Zijn zilvervisjes schadelijk?

Zilvervisjes, kleine geschubde insecten die je vaak in de keuken en badkamer maar ook wel in de woonkamer of op de slaapkamer tegenkomt. Zijn zilvervisjes schadelijk? Nee, je wordt er niet direct ziek van. Toch kun je er maar beter vanaf komen.

Dit is het zilvervisje

Hoe herken je zilvervisjes? Ze lijken sterk op papiervisjes.  Toch zijn er wel verschillen. Het zilvervisje is zilverkleurig terwijl het papiervisje meer grijs met een lichte tekening is.

Zilvervisjes hebben schubben maar behoren echt tot de insecten.  Ze zijn ongeveer 7 tot 12 mm lang. Deze insecten hebben geen vleugels maar kunnen wel razendsnel rennen.

Leefomgeving van dit insect

Zilvervisjes houden van een vochtige omgeving. Ze hebben dan ook de voorkeur voor de badkamer of keuken. In principe eten ze hier vooral zetmeel en koolhydraten. Ze kunnen zelfs papier verteren, hoewel dit meer het werk is voor het papiervisje.

Zijn zilvervisjes schadelijk?

Je hebt last van deze insecten in huis. Zijn zilvervisjes schadelijk? Voor de gezondheid niet direct, ondanks dat ze wel bacteriën en schimmels kunnen verspreiden. In praktijk komt het heel weinig voor dat iemand hier ziek van wordt.

Zijn zilvervisjes schadelijk voor je woning? Ze kunnen verpakkingen kapotbijten. Bij hongersnood vreten ze zelfs leder aan. Verder kunnen ze cellulose verteren en door papier, karton en het behang heen bijten. Gelukkig richten ze geen schade aan de woning aan zoals houtworm of boktor dit wel doet.


Honden en katten eten zilvervisjes

Een rennend zilvervisje, dat wakkert het jachtinstinct van honden en katten aan. Of zilvervisjes schadelijk zijn voor hond of kat? Nee hoor, wanneer er eentje gegeten wordt dan heeft dit geen nadelige gevolgen.

Het maagzuur van hond of kat is vele malen sterker dan van de mens. Je huisdier wordt dus niet ziek van het eten van zilvervisjes. Overigens is het verstandig om je hond of kat aan te leren om geen insecten te eten. Er zijn namelijk veel insecten die eventueel wél schadelijk zijn voor je huisdier.

Zilvervisjes doodslaan

Kom je een enkel zilvervisje tegen dan kun je deze het beste doodslaan. Of slaan, erop drukken is vaak al voldoende. Je hoort dan een krakend geluid. Misschien niet zo prettig maar het zilvervisje is dan dood.

Vind je zilvervisjes doodslaan een naar idee? Zorg er dan voor dat deze insecten geen reden hebben om je woning binnen te komen. Bij een zilvervisjes plaag zul je aan bestrijding moeten doen.

Hieronder veel tips bij zilvervisjes in huis. Zo kom je ervan af én voorkom je dat je nieuwe zilvervisjes in huis krijgt.

Tip 1: ontvochtigen

Zilvervisjes houden van een vochtige omgeving.  Zolang de badkamer of keuken erg vochtig is dan blijven deze insecten komen. Wist je dat vocht ook schimmels aantrekt?

Ontvochtigen is zeker aan te raden. Ventileer woonruimtes dagelijks. Gebruik desnoods een ontvochtiger. Hiermee onttrek je vocht aan de lucht waardoor de totale luchtvochtigheid omlaaggaat.

Auronic Luchtontvochtiger
Ontvochtigt 450ml Per Dag

Tip 2: maak kieren en naden dicht

Door naden en kieren dicht te maken voorkom je dat zilvervisjes zich snel kunnen verspreiden. Maar let op dat je geen ventilatieroosters afdicht. Deze zijn nodig voor een goede ventilatie van de woning.

Tip 3: spray tegen zilvervisjes

Wil je snel en effectief van zilvervisjes afkomen, dan is een spray de beste oplossing. Hiermee reken je direct met deze insecten af. De spray is vooral praktisch wanneer je niet weer waar de zilvervisjes vandaan komen.

Wist je dat zilvervisjes voornamelijk s ’avonds  en s ‘nachts actief zijn? Dan kun je ze dus ook doden met de spray.

HGX spray tegen zilvervisjes

Tip 3: een val

Met een speciale zilvervisjes val vang je snel en effectief zilvervisjes. Deze val bevat een lokstof waar de zilvervisjes op afkomen. Zodra ze in de val lopen blijven ze aan de kleefstrip vastzitten. Je kunt meerdere vallen uitzetten waardoor je alle zilvervisjes in huis te pakken neemt. De val regelmatig vervangen.

Let erop dat je deze val strak naast een plint of muur plaatst. Hiermee speel je in op het natuurlijk gedrag van zilvervisjes en vang je de meeste exemplaren.

Tip 4: berg alles goed op

Omdat zilvervisjes op voedingsmiddelen afkomen is het belangrijk om alles goed afgesloten te bewaren. Dit betekent dat je producten zoals zetmeel, aardappels, rijst en pasta afgesloten bewaard. Gebruik hiervoor bij voorkeur plastic bakken met een goed afsluitbaar deksel.

Hou er rekening mee dat zilvervisjes door kartonnen verpakkingen kunnen bijten. Dit is dus niet bestand tegen deze insecten.

Lees ook: Kunnen zilvervisjes bijten of steken?

Tip 5: controleer regelmatig op zilvervisjes

Het is belangrijk om regelmatig op zilvervisjes te controleren. Het vervelende is namelijk dat ze altijd terug kunnen komen. Zelfs wanneer je al langer de plaag hebt bestreden duiken ze onverwacht weer op.

Ken ook het verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes. Deze laatste hebben een voorkeur voor een droge omgeving en tref je in oude boeken, tijdschriften en kranten aan. Maar ze vreten net zo makkelijk van het behang.

Wanneer bestrijden niet lukt

Met bovenstaande methoden lukt het vrijwel altijd om zilvervisjes te bestrijden. Mocht het toch niet lukken dan zit er vaak niets anders op dan het inschakelen van een professionele ongediertebestrijder. Houd er wel rekening mee dat je dan al snel enkele honderden euro’s verder bent. Zonde van je geld, probeer het daarom altijd eerst zelf.

Schuiven naar boven