier even grondig aan te pakken. Kun je de hond wassen met Dettol, Dreft of groene zeep? Dit zijn van die huismiddeltjes tegen vuil, vet en vlooien, maar de vraag is of dit ook werkt én of het gezond is.

Waarom stinkt een hond?

Allereerst iets over de huid en vacht van de hond. Ja, die kan soms aardig stinken. Dit wordt veroorzaakt door het beschermende laagje dat de huid aanmaakt. Talg beschermt tegen vocht en kou, het is dus noodzakelijk dat dit laagje aanwezig is. Helaas kan talg uiteindelijk ook gaan stinken.

[do_widget id=custom_html-56]

Een hond stinkt vooral na het zwemmen of wanneer de vacht door regen nat is geworden. Daarnaast merk je een vieze geur op wanneer je de hond een tijd niet hebt gewassen.

Vlooien zijn het tweede probleem

Naast stank zijn vlooien het tweede grootste probleem bij honden. Dit zijn bloedzuigende parasieten die zich niet zomaar weg laten jagen. De behandeling van vlooien kan intensief zijn, vooral wanneer je niet de juiste middeltjes inzet.

Hond wassen met Dettol tegen jeuk of parasieten

De hond heeft ernstige jeuk of last van parasieten. Denk hierbij aan vlooien, teken of schurftmijten. Kun je de hond wassen met Dettol? Dit middel is bedoeld voor het doden van bacteriën. Dettol wordt voornamelijk in de keuken, badkamer maar ook binnen de zorg toegepast.

Het is een feit dat Dettol desinfecterend werkt. Het zou ook parasieten kunnen doden. Helaas is Dettol niet geschikt voor de hondenvacht. Wanneer je de hond met Dettol wast dan tast je de beschermende laag aan. Bovendien kan de hond overgevoelig op Dettol reageren. Er ontstaat dan roodheid, jeuk en mogelijk ook schilfertjes.

Hond wassen met Dreft (afwasmiddel)

Toegeven, een hond die vettig aanvoelt en ook nog eens stinkt, dat is natuurlijk geen pretje. Ga maar eens met je hand over de vacht, er blijft dan een vies aanvoelend laagje op je vingers achter. Wanneer je de vingers langs elkaar wrijft zie je dat dit vet zelfs zwart gekleurd is.

Om dit vet weg te krijgen besluiten veel eigenaren om hun hond te wassen met Dreft of een ander afwasmiddel. Op zich logisch, afwasmiddel werkt ontvettend. Dit middel krijgt vet dus moeiteloos weg. Helaas is Dreft helemaal niet geschikt om de hond mee te wassen. Het is ook niet bedoeld om je eigen huid mee schoon te maken.

Was je de hond met Dreft dan kan deze last krijgen van flinke jeuk, roodheid, schilfertjes, wondjes of bultjes. Er kan in ernstige gevallen zelfs haaruitval ontstaan, zichtbaar aan kale plekken.

Hond wassen met groene zeep

Als laatste kun je nog de hond wassen met groene zeep. Dit is bedoeld om de hond schoon te maken maar ook om vlooien te bestrijden. Op zich is groene zeep een natuurproduct en bevat het geen agressieve middelen. Dit gaat dan alleen voor de echte groene zeep op. Vloeibare groene zeep heeft weer een andere samenstelling.

Is het aan te raden om de hond te wassen met groene zeep? Nee, ook dit moet je niet doen. Groene zeep tast het laagje op de huid aan. Je kunt je voorstellen dat de huid dan geen bescherming meer heeft en snel uitdroogt. Dit heeft schilfering tot gevolg. Daarnaast kan het dier last krijgen van jeuk, haaruitval of een rode huid. Dit soort dingen wil je natuurlijk voorkomen.

Kan je een hond met gewone shampoo wassen?

Was je hond nooit met iets wat je ook niet op je eigen hoofdhuid smeert. Dettol, Dreft of groene zeep is niet bedoeld om je haren mee te wassen. Hier ga je dus ook geen hond mee wassen. Kan je een hond met gewone shampoo wassen? Het zou kunnen, maar alleen in noodgevallen. Shampoo voor mensen heeft een andere zuurgraad dan hondenshampoo. Juist door die andere zuurgraad tast het de huid van de hond aan.

Bedenk ook dat sommige honden allergisch op bepaalde producten reageren. Hondenshampoo is specifiek op de hondenhuid afgestemd. Dit verkleint de kans op allergische reacties.

Bekijk hondenshampoo

Overigens is het ook niet zo dat je de hond kunt wassen met Zwitsal (babyshampoo). Het klopt dat baby shampoo wat milder is, maar de zuurgraad van Zwitsal is nog steeds op mensen afgestemd. Dus niet op honden.

Vlooien op de juiste manier bestrijden

Je hond heeft vlooien, wat kun je het beste doen? In ieder geval niet met Dettol, groene zeep of afwasmiddel gaan wassen. Wil je de hond echt wassen, gebruik dan een vlooienshampoo. Maar let op want een vlooienshampoo doodt alleen de vlooien die op dat moment op het huisdier zitten. De overige 95% van de vlooienpopulatie bevindt zich in je woning.

Wil je vlooien effectief bestrijden dan moet je spot-on of een vlooienband op het huisdier toepassen. Bij een ernstige vlooienplaag is het aan te raden om ook de omgeving te behandelen.

Naar spot-on tegen vlooien

Af en toe de hond wassen

Het is zeker niet verstandig om je hond dagelijks in bad te doen. Eenmaal per twee maanden is meer dan voldoende en eigenlijk nog te vaak. Het is aan te raden om je hond niet vaker dan 2-6 keer per jaar te wassen. De huid moet na elke wasbeurt herstellen en weer een nieuwe talglaag aanmaken. Geef de huid dan ook de kans om te herstellen en wacht minimaal twee maanden met de volgende wasbeurt.

Vind je dat je hond niet fris ruikt? In plaats van hem vaker te wassen kun je ook een speciale hondenparfum gebruiken. Spuit deze parfum af en toe tussen de schouderbladen van het dier. Gebruik dit niet vaker dan 1-2 keer per week en spray niet rechtstreeks op de huid.

Eén gedachte over “Hond wassen met Dettol, Dreft of groene zeep

  1. Wij behandelden onze honden met name bij de staartinzet ,
    Met een paar druppels berkenteerolie vermengd met uierzalf.
    Heeft altijd afdoende gewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven