Ratten verjagen zonder ze te doden

De bruine rat bevindt zich vaak in de buurt van mensen. Het is geen beschermd dier, waardoor alle bestrijding mogelijk is. Ondanks de overlast die ze veroorzaken, zijn ze ook nuttig. Ze dragen bij aan het opruimen van de natuur en dienen als voedsel voor andere dieren. Wil je ratten verjagen zonder ze te doden? Ontdek vijf methoden die werken.

Ratten verjagen met geluid

Dieren kunnen hogere toonhoogtes waarnemen dan mensen. Sommige toonhoogtes ervaren ze zelfs als vervelend. Ultrasoon geluid kan op een effectieve manier ratten verjagen. Daarnaast is het effectief tegen het weren van muizen, vogels en insecten.

Er zijn verschillende apparaatjes die ultrasone geluiden produceren. Of het ook effectief is hangt een beetje van de omgeving af. Er zijn gevallen bekend waarbij ratten en muizen wegblijven. Maar het komt ook voor dat de ultrasone geluiden weinig effect hebben. Waarschijnlijk omdat het niet goed is ingesteld, of omdat het te lang achter elkaar wordt gebruikt. In dit laatste geval kunnen de dieren eraan wennen.

Een ultrasone ongediertebestrijder is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 6 per stuk. Meestal worden ze per twee of per vier verkocht. De grotere apparaten zijn duurder en bedoeld om marters en katten af te schrikken.


Het is aan te raden om het apparaat enige tijd uit te proberen. Bij geen effect verplaats je het naar een ander gebied, om te kijken wat het doet. Houd er wel rekening mee dat de ultrasone geluiden je eigen huisdieren kunnen hinderen. Houd het dus uit de buurt van huisdieren.

Gebruik ammoniak

Wanneer je kattenurine ruikt moet je direct aan ammoniak denken. Ratten ontlopen hun natuurlijke vijanden. Wanneer ze ammoniak ruiken, denken ze dat er katten aanwezig zijn. Daarom zullen ze deze plekken vermijden.

Neem wat wattenbolletjes en drenk deze in ammoniak. Leg de wattenbolletjes verspreid over je woning of buitenshuis. Houd er wel rekening mee dat de geur van ammoniak sterk is. Binnenshuis is daarom niet altijd een goed idee, vooral niet wanneer je er veel mee in aanraking komt.

Ratten verjagen met chloor

Chloor heeft een vergelijkbaar effect als ammoniak: het schrikt ratten en ook muizen. Dit heeft met de scherpe geur te maken. Door wattenbolletjes onder te dompelen in chloor en te verspreiden, jaag je ze weg. Ook nu weer moet je rekening houden met de sterke geur, waardoor je er mogelijk zelf ook last van kunt krijgen.

Wees er zeker van dat huisdieren en kleine kinderen niet bij de wattenbolletjes kunnen. Chloor is giftig. Wanneer je niet vertrouwt kun je het ook proberen met azijn, eucalyptus, uien of kamille. Ratten schijnen hier niet van te houden, maar het is niet altijd effectief genoeg.

Planten die ratten verjagen

Al eeuwenlang gebruiken we huismiddelen om ratten te bestrijden. Bijvoorbeeld theezakjes en verschillende soorten planten. Munt is een natuurlijk huismiddel tegen ratten en muizen. Deze plant heeft een sterke overheersende geur waardoor ratten niet goed hun reukvermogen in kunnen zetten.

Er zijn verschillende soorten munt waaronder pepermunt (Mentha x piperita), groene munt (Mentha spicata), appelmunt (Mentha suaveolens) en chocolademunt (Mentha x piperita ‘Chocolate’). Elke soort heeft zijn eigen unieke aroma en smaak. Naast het feit dat je hier ratten mee verjaagt, wordt munt ook veel in de keuken gebruikt. Het is een toevoeging aan salades, sauzen, vleesgerechten en drankjes.

Ook lavendel is goed inzetbaar. Het is een mooie en geurige plant in verschillende soorten. Lavendel wordt vaak gebruikt voor parfum en decoratie. Lavendelbloemen worden ook in de keuken gebruikt, bijvoorbeeld om gerechten smaak en aroma te geven. Daarnaast is lavendelolie populair binnen de aromatherapie.

Lavendel schrikt verschillende insecten en sommige kleine knaagdieren af. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat lavendel effectief is als een natuurlijk middel om ratten te weren. Maar het is altijd de moeite waard om het uit te proberen.

Natuurlijke vijand inzetten

Natuurlijke vijanden tegen ratten is een ecologische benadering. Waar je voor kiest is afhankelijk van de omgeving, beschikbaarheid van natuurlijke vijanden en andere factoren. Natuurlijke vijanden mogen geen schade aan (andere) huisdieren veroorzaken.

Roofvogels en Uilen: Roofvogels zoals haviken en uilen zijn uitstekende jagers van ratten. Plaats nestkasten voor uilen in de buurt van je woning. Hiermee trek je deze natuurlijke roofdieren aan.

Slangen: Niet-giftige slangen eten ratten. Ze zijn in landelijke gebieden effectief als natuurlijke roofdieren. Het is niet toegestaan om invasieve slangen in de vrije natuur los te laten.

Fretten en Marterachtigen: Fretten, marters en wezels jagen op ratten. De fret valt onder de jachtwet en mag onder beperkte voorwaarden gehouden worden.

Katten: Heb je een kat als huisdier, dan helpt deze bij het verjagen van ratten, muizen en ander ongedierte. Probeer geen zwerfkatten aan te trekken.

Terriërs: Sommige terriërrassen, zoals de Jack Russell Terriër, hebben een natuurlijke aanleg om op ratten te jagen.

Als extraatje: een rattenval om ze levend te vangen

Wil je geen gif gebruiken, kies dan voor een diervriendelijke rattenval. Hiermee vang je de diertjes levend en kunt ze ergens anders uitzetten. Een vangkooi voor ratten is effectief en geen dure investering (ongeveer € 13).


Leg wat lokvoer in de kooi en activeer deze. Heb je een rat gevangen, zet deze dan ver genoeg van je woning uit. Draag altijd handschoenen want ratten kunnen bijten! Gebruik de kooi opnieuw want meestal zijn er meerdere ratten aanwezig.

Waarom ratten verjagen?

Ratten richten veel materiële schade aan. Ze knagen aan hout, kortom, isolatiemateriaal en elektriciteitsdraden. Naast schade kan dit ernstige gevolgen hebben zoals brand door kortsluiting en stroomuitval.

Ratten verspreiden een scherpe ammoniakgeur, die op je luchtwegen inwerkt. Ze laten ook vieze zwarte vegen achter. Dit doen ze door met een buik over de grond te wrijven.

Omdat ratten overal hun behoefte doen zorgen ze voor veel bevuiling. Bovendien verspreiden ze verschillende ziekten. De ziekte van Weil veroorzaakt hoge koorts, koude rillingen, spierpijn en hevige hoofdpijn. De nieren kunnen slechter gaan werken en er ontstaan bloedingen en de huid. De ziekte is in sommige gevallen dodelijk.

Andere ziekten die ratten verspreiden zijn de Pest, Salmonellose, Hantavirus en Rattenbeetziekte. Het is dus belangrijk om je omgeving vrij te houden van deze knaagdieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven