Je kat 2 weken alleen laten

Katten zijn rustige en gezellige huisdieren. Het zijn echter geen dieren die je, wanneer je op vakantie gaat, naar een pension of naar vrienden brengt. Dit komt omdat katten heel erg aan hun omgeving gehecht zijn. Kan je een kat twee weken alleen laten? Sommigen zeggen dat je dit niet moet doen. Maar met de juiste voorbereiding is dit zeker mogelijk.

Zolang kan een kat alleen thuis blijven

De meeste katten kunnen tot wel 24 uur alleen thuis blijven, waarbij ze geen verzorging nodig hebben. Maar sommige raskatten zijn zo sterk aan mensen gehecht, dat ze zich al snel eenzaam voelen. Dit zijn de rassen die een maatje nodig hebben, anders kunnen ze niet alleen thuis blijven.

Met betrekking tot voer en verzorging kun je een kat beste langere tijd alleen laten, zolang alles maar klaarstaat.

Hoe lang kan een kat zonder eten?

Honden kunnen tot wel enkele weken zonder voedsel overleven. Ze hebben wel water nodig. Bij katten zit dit wat anders in elkaar. Wanneer ze enkele dagen geen eten hebben, vergiftigen ze zichzelf. Over het algemeen kan een kat 24 uur zonder eten, tot maximaal twee dagen.

Wanneer het dier langer niet eet dan ontstaan er schadelijke leververanderingen. Dit is zelfs dodelijk.

Genoeg voer neerzetten

Je kunt je kat niet zomaar 2 weken alleen laten, zonder voedsel. Het dier moet altijd de beschikking hebben tot kwalitatief voer. Wil je het dier gedurende langere tijd alleen thuis laten? Dan moet je ervoor zorgen dat je door het hele huis voerbakjes neerzet. Uiteraard moet de kat makkelijk bij de voerbakjes kunnen komen.

Vul elk bakje met brokjes. Natvoer bederft snel, dit is ongeschikt om lange tijd te bewaren. Voor elke dag dat je weg bent plaats je één vol voerbakje. Dus ga je twee weken weg, dan moeten er 14 bakjes staan.

Voldoende water

Normaal drinken katten niet zoveel. Dit komt omdat ze vocht uit voeding halen. Bovendien zijn katten van natuurlijke gewend om lange tijd zonder vocht te doen. Daarom is hun urine ook altijd zo sterk geconcentreerd.

Toch hebben katten water nodig. Maar hoeveel, dat hangt van verschillende factoren af. Wanneer de kat alleen brokjes krijgt, moet hij meer drinken. Zorg dat voor elke dag een half bakje water klaarstaat. Dus bij twee weken afwezigheid moeten er zeven bakjes water toegankelijk zijn.

Altijd genoeg water met deze water dispenser


De kattenbak

Wanneer je kat gedurende 2 weken binnen blijft, moet hij zijn behoefte kunnen doen. Zoals je weet is het handig om elke dag de kattenbak schoon te maken. Doe je dit niet dan gaat niet alleen de bak stinken, ook doet de kat ergens anders zijn behoefte. Een kat zal bij een volle kattenbak altijd op zoek gaan naar een schoon plekje, om te poepen en te plassen!

Veel mensen hebben niet de mogelijkheid om maar liefst 14 kattenbakken neer te zetten. Dat hoeft ook niet, zeven plekken zijn meer dan voldoende. Daarnaast hoef je niet alleen maar kattenbakken uit te kiezen. De onderste helft van een kartonnen doos, met hierin kattengrind of kattenkorrels, voldoet ook.

5x wegwerp kattenbak


Is het wel verstandig om een kat 2 weken alleen te laten?

Katten kunnen langer alleen thuis blijven dan honden. Maar dit betekent niet dat elke kater of poes gedurende twee weken alleen kan blijven. Doet dit alleen wanneer je verzekerd bent van voldoende voer en water. Het is beter wanneer iemand elke 2 tot 3 dagen even bij de kat komt kijken. Deze persoon kan de kattenbakken schoonmaken en het voer en water aanvullen.

De kat buiten laten

Ga je in de zomer op vakantie of een tijdje weg? Wanneer je kat buiten gewend is en je hebt een schuurtje of garage, dan kan de kat ook buiten blijven. Leg in het schuurtje of de garage zijn kattenmand neer, wat speelgoed en voldoende voer en water.

Vraag buren of ze af en toe een kijkje kunnen nemen. Het kan namelijk gebeuren dat buurtkatten of andere dieren het voedsel en water stelen.

Kan een kat zich eenzaam voelen?

Wanneer de kat sterk aan jou gehecht is, kan hij zich zeker eenzaam voelen. Al helemaal wanneer je 14 dagen lang weg bent. Eenzaamheid komt vooral bij binnenkatten veel voor. Wanneer de kat deels naar buiten kan, krijgt hij ook aandacht van soortgenoten en andere mensen.

Kat alleen thuis wanneer je op vakantie bent: zielig of niet

Veel mensen vinden het zielig om een kat alleen thuis te laten, terwijl ze lekker op vakantie zijn. Katten vinden zichzelf niet zielig. Ze zijn prima in staat om voor zichzelf te zorgen. Daarnaast zijn katten solitaire dieren. Ze jagen in hun eentje, en verdedigen alleen zichzelf. Daar hebben ze niemand bij nodig.

Het belangrijkste is dat de kat zijn behoefte kan doen, en dat er meer dan voldoende voer en water aanwezig is. Beter teveel dan te weinig.

Soms is het onverstandig om een kat alleen thuis te laten. Bijvoorbeeld wanneer een dier medische zorg nodig heeft. Of wanneer het om een kitten of juist een hele oude kat gaat. Ook kan een binnenkat zich al snel gaan vervelen of zich eenzaam voelen. In dat opzicht is het wel zielig.

Dit kun je doen met je kat als je op vakantie gaat

Je kat twee weken alleen laten is een optie, maar wel een om goed over na te denken. Maar wat zijn de andere opties? Hieronder enkele ideeën.

  • De kat thuislaten en buren, vrienden of familie vragen om een keer per dag langs te komen
  • De kat thuislaten en iemand vragen om elke twee of drie dagen te komen verzorgen
  • De kat naar een opvanggezin brengen
  • De kat naar een kattenhotel of kattenpension brengen

Houd er rekening mee dat een kat het liefst in zijn eigen vertrouwde omgeving blijft. Daarom is het altijd beter om de kat thuis te laten en een goede voorbereiding te treffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven