Bedwantsen beet

Een bedwantsen beet, het zal je maar overkomen. Het gaat hier om insecten die vaak in de slaapkamer of zelfs in het bed voorkomen. Bedwantsen doen niets anders dan bloed zuigen. Een bedwantsen beet is geen pretje want er ontstaat jeuk en soms een vervelende uitslag. Het nare aan bedwantsen is dat je ze niet altijd herkent, bovendien laten ze zich niet zo makkelijk bestrijden.

Maak kennis met bedwantsen

Een oorworm zit niet in je oor en pissebedden pissen niet in je bed. Maar bedwantsen zitten wél in je bed. Maar alleen als je slaapt, want wanneer er niemand in bed ligt dan verstoppen ze zich liever ergens anders. Bijvoorbeeld onder het matras, achter een schilderij of in naden en kieren.

Hoe kun je bedwantsen herkennen? Met betrekking tot het uiterlijk lijkt hij een beetje op een kakkerlak, alleen wat kleiner. De bedwants is roodbruin tot bruin van kleur en wordt 5-6 mm lang. Bedwantsen hebben geen vleugels, hoewel je achter de kop wel twee overblijfselen hiervan ziet.

Bloedzuigende insecten

Bedwantsen behoren tot de bloedzuigende insecten. Dit doen ze het liefst ‘s nachts wanneer hun slachtoffer slaapt. Daarom weten ze zich goed rondom het bed te verbergen. Overigens kunnen ze ook in je bed zitten maar dan veilig verborgen, bijvoorbeeld in de ruimte tussen twee matrassen.

Deze insecten hebben bloed nodig om te overleven. Overigens kunnen ze best een paar maanden zonder voedsel, hierdoor zijn ze moeilijk te bestrijden. Bedwantsen vinden hun slachtoffer door CO2 die wordt uitgeademd. Ook lichaamswarmte wordt als radar gebruikt.

Om te voorkomen dat je iets van de bedwantsen beet voelt injecteert het insect verdovende stoffen. Hierdoor is de kans klein dat je voelt dat je gebeten wordt. Verder injecteert de bedwants ook antistollende stoffen zodat hij tijdens de maaltijd bloed kan blijven zuigen.

Bedwantsen beet herkennen

Kijk je naar een bedwantsen beet dan lijkt dit nog het meest op een muggenbult. Toch is er een duidelijk verschil tussen een muggenbult en bedwantsen beet. Bedwantsen voelen zich snel gestoord tijdens de maaltijd. Daarom prikt hij vaak meerdere keren kort na elkaar. Dit is zichtbaar als een rij bultjes.

Het bultje kan 1 tot 2 dagen jeuken en ziet er rood uit. Over het algemeen geneest een bedwantsen beet binnen 3-7 dagen. Wanneer je veel krabt kunnen er bacteriën in de huid terechtkomen. Zo ontstaat al snel een huidinfectie.

Hoewel de bultjes over het algemeen snel verdwijnen kunnen er wel rode vlekken achterblijven. Het kan tot wel vier weken duren voordat deze rode vlekken weg zijn. Dit is heel kenmerkend voor een bedwantsen beet, want bij andere insectenbeten verdwijnt de huiduitslag veel eerder.

Kunnen bedwantsen ziekten overbrengen?

Veel bloedzuigende insecten of parasieten brengen verschillende ziekten over. Denk maar aan de tijgermug die malaria overbrengt. Of vlooien die verantwoordelijk zijn voor lintworm. De teek is een beruchte veroorzaker van de ziekte van Lyme. Kunnen bedwantsen ziekten overbrengen? Nee, in tegenstelling tot veel andere bloedzuigers zijn bedwantsen vrij onschuldig. Ze brengen geen ziekten over.

Toch kan er na een bedwantsen beet een huidinfectie ontstaan. Dit is niet veroorzaakt door de bedwants maar door het openkrabben van de wondjes. Wanneer de huid open ligt kunnen bacteriën makkelijk binnendringen. Met een beetje pech kan dit een huidinfectie veroorzaken. Bij een huidinfectie ziet de huid er rood en gezwollen uit. Er ontstaat pijn, soms zijn er zweertjes aanwezig en er kan zelfs koorts optreden. Koorts is soms een teken dat de infectie dieper het lichaam is binnengedrongen.

De behandeling van een bedwantsen beet

Gaat het om een bedwantsen beet of een muggenbult? Het is belangrijk om deze twee goed van elkaar te onderscheiden. Een bedwantsenbeet is in veel gevallen herkenbaar aan een rij bultjes (naast elkaar). Bedwantsen bijten voornamelijk op de benen of dijen. Muggen lijken een voorkeur te hebben voor het gezicht en de armen.

Hoe ziet een bedwantsen beetbehandeling eruit? Feitelijk hoef je niets te doen. Het is belangrijk om niet te krabben. Dit kan lastig zijn want de bultjes jeuken soms heftig. Bij ernstige jeuk kun je een kalmerend middel gebruiken. Gebruik jeukbestrijding zoals mentholpoeder, anti jeuk crème of een middel tegen eczeem en psoriasis.

Naar jeukbestrijding

Verder hoef je niets te doen. Er zijn namelijk geen huismiddeltjes of andere middelen die tegen bedwantsen beten helpen.

Bestrijding van deze insecten/parasieten

Het probleem met bedwantsen is dat ze niet vanzelf verdwijnen. Heb je eenmaal een bedwantsen beet te pakken, dan volgen er waarschijnlijk meerderen. Waar komen bedwantsen vandaan? In veel gevallen neem je ze mee vanuit een besmette kamer, dit kan een hotelkamer zijn. Bedwantsen verstoppen zich tussen de kleding of in de koffer. Op deze manier neem je ze mee naar huis.

Bedwantsen bestrijden is echt noodzakelijk, anders kom je er niet vanaf. Twijfel je of je te maken hebt met bedwantsen? Je kunt er eventueel een vangen en opsturen naar een deskundige. Deze beoordeelt om welk insect het gaat. De kosten hiervoor bedragen rond de € 80.

Gelukkig heb je dit onderzoek niet nodig, want bedwantsen zijn makkelijk te herkennen. Met een bedwantsen val kun je ze bestrijden en weet je tenminste zeker om welke insecten of parasieten het gaat.

De bedwantsen val

Er zijn twee manieren om bedwantsen te bestrijden. Allereerst heb je de bedwantsen val. Deze is aan te raden om te controleren of je echt last hebt van bedwantsen. Koop een val en plaats hem rondom de bedpoten en langs de bedranden.

Bekijk bedwantsen val

Binnen 1-2 dagen zie je een of meerdere bedwantsen in de val zitten. De ideale manier om te checken of er sprake is van een bedwantsen plaag. Bovendien vang je hier al een hoop exemplaren mee.

Een chemisch bestrijdingsmiddel

De volgende stap is het inzetten van een chemisch bestrijdingsmiddel. Je kunt hiervoor een spray tegen insecten zoals vlooien, vliegen en bedwantsen gebruiken. Het middel werkt zeer effectief en rekent af met alle hinderlijke insecten. Spuit de slaapkamer goed in, besteed vooral aandacht aan naden en kieren en de ruimte rondom het bed. Houd de slaapkamer gedurende een half uur gesloten. Na de inwerktijd zet je ramen en deuren open zodat alles goed kan ventileren.

Hoe lang je de ruimte gesloten moet houden hangt van het product af. Op de verpakking zie je altijd de inwerktijd staan. Dit varieert van 15 minuten tot 1 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven