Vlooienbeten – ai, door een vlo gebeten?

Niemand heeft gezegd dat vlooienbeten een pretje zijn. Sterker nog, wanneer een vlo je bijt dan voel je dit echt wel. Daarnaast kunnen er jeukende en rode bultjes achterblijven. In sommige gevallen kan er zelfs een allergische reactie ontstaan. Ontdek wat je bij vlooienbeten moet doen.

Dit is waarom een vlo jou bijt

Vlooien die je binnenshuis tegenkomt betreft bijna altijd de kattenvlo en in mindere gevallen de hondenvlo. De mensenvlo is in West-Europa (nagenoeg) uitgestorven. De kattenvlo leeft van het bloed van katten en honden. Ze komen ook op egels, fretten en konijnen af. Af en toe probeert de vlo een hapje van het menselijk bloed.

[do_widget id=custom_html-49]

Waarom word je door vlooien gebeten? Bedenk dat vlooien niet van menselijk bloed kunnen leven. Toch doen ze dit, vaak uit noodzaak. Bijvoorbeeld omdat er geen gastheer meer aanwezig is (hond of kat is uit huis). Bij een hele grote vlooienplaag springen deze parasieten alle kanten op. Ook dan is de kans vrij groot dat je door een vlo gebeten wordt.

Zo herken je vlooienbeten

Hoe weet je nu of je te maken hebt met vlooienbeten? Dit soort beten verschilt van een bedwantsbeet, muggenbeet of de steek van een steekvlieg, wesp of bij. Bij een vlooienbeet ontstaat er altijd een klein en rood bultje precies op de plek waar je gebeten bent. Daarnaast zal de vlooienbeet erg jeuken.

Sommige mensen zijn overgevoelig voor vlooienbeten. Er ontstaat dan een uitslag over het lichaam. Deze uitslag breidt zich buiten de vlooienbeet uit. Ben je bijvoorbeeld op je onderbeen gebeten dan kan de uitslag zich uitbreiden naar het bovenbeen en soms zelfs naar de romp.

Vlooienbeten herkennen

Hieronder nog even alle symptomen op een rij. Vlooienbeten herkennen doe je aan de hand van onderstaand lijstje:

  • Rode bultjes
  • Voornamelijk op de voeten, enkels en benen
  • Vlooienbeten in de huidplooien
  • Jeukende bultjes
  • Soms uitslag over de rest van het lichaam

Let ook goed op huisdieren. Wanneer een huisdier erg onrustig is en veel krabt, dan is er zeker een kans dat je last van vlooienbeten hebt. Het huisdier heeft hier nog veel meer last van.

Vlooienbeten behandelen

Zowel bij mensen als dieren moet je vlooienbeten behandelen. Of eigenlijk de oorzaak hiervan: de vlooien. Zolang je vlooien niet bestrijdt blijven ze zich voortplanten. Een vlooienplaag gaat nooit vanzelf weg, tenzij je het huisdier helemaal de deur uit doet. Maar dan nog kan het enige tijd duren voordat je van alle vlooien af bent. Daarnaast kunnen vlooien terugkomen zodra het huisdier weer in beeld verschijnt. Dit komt omdat eitjes lange tijd in huis kunnen overleven.

Eerst even iets over vlooienbeten behandelen. Sommige honden en katten hebben een vlooienallergie. Hierbij ontstaat er niet alleen een ernstige jeuk maar ook kale plekken en wondjes. Het is belangrijk om bij een vlooien alles hier in te grijpen. De dierenarts zal medicatie voorschrijven. Daarnaast moet je de vlooien in huis en op het huisdier bestrijden.

Vlooienbeten bij mensen behandelen is niet altijd nodig. Een jeukstillende en verkoelende zalf zorgt ervoor dat de symptomen snel weg gaan. Het is wel belangrijk om niet te krabben, hierdoor kan er een huidinfectie ontstaan.

Het behandelen (bestrijden) van vlooien

Hoe kom je het makkelijkst van vlooien en hiermee vlooienbeten af? Dit doe je door vlooien te bestrijden. Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar, allen met hun eigen werking. Het is in ieder geval goed om te kiezen voor een effectief middel. Huismiddeltjes zoals azijn, lavendel of andere keukenmiddeltjes werken onvoldoende.

Om je te helpen bij het bestrijden van vlooien vind je hieronder een aantal effectieve methoden.

Spot-on bij hond of kat

Allereerst moet je de gehele cyclus van de vlooien stop zetten. Hiermee voorkom je dat vlooien zich voortplanten en er telkens weer een nieuwe generatie ontstaat. Spot-on is een pipetje met vloeistof dat je tussen de schouderbladen van het huisdier leegknijpt. Deze vloeistof bevat een gif dat vlooien snel doodt.

Bekijk spot-on

Knijp het pipetje leeg tussen de schouderbladen en trek eventueel nog een streep over de rug richting de staart. Doordat je dier beweegt verspreidt de vloeistof zich langzaam over de hele huid. Zodra een vlo in de huid bijt krijgt het een beetje gif binnen. Dit is voldoende om de vlo vrijwel direct te doden. Je ziet dan ook dat vlooien binnen enkele seconden tot minuten verlamd raken en sterven.

Voor de meeste honden en katten is spot-on veilig in gebruik. Let wel op want 0,5% tot 2% van de huisdieren blijkt hier overgevoelig voor te zijn. Houd daarom na het gebruik van spot-on de hond of kat goed in de gaten.

Vlooienband

Een andere optie is de vlooienband, zeker aan te raden wanneer je huisdier overgevoelig is voor spot-on. Een vlooienband draagt het huisdier als een halsband. Ook een vlooienband bevat een werkzaam gif dat zich over de huid van het huisdier verspreidt. Over het algemeen is een vlooienband minder krachtig in werking. Raak een vlooienband nooit met de handen aan. Ten eerste zorgt dit voor een verminderde werking, ten tweede krijg je dan gif via je handen binnen.

Vlooienshampoo en vlooienspray

Een vlooienshampoo is alleen aan te raden wanneer de hond of kat helemaal onder de vlooien zit. Bedenk dat een vlooien shampoo slechts tijdelijk werkt. Je doodt de vlooien die op dat moment op het huisdier zitten. De overige 95% van de vlooienpopulatie bevindt zich op je vloer, in het tapijt, onder de bankkussens en vooral achter plinten. Dit is dus geen effectief middel om definitief van een vlooienplaag af te komen.

Naar vlooienshampoo

Omgevingsspray

Als laatste is er nog de omgevingsspray. Hiermee behandel je de omgeving en dood je aanwezige larven en volwassen vlooien. Niet geschikt voor het doden van vlooieneitjes want die blijven bestaan. Een omgevingsspray is praktisch wanneer je heel veel vlooien in huis hebt. Gebruik het wel altijd in combinatie met behandeling bij het huisdier zelf.

Met bovenstaande behandelmethoden heb je hopelijk geen last meer van vlooienbeten. Merk je toch weer nieuwe vlooienbeten op? Dan heb je de behandeling niet goed uitgevoerd of de verkeerde producten gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven