Ragdoll – een echte beauty

De Ragdoll is een echte schoonheid. Deze forsgebouwde kat heeft een zijdezachte en halflange tot lange vacht. Van oorsprong komt hij uit de verenigde Staten maar in Europa is hij ook erg populair. Er komen wel een aantal erfelijke aandoeningen bij dit kattenras voor. Wanneer je een Ragdoll in huis haalt moet je meer weten over de uiterlijke kenmerken, het karakter en natuurlijk de verzorging.

Geschiedenis van de Ragdoll

Dit kattenras is nog niet zo heel oud. In de jaren 60 van de 20e eeuw ontstond dit ras in Californië (Verenigde Staten). Er werd een witte langharige poes gekruist met een onbekende kater. De witte kittens die geboren werden hadden een aantal van de typische kenmerken van wat we nu de Ragdoll noemen. Later werd een van deze kittens met een Pers gekruist.

[do_widget id=custom_html-25]

Wist je trouwens dat de naam Ragdoll afgeleid is van een lappenpop? De kittens van de allereerste poes konden namelijk behoorlijk slap liggen, vergelijkbaar met een lappenpop. Sinds 1967 is dit kattenras officieel erkend in de Verenigde Staten. Het duurde nog tot 1981 voordat dit ras naar Europa kwam.

Uiterlijke kenmerken

Natuurlijk moet de Ragdoll aan de rasstandaard voldoen. Opvallend is de forse bouw. Een mannetje (kater) weegt tussen de 6 en 10 kg. Een vrouwtje (poes) weegt tussen de 3 en 6 kg. Hiermee behoort de Ragdoll tot een van de grootste kattenrassen.

De aftekening noemen we ook wel de aanwezigheid van points. Dit betekent dat de extremiteiten gekleurd zijn. Het gaat hier om de snuit (masker), oren, poten en de staart. De kleuren die zijn toegestaan: blauw, chocolade, rood, crème, lilac, seal en tortie. In alle gevallen is die aftekening wel aanwezig.

Je hebt ook nog Ragdolls waarbij de vachtkleur donkerder is en de ogen aqua (een soort lichtblauw) van kleur zijn. De normale Ragdoll heeft altijd blauwe ogen, donkerder dan aqua. Let op want dit ras heeft een halflange tot lange vacht. De beharing mag dus niet kort zijn.

Karakter van de Ragdoll

Het mooie aan de Ragdoll is zijn karakter. Deze katten zijn rustig en vrij aanhankelijk. Heb je een Ragdoll als huisdier dan zul je merken dat hij graag in je buurt is. Hij zit het liefst naast je maar liever niet op schoot. De Ragdoll is ook nieuwsgierig, hij wil alles volgen wat je doet. Hierdoor kan hij je onder de voet lopen.

Opvallend is dat de Ragdoll zich slap laat hangen wanneer je hem oppakt. Dit is dus de perfecte kat om mee rond te lopen. De vraagt is echter of hij dat ook zo prettig vindt, het is immers niet echt een schootkat. Waarom de Ragdoll zich zo slap laat hangen is onbekend, maar het is wel duidelijk dat de allereerste kittens dat ook deden.

Dit ras blijft tot op hoge leeftijd actief en speels. Ondanks zijn rustige karakter houdt hij dus wel van een uitdaging of een spelletje. Je kunt deze kat prima samen laten met andere katten of huisdieren. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat het hier om een roofdier gaat. Dit betekent dat je hem zeker niet alleen kunt laten met konijnen, cavia’s of andere prooidieren.

Dit moet je weten over een Ragdoll

Denk je erover om dit leuke ras in huis te halen, dan moet je zeker verder lezen. Wat moet je weten over een Ragdoll? Hieronder een opsomming van de belangrijkste kenmerken of eigenschappen:

  • Groot kattenras
  • Halflange vacht
  • Heeft vachtverzorging nodig
  • Rustig karakter
  • Laat zich bij optillen slap hangen
  • Belast met erfelijke aandoeningen

Over de vachtverzorging

Door een kruising met de Perzische kat heeft de Ragdoll zijn halflange tot lange vacht behouden. De vacht voelt zeer zacht en zijdeachtig aan. Om klitten te voorkomen moet je deze kat minstens 2-3 keer per week doorkammen. Hoe langer en voller de vacht, hoe vaker je moet kammen of borstelen. Vanwege het rustige karakter laat de Ragdoll dit makkelijk toe. De vacht hoef je alleen te wassen wanneer dit echt noodzakelijk is.

Bekijk kattenborstels

Denk bij de verzorging ook aan de ogen en de oren. Maak deze één keer per week schoon, dit is meer dan voldoende. Wanneer de nagels erg lang en scherp zijn dan kun je ze bijknippen. Haal dan alleen het uiterste puntje ervan af. Wanneer je te veel er vanaf haalt dan verliest de Ragdoll zijn grip en gaat onzeker lopen.

Erfelijke aandoeningen Ragdoll

Bij de Ragdoll komen wat erfelijke ziektes oftewel aandoeningen voor. Gelukkig niet zoveel als bij andere rassen maar ze zijn er wel.

Een bekende erfelijke aandoening is feline infectieuze peritonitis (FIP), dit wordt ook wel besmettelijke buikvliesontsteking genoemd. Symptomen zijn geelzucht, slecht eten, een dikke buik en benauwdheid. De veroorzaker is een coronavirus waarbij er al snel diarree ontstaat. In sommige gevallen kunnen zich hierdoor ontstekingen in het lichaam ontwikkelen. De kat zal veel gaan drinken en plassen en steeds meer vermageren. Deze ziekte is zeer slecht te behandelen.

Soms komt hypertrofische cardiomyopathie (HCM), hierbij raakt de hartspier verdikt. Symptomen zijn een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk en verlamming van de achterpoten of de staart. Deze ernstige ziekte is moeilijk te behandelen.

Overige erfelijke aandoeningen bij de Ragdoll zijn een afweer tegen de rode bloedcellen, PKD oftewel cystenieren, mastceltumor en het ontstaan van blaasgruis. Er zijn verschillende DNA testen beschikbaar. Hiermee kan worden uitgesloten of ouderdieren drager zijn van een van deze erfelijke ziekten.

Naar kattenwinkel

Ragdoll kitten

Op zoek naar een Ragdoll kitten? Er wordt regelmatig met dit kattenras gefokt. Vanwege de erfelijke aandoeningen is het aan te raden om een kitten bij een verantwoorde fokker te halen. Mogelijk krijg je dan te maken met een wachttijd, variërend van enkele weken tot een jaar. Een Ragdoll kitten heeft een stamboom, maar dit is niet noodzakelijk. Zonder stamboom is het wel belangrijk om te weten of het hier om een echte raskat gaat. Er worden namelijk ook veel kruisingen aangeboden.

Een Ragdoll kitten kost tussen de € 500 en € 800. Kruisingen zijn verkrijgbaar voor een prijs variërend van € 350 tot € 600. Waar je ook voor kiest, een kitten moet gezond ogen. Daarnaast moet hij niet alleen alert maar ook nieuwsgierig zijn. Dat de Ragdoll kitten wat terughoudend of verlegen is, dat maakt niet zoveel uit. Het dier is nog jong en moet veel leren.

Schuiven naar boven