Heb ik bedwantsen of vlooien?

Ongewenste gasten in huis, je hebt ze liever niet. Heb je vaak jeukende beten? Dit kunnen bedwantsen of vlooien zijn. Beide insecten veroorzaken vergelijkbare symptomen, zoals rode beten en jeuk. Toch is de bestrijding anders. In deze gids ontdek je de kenmerken van bedwantsen en vlooien, zodat je leert welk ongedierte de bron van overlast is.

Verschil tussen bedwantsen en vlooien

Bedwantsen en vlooien zijn vervelende insecten die beten en overlast veroorzaken, maar ze verschillen wél. Hieronder 5 verschillen tussen bedwantsen en vlooien.

Uiterlijk en grootte

Bedwantsen zijn ovale, platte insecten met een roodbruine tint, doorgaans 4-5 mm lang. Jonge bedwantsen hebben een vergelijkbaar uiterlijk, maar zijn vaak doorzichtig. Bovendien kun je ook bedwantseneitjes tegenkomen. Deze zijn ovaal van vorm, witachtig of doorzichtig van kleur en zijn ongeveer 1 millimeter groot. Een bedwantsenplaag herken je aan een zoete, amandelachtige geur in de besmette kamer.

Bedwantsen kunnen niet vliegen. Ze hebben geen vleugels en bewegen zich te voet of verplaatsen zich door zich vast te klampen aan kleding, bagage of andere voorwerpen.

Vlooien zijn kleiner en donkerder, variërend van bruin tot zwart, met een lengte van ongeveer 2-3 mm. Ze kunnen springen en hebben goed ontwikkelde achterpoten waarmee ze grote afstanden overbruggen. Hoewel vlooien niet kunnen vliegen, verplaatsen ze zich snel van gastheer naar gastheer.

Leefomgeving

Bedwantsen bevinden zich in en rond bedden, matrassen en meubels in de slaapkamer. Ze zijn nachtdieren en voeden zich met jouw bloed terwijl je slaapt.

Vlooien bevinden zich vaak op huisdieren, zoals honden en katten. Ze verspreiden zich door het hele huis. Ze springen op en bijten zowel mensen als dieren. Toch kunnen de meeste vlooien niet van mensenbloed leven.

Voedingspatroon

Van bedwantsen is bekend dat ze meestal ’s nachts actief zijn. Ze laten kleine rode bultjes op de huid achter.

Vlooien voeden zich ook met bloed, maar zijn actiever gedurende de dag. Hun beten veroorzaken jeukende rode bultjes, vaak met een rode halo eromheen.

Betensymptomen

Bedwantsenbeten vormen vaak een reeks of patroon op de huid, in tegenstelling tot de willekeurige beten van vlooien. Het resultaat is een klein rood bultje. Reacties variëren: sommige ervaren hevige jeuk, zwelling en rode huid, terwijl anderen minimale symptomen vertonen. Allergische reacties kunnen optreden, maar niet iedereen merkt deze beten op.

Vlooienbeten veroorzaken jeuk veroorzaken en zien eruit als kleine rode vlekken met een centrale rode punt.

Ziektes

Hoewel bedwantsen- én vlooienbeten vervelend zijn, worden deze insecten niet gezien als dragers van ernstige ziekten. Toch kunnen vlooien soms de pest (veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis) en murine tyfus (veroorzaakt door de bacterie Rickettsia typhi) overdragen. Dit gebeurt niet zo snel in West-Europa, maar wél in Afrika, met name in landen als Madagascar, Congo, Tanzania en Madagaskar.

Vlooien veroorzaken bij huisdieren soms lintworm. Deze wormen ontwikkelen na het inslikken van besmette vlooien.

Er zijn geen bekende gevallen van significante ziekteoverdracht door bedwantsen.

Een vlooienbeet of een bedwants beet, wat is het verschil?

Het onderscheid tussen vlooienbeten en bedwantsenbeten is groot. Vlooienbeten zijn herkenbaar aan kleine zwarte vlekjes en rode plekken, vooral op de voeten en onderbenen.

Bedwantsen leiden tot rode, jeukende huidplekken. Het verschil zit hem in de jeuk en de roodheid zonder zwarte vlekken. Terwijl je vlooienbeten direct opmerkt, duurt het enige tijd voordat je een bedwantsenbeet herkent.

Ik heb vlooien in bed!

Onverwachts ontwaak je, verstoord door een irritante jeuk. Bedwantsen zijn niet de enige mogelijke daders; vlooien kunnen net zo goed verantwoordelijk zijn.

Als je hond of kat vlooien draagt, kunnen eitjes zich in je slaapkamer nestelen. De eitjes ontwikkelen zich en bij de laatste fase, als pop, veranderen ze bij detectie van beweging of warmte in volwassen vlooien. Deze vlooien zoeken dan bloed, maar jouw bloed volstaat niet voor hun voeding. Hierdoor sterven ze van honger.

Na dagen van krabben, verlang je naar verlichting. Zelf vlooien bestrijden is mogelijk. Was je beddengoed op 60 graden om vlooien, eitjes, larven en poppen te doden. Stofzuig je matras en omgeving, en gebruik een anti-vlooien omgevingsspray. Wees gewaarschuwd: vlooien beperken zich waarschijnlijk niet enkel tot je bed; ze kunnen zich elders in je huis bevinden.


Vlooien zonder huisdieren

Hoewel zeldzaam, zijn vlooien zonder huisdieren mogelijk. Overgedragen door vorige bewoners of onbewust meegenomen, kunnen vlooien zich ontwikkelen.

Bedwantsen in bed

Terwijl je slaapt, komen bedwantsen tevoorschijn om zich te voeden met jouw bloed. Je merkt vaak niet eens dat je gebeten bent, omdat bedwantsen een verdovend middel injecteren. Dit voorkomt pijn, maar veroorzaakt later wel jeuk.

Bedwantsenbeten zijn op zichzelf niet gevaarlijk en dragen geen ziektes over. Overmatig krabben kan wel infecties veroorzaken. Bij ernstige jeuk gebruik je een anti-jeukmiddel. De bultjes verdwijnen meestal vanzelf.

Begin met het controleren van je beddengoed. Let op kleine bloedvlekjes – zijn ze rood of al bruin geworden? Dit kan duiden op de aanwezigheid van bedwantsen. Richt je op de naden, kieren, spleten en hoekjes van je bedframe of bed-ombouw. Bedwantsen verstoppen zich ook graag in bedlampjes, nachtkastjes, achter plinten, loslatend behang, naden van vloerbedekking en zomen van gordijnen.

Jammer genoeg verdwijnen bedwantsen niet uit zichzelf. Ze kunnen 3 tot 6 maanden overleven zonder zich te voeden met bloed. Ze gaan uiteindelijk op zoek naar een actieve slaapkamer waar ze kunnen eten.

Bedwantsen zijn hardnekkige parasieten die niet vanzelf vertrekken, zelfs niet als je ze vriendelijk verzoekt. Gebruik nooit goedkope insecticiden, omdat deze vaak niet krachtig genoeg zijn en bedwantsen resistent kunnen zijn. Bovendien kunnen ze zich verbergen op plekken die minder toegankelijk zijn. Ze kunnen zelfs naar andere kamers verhuizen.

Effectief: Diatomeeenaarde tegen bedwantsen en andere insecten.


Bij een plaag: professionele hulp

Een vlooienplaag is zelf te bestrijden. Kies voor vlo-dodende middelen en behandel hier alle besmette ruimtes mee. Verwijder van te voren huisdieren, zet de aquariumpomp uit en blijf zelf een half uur buiten de deur. Na de behandeling goed ventileren.

Een bedwantsplaag bestrijd je niet zomaar. Als het probleem aanhoudt, roep dan professionele hulp in. Een verdelgingsbedrijf behandelt je woning, maar adviseert ook welk meubilair je moet verwijderen.

Weet dat verdelging duur is

Het verdelgen van bedwantsen is erg duur. De kosten voor verwijdering van vloeren, behang en gordijnen kan tot duizenden euro’s oplopen.

Tips

  • Vlooienbeten en bedwantsenbeten veroorzaken vaak meerdere rode bultjes op een rij. Let op de karakteristieke patroon van de beten.
  • Heb je huisdieren, dan kunnen vlooienbeten afkomstig zijn van je kat of hond. Controleer je huisdier op vlooien en gebruik geschikte middelen om ze te bestrijden.
  • Als je geen huisdieren hebt, inspecteer dan je matras en bedframe op tekenen van bedwantsen, zoals kleine zwarte vlekjes (uitwerpselen) in de naden.
  • Wil je zelf bedwantsen bestrijden, was kleding en beddengoed op hoge temperaturen en vries voorwerpen in die niet gewassen kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven