Bedwantsen op vakantie: neem ze niet mee naar huis

Sommige hotels, motels of vakantiehuizen zitten vol bedwantsen. Deze jeukende beestjes kunnen je vakantieplezier flink bederven. Het ergste is dat je bedwantsen mee naar huis neemt. Voordat je het weet zit je hele slaapkamer vol, en word je elke ochtend met beten wakker. Wees dus waakzaam voor deze parasieten.

Wat zijn bedwantsen?

De naam zegt het al, het gaat hier om wantsen die de voorkeur voor jouw bed hebben. Of eigenlijk niet voor jouw bed, ze zijn geïnteresseerd in je bloed. Het gaat dan ook om bloedzuigende parasieten.

Dit insect is 5 tot 6 mm lang. Vaak wordt gezegd dat je ze niet met het blote oog kan zien, maar dit is zeker mogelijk. Je herkent hem aan zijn roodbruine tot bruine kleur. Het lichaam lijkt een beetje op die van een vlo: breed en plat. Bedwantsen hebben geen vleugels, ze kunnen alleen lopen (en zich heel goed verstoppen).

Ze leven van bloed

De bedwants heeft voedsel nodig. Hij leeft van bloed van mensen en zoogdieren. Hij zuigt het bloed op door met zijn steeksnuit door de huid te prikken. Tegelijkertijd injecteert hij een verdovende stof. Zo voel je niet dat je gebeten wordt.

Een beet herken je door de aanwezigheid van rode bultjes. Het lijkt op jeukende muggenbulten. Meestal zijn er drie beten op een rij zichtbaar.


Bedwantsen op vakantie

Om bedwantsen te voorkomen is een goede hygiëne belangrijk. Deze parasieten verspreiden zich makkelijk via kleding, textiel en koffers. In sommige hotels of vakantiehuizen wordt er niet zo nauw met hygiëne omgegaan. Maar zelfs het beste hotel kampt soms met bedwantsen. Het duurt namelijk enige tijd voordat dit opgemerkt wordt.

Wanneer je op vakantie gaat is het extra opletten, want in het slechtste geval neem je bedwantsen mee naar huis. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit te voorkomen.

Zet koffers niet op de grond

Het is heel belangrijk om koffers en spullen niet op de grond of onder het bed te zetten. Wanneer bedwantsen aanwezig zijn, kruipen ze tussen je spullen. Dit heb je niet in de gaten, maar je neemt ze wel mee naar huis. Eenmaal thuis aangekomen vermenigvuldigen ze zich razendsnel. Je komt niet zo makkelijk van een plaag af.

Plaats daarom altijd je koffer op een bankje of rekje. Veel hotels hebben dit, maar het is voor mensen niet duidelijk waar het voor bedoeld is. Dat is dus om een besmetting met bedwantsen te voorkomen.

Je kunt de koffer of de spullen ook in een leeg bad zetten. De wanden van een bad zijn te hoog en te glad waardoor bedwantsen er niet in kunnen klimmen.

Open je koffer in de badkamer of de tuin

Wanneer je weer thuis bent is het aan te raden om de koffer alleen in de badkamer of de tuin te openen. Haal de spullen eruit en klop alles goed uit. Wanneer je dit in het bad doet zie je direct of er bedwantsen uitrollen. Wees niet bang, door de gladde wand van het bad kunnen ze er niet uitkomen.

Wanneer je kleding en spullen buiten uitklopt is het aan te raden om dit wat verder van je huis te doen. Dus niet direct naast de openstaande achterdeur.

Dit kun je doen wanneer je bedwantsen mee naar huis hebt genomen

Bedwantsen op vakantie is al erg genoeg. Maar het wordt nog erger wanneer je ze mee naar huis neemt.

Pak je koffers buitenshuis uit en was alle kleding direct op 60 °C. Je kunt ook alles een week in de vriezer leggen. Stel de temperatuur op -14 °C of kouder in. Hiermee vernietig je niet alleen de bedwantsen maar ook de eitjes.

Wat gebeurt er wanneer je niets doet? Dan krijg je al snel met een plaag te maken. En geloof me, een plaag krijg je niet zomaar weg. Het is het beste om een professional in te schakelen om ze te bestrijden. Maar zelf bedwantsen bestrijden is ook mogelijk. Hier zijn verschillende producten voor verkrijgbaar.

Probeer verschillende producten uit om af te rekenen met bedwantsen. Dit is altijd goedkoper dan een ongediertebestrijder inschakelen


Bij een plaag kun je het beste het matras, beddengoed en kleding vernietigen. Dit klinkt vreselijk maar is bij een ernstige de enige optie. Het alternatief is een dure bestrijding waarbij je mag hopen dat je van deze vervelende parasieten afkomt.

Welke hotels hebben bedwantsen?

Vaak wordt gedacht dat bedwantsen alleen voorkomen in goedkope motels. Maar zelfs dure en luxueuze hotels kunnen te maken krijgen met een bedwantsen plaag. Soms kun je ze eenvoudig herkennen. Ze zitten verstopt in nachtkastjes, boeken, lampen en schilderijlijsten. Maar het kan ook dat je ze helemaal niet opmerkt, omdat er weinig aanwezig zijn.

Het vervelende is dat bedwantsen overal voor kunnen komen. Dit heeft dus niks met de prijs of de kwaliteit van de hotelkamer te maken.

Wel is het zo dat hele goedkope motels minder aandacht aan hygiëne besteden. De kamers worden niet zo grondig schoongemaakt. Hierdoor kan een bedwantsen plaag onopgemerkt blijven. Dit zie je ook in vakantiehuisjes waarbij er ongeveer een kwartiertje aan het schoonmaken wordt besteed. Dit is onvoldoende om te achterhalen of er parasieten aanwezig zijn.

Zo herken je bedwantsen in een hotel

Je wil je vakantie niet laten verpesten. Daarom is het belangrijk om de hotelkamer te controleren op bedwantsen. Haal het beddengoed af en controleer de matrasnaden. Hier kunnen deze beestjes zich verstoppen. Kijk ook naar het frame, onder het matras, de lattenbodem en alle kieren die je tegen komt.

Kijk vervolgens in naden en kieren van banken en stoelen. Controleer vooral rondom de ritsen en de hoes. Misschien zie je uitwerpselen of vervellingshuidjes liggen. Kijk ook achter plinten, indien dit mogelijk is. Je hoeft natuurlijk niet de hele hotelkamer te slopen.

Meestal hangt er een mooi schilderij boven het bed. Maar het is wel een goede verstopplaats voor parasieten. Kijk daarom achter schilderijen. Zie je wat bewegen, dan is de kans groot dat het hier om bedwantsen gaat.

Bijna elke hotelkamer heeft een bijbel liggen. Houd er rekening mee dat deze parasieten zich ook tussen de bladzijden kunnen verstoppen.

Als laatste is het goed om gelijk even naar planken en het bagagerek te kijken. Soms zitten ze hier verstopt.

Wanneer je bedwantsen gevonden hebt, is het aan te raden om dit direct te melden. Vraag om een andere kamer en controleer deze ook goed. Houd er wel rekening mee dat je niet altijd bedwantsen kunt opsporen, terwijl ze toch aanwezig kunnen zijn.

Tips

  • Til de matras op en inspecteer de naden, plooien en randen zorgvuldig op kleine bloedvlekjes, donkere vlekken of levende insecten.
  • Controleer nachtkastjes, stoelen, banken en andere meubelstukken in de kamer op tekenen van bedwantsen. Kijk vooral naar naden, scheuren en houtwerk.
  • Bedwantsen kunnen zich ook verschuilen in de naden en scheuren van muren. Let op kleine zwarte vlekjes, die hun uitwerpselen kunnen zijn.
  • Kijk ook in elektrische stopcontacten en schakelplaten, omdat bedwantsen zich soms hierachter verstoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven