Siamees – Siamese kat

De Siamees is een sierlijk en populair kattenras. Hij komt oorspronkelijk uit het verre oosten en is uiteindelijk mee naar Europa genomen. Met zijn slank en rancuneus lichaam en zijn bijzondere aftekening valt hij direct op. Het karakter van de Siamees is net zo bijzonder, hij communiceert namelijk op een buitengewone manier. Denk je erover om de Siamese kat als huisdier te houden? Lees er alles over.

Geschiedenis van de Siamees

Het gaat hier om een van de oudste erkende kattenrassen wereldwijd. Van oorsprong werd dit ras in Siam, dat nu Thailand heet, geboren. Mensen uit Engeland en Frankrijk namen ongeveer 11 katten van dit ras mee naar Europa. Dit gebeurde ergens rond het jaar 1880. Van hieruit heeft het ras zich steeds verder verspreid.

[do_widget id=custom_html-6]

De Engelse Mrs. Veley was overigens de eerste westerse fokker van de Siamees. In de 20e eeuw werd dit ras met nieuw bloed ingemengd. Dit was wel nodig want na de eerste en tweede wereldoorlog waren er niet veel Siamese katten meer over.

Uiterlijke kenmerken

Het bijzondere aan de Siamees is zijn uiterlijk. Het lichaam is elegant, slank en sierlijk. Toch moet er voldoende bespiering aanwezig zijn. De poten zijn naar verhouding lang waarbij de voeten ovaal zijn. De kop heeft een wigvorm waarbij de driehoekige oren een beetje schuin staan geplaatst. De ogen zijn altijd amandelvormig. De kleur van de ogen is donkerblauw, maar soms wordt er een andere oogkleur gezien. Dit laatste is overigens niet gewenst op kattenshows.

De staart is lang en dun. Aan het uiteinde eindigt hij in een punt. De Siamees heeft een korte vacht waarbij er nergens pluimpjes aanwezig zijn, dus ook niet op de staart. De Siamees wordt in de oorspronkelijke kleuren gefokt maar hier zijn later wat andere kleuren bijgekomen.

Wat wel opvalt is de aftekening van de Siamees. Zowel de poten, staart, snuit als oren zijn donkerder dan de rest van het lichaam. Die donkere aftiteling kan bij bepaalde kleurslagen juist wat lichter uitvallen. Kittens worden overigens altijd in een geheel witte kleur geboren. De uiteindelijke aftekening (points) ontstaat later pas.

Karakter van de Siamese kat

Naast zijn uiterlijk valt ook het karakter van de Siamees op. Van oudsher wordt hij als een hond opgevoed en behandeld. Dit betekent dat de Siamees gewend is om te apporteren of aan een lijn te lopen. Wanneer je dit van jongs af aan doet zul je merken dat de Siamese kat hier helemaal geen probleem mee heeft.

Het zijn sociale en aanhankelijk katten. Hij is ook nog eens nieuwsgierig en volgt je bij alles wat je doet . Vanwege zijn aanhankelijkheid zoekt hij ook graag je gezelschap op. Kijk er niet vreemd van op wanneer de Siamees tegen je aan komt liggen of zelfs op schoot kruipt. Ook vindt hij het prettig om op bed te slapen, maar dit moet je wel zelf willen.

De Siamees is ook wel een aandachtstrekker. Wanneer hij niet voldoende aandacht krijgt dan eist hij het gewoon op. Dit doet hij door luidkeels te miauwen. Sommige van deze katten miauwen de hele dag door terwijl anderen wat rustiger zijn. Moet je een dagje weg of werk je dagelijks? Houd er rekening mee dat de Siamees niet graag alleen thuis is.

Vachtverzorging

Vanwege de korte vacht heeft de Siamees niet heel veel vachtverzorging nodig. Met een borstel met zachte haren verzorg je de vacht. Zelden zullen er klitten ontstaan, dit kan hoogstens aan de broek gebeuren (achterzijde kat). Hier kan de vacht namelijk net iets langer zijn. Je hoeft de Siamees ook niet vaak te wassen, alleen wanneer dit echt nodig is. Eén of twee keer per jaar wassen is meer dan voldoende.

Naar kattenborstels

Bij de verzorging hoort natuurlijk ook het reinigen van het gebit, hoewel veel mensen dit niet doen. Wanneer je regelmatig de tandjes schoonmaakt dan voorkom je later ontstekingen en het verlies van tanden of kiezen. Begin met het reinigen van het gebit wanneer het dier nog een kitten is, dan laat hij dit makkelijk toe.

Maak af en toe de oogjes en oortjes schoon. Gebruik hiervoor een speciaal reinigingsmiddel voor katten. De nagels hoef je in principe niet te knippen, tenzij ze heel lang en scheef gaan groeien.

Siamees en opvoeding

Ondanks dat de Siamees vrij rustig is houdt hij wel van wat activiteiten. Van jongs af aan zal hij graag met je willen spelen, zelfs wanneer hij wat ouder is. Dit heeft natuurlijk ook met zijn verlangen naar aandacht te maken. Aandacht geven kun je gebruiken als beloning tijdens de opvoeding.

Oefen direct met de Siamees kitten het alleen thuis zijn. Bouw dit langzaam op waarbij het dier leert dat je altijd weer terugkeert. Heb je twee Siamese katten dan is het alleen thuis blijven een minder groot probleem. Je moet het dier ook aanleren wat wel en niet mag. Bijvoorbeeld de krabpaal gebruiken maar niet de nagels aan het meubilair scherpen. Maar ook dat de kattenbak zijn toilet is, niet een krant die ergens op de grond ligt.

Over het algemeen zal de opvoeding niet veel problemen geven. Het dier is intelligent en zal zelfs aan een lijn leren lopen. Leer hem ook wat trucjes aan, dit kan makkelijk vanwege zijn uitstekend leervermogen.

Erfelijke aandoeningen Siamese kat

Helaas komen er bij de Siamees wel wat erfelijke aandoeningen voor. Dit zijn er maar liefst 18. Dit wil overigens niet zeggen dat alle erfelijke aandoeningen ook ernstig zijn. Een bekende erfelijke aandoeningen is GM1/ GM2 gangliosidosis. Deze stapelingstoornis past het centrale zenuwstelsel aan. Dit is een verwoestende ziekte die niet of nauwelijks te behandelen is.

Nog een bekende erfelijke aandoening bij de Siamees is Mucopolysaccharidose VI. Het gaat hier om een stofwisselingsziekte waarbij er diverse afwijkingen ontstaan zoals hartafwijking, een vergrootte lever of milt. Ook ontstaan er vaak afwijkingen aan de botten en gewrichten. Veel katten met deze aandoening worden niet zo oud.

Andere erfelijke aandoeningen of afwijkingen zijn Niemann Pick Disease, PRA (oogziekte) en Neonatale iso-erytrolyse (afweer tegen de rode bloedcellen). Sommige erfelijke afwijkingen zijn zo ernstig dat het jonge dier komt te overlijden of dood wordt geboren. Andere aandoeningen zijn weer minder ernstig, redelijk goed te behandelen of de kat kan er ouder mee worden. Bijvoorbeeld suikerziekte of astma, iets dat ook wel eens bij Siamese katten voorkomt.

Bekijk kattenspeeltjes

Siamees kitten

Van plan om een Siamees kitten in huis te halen? Doe dit altijd bij een erkende Siamees fokker. Dit noem je ook wel een cattery. Houd er rekening mee dat er soms sprake is van een lange wachttijd. Je vindt soms ook kittens op websites zoals Marktplaats. Ga altijd zelf naar de kittens kijken. Let hierbij goed op de leefomgeving: hoe goed en hygiënisch is deze?

Een Siamees kitten moet gezond ogen. Bovendien moet hij zowel nieuwsgierig als alert zijn. Bestel nooit online een kitten om hem thuis te laten bezorgen, je weet er niet of het dier ziek is. Bij voorkeur heeft de kitten een stamboom. Zonder stamboom kan het ook om een kruising gaan.

Prijs van een Siamees

Voor een gezonde en rasechte Siamees kitten betaal je tussen de € 800 en € 1500. Er worden ook veel kruisingen aangeboden, de prijs ligt dan tussen de € 400 en € 700. Bedenk dat de prijzen van kittens en katten de laatste jaren enorm zijn toegenomen.

Schuiven naar boven