Natvoer kat: hoe vaak & hoeveelheid

Natvoer voor de kat heeft wel wat voordelen. Het sluiten beter aan bij de natuurlijke voedingsgewoonten. Daarnaast verklein je hiermee de kans op urineweginfecties. Natvoer voor je kat kopen? Ontdek hoe vaak je dit geeft maar ook wat een juiste hoeveelheid is. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat je niet teveel maar zeker ook niet te weinig voert.

Natvoer of brokken (droogvoer)

Wat is beter, natvoer of brokken voor je kat? De meeste katten hebben een sterke voorkeur voor natvoer. Het ruikt sterker en smaakt ook beter. Katten zijn kieskeurige eters en zijn minder blij met brokken oftewel droogvoer.

[do_widget id=custom_html-6]

Aan beide zitten wat voor- en nadelen. Brokken zijn lang houdbaar en makkelijk te geven. Bovendien heb je hier naar verhouding minder van nodig. Natvoer moet je vaker geven en is beperkt houdbaar. Voordeel voor natvoer is dat het beter aansluit bij wat de kat van nature eet. Bovendien is dit ook gezonder voor je huisdier.

Sommigen zeggen dat natvoer slechter is

Er zijn van die periodes dat iedereen zegt dat natvoer slecht is voor de kat. Het zou zelfs slechter zijn dan brokken. Zo zou blikvoer teveel zout bevatten en zou het ook slecht zijn voor de tanden.

Hier is natuurlijk uitgebreid onderzoek naar gedaan. Wat blijkt? Natvoer voor de kat is echt niet slechter. Het bevat zeker niet meer zout dan brokken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het gebit van een natvoer etende kat net zo gezond is als die van katten die brokken eten.

Natvoer is ook beter omdat het voor 80% uit water bestaat. Dit komt redelijk in de buurt van de natuurlijke prooi van katten. Doordat de kat voldoende vocht binnenkrijgt ontstaat er minder snel kans op urineweginfecties.

Natvoer kat: hoe vaak?

De vraag is hoe vaak je natvoer aan een kat moet geven. Dat hangt er een beetje vanaf of je ook nog brokken geeft. Wanneer droogvoer het hoofdmenu vormt dan is natvoer de bijvoeding. Je kunt dan een klein kuipje per dag geven. Dit kuipje heeft een inhoud van 100-150 g.

Natvoer als hoofdvoeding is helemaal niet slecht. Geef 3 tot 4 keer per dag een hoeveelheid natvoer. Het overgebleven natvoer kun je in de koeling bewaren. Zorg er dan wel voor dat je gekoeld natvoer voortijdig uit de koeling haalt. Je moet het namelijk nooit ijskoud aan je kat voeren. Het liefst op kamertemperatuur, dit is goed.

Natvoer kat: hoeveelheid

Dan is er natuurlijk ook nog wat te zeggen over de hoeveelheid natvoer. De hoeveelheid is afhankelijk van het gewicht van de kat. Het is dus belangrijk dat je de kat regelmatig weegt. Hieronder wat voorbeelden met betrekking tot de hoeveelheid van natvoer (kat).

  • 3 kg lichaamsgewicht: 160 g natvoer
  • 4 kg lichaamsgewicht: 210 g natvoer
  • 5 kg lichaamsgewicht: 263 g natvoer
  • 6 kg lichaamsgewicht: 315 g natvoer

Overigens is het niet zo dat je een kat met overgewicht meer moet gaan voeren. Bedenk wat een gezond gewicht voor de kat zou moeten zijn en geef aan de hand daarvan de juiste hoeveelheid kattenvoer.

Let op: bovenstaande cijfers zijn gemiddelden. Het hangt van het merk natvoer af hoeveel energie het levert. Bij hele goedkope merken zul je vaak wat meer moeten voeren omdat dit minder energie levert.

Hoe lang kan natvoer blijven staan?

Waarschijnlijk eet je kat niet alles direct op. Kun je het natvoer laten staan? Ja dit kan gewoon, al ziet het misschien minder smakelijk uit. Bedenk dat een wilde kat zijn prooi ook niet in één keer of opeet. Dit doet hij vaak verspreid over enkele uren, soms doet hij er wel een hele dag over.

In de warme zomermaanden kun je beter geen natvoer in het voerbakje van je kat laten staan. Dit komt omdat het natvoer vliegen aantrekt. Geef dan net zoveel als je kat in één keer of kan. Het overige natvoer geef je verdeeld over de rest van de dag. Na een tijdje merk je vanzelf wel of je kat een snelle of langzame eter is.

Natvoer mengen met droogvoer

Misschien wil je natvoer mengen met droogvoer. Is dit wel een goed idee? Dat is zeker mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer je de kat normaal droogvoer geeft maar hij eet dit moeilijk. Door hier wat natvoer doorheen zijn mengen wordt de smaak veel aantrekkelijker.

Natvoer mengen met droogvoer heeft ook wel een nadeel. Droogvoer levert namelijk veel meer energie. Voordat je het weet eet je kat teveel aan droogvoer en wordt steeds dikker. Overgewicht is hartstikke slecht voor de gezondheid van je kat. Wil je natvoer mengen met droogvoer, weeg dan alles zorgvuldig af.

Natvoer & blaasgruis kat

Veel katten krijgen vroeg of laat last van blaasgruis. Dit zie je vooral bij katten die continu brokjes (droogvoer) eten. Bij blaasgruis ontstaan er zoutmeerslagen in de urine. Dit veroorzaakt pijn en irritatie. Bij katers kan dit ook voor een verstopping zorgen, iets dat zelfs levensbedreigend is.

Blaasgruis is goed te behandelen met een speciaal dieet. Je krijgt dan speciale kattenbrokken of natvoer voorgeschreven. Koop je dit bij de dierenarts dan ben je vrij duur uit. Gelukkig kun je natvoer voor een blaasgruis kat tegenwoordig ook online kopen. Kattenbrokken bij blaasgruis zijn ook online verkrijgbaar. Dit bespaart je een hoop geld.

Bekijk blaasgruis natvoer en kattenbrokken

Welk natvoer voor kittens?

Kittens hebben een kleinere maag. Dit betekent dat je ze nog niet zoveel mag voeren. Geef daarom aangepaste hoeveelheden. Koop ook speciaal natvoer voor kittens. Misschien iets duurder dan het normale natvoer naar het bevat wel onmisbare ingrediënten.

Naar natvoer voor kittens

Er zijn verschillende merken natvoer voor kittens verkrijgbaar. De best verkochte zijn die van Edgard & Cooper en Almo. Goede merken van een hoge kwaliteit. Koop voor kittens liever geen huismerk natvoer. Dit bevat naar verhouding minder belangrijke voedingsstoffen.

Schuiven naar boven