Paarden halster, de verschillende maten en materialen

Welke maat halster voor mijn paard of pony? Er zijn verschillende maten verkrijgbaar. Wanneer het halster te klein is dan knelt dit teveel. Bovendien kan het halster makkelijk loslaten. Een te grote maat is net zo slecht. Het zit te los, glijdt makkelijk af of kan kwijtraken. We geven toelichting op verschillende maten halsters.

De kleinste maat

Bij het uitkiezen van een halster kijk je niet alleen naar het materiaal maar ook naar de maat. De kleinste maat is geschikt voor mini shetlanders, iets grotere Shetlanders, mini paarden en veulens.

Shetland maat

Een iets grotere halstermaat is maatje Shetland. Deze is geschikt voor kleine ponyrassen waaronder de Welsh A of de Shetlander. Hij is minder geschikt voor minishetlanders.

Halster maat pony

Voor pony’s met een stokmaat tussen 1,10 en 1,35 m is er het halster maat pony. Denk hierbij aan forse Shetlanders of B- of C-pony’s.

Maat Cob

Heb je een D-pony, haflinger, tinker, fjord of IJslander? Dan kun je het beste een halster in de maat Cob nemen. Deze is uitermate geschikt voor pony’s of kleine paarden met een stokmaat vanaf 1,35 m, oplopend tot 1,60 m.

Full maatvoering

Voor grote paarden adviseren we een halster in de maat full te nemen. Deze is bedoeld voor paarden vanaf 1,60 m tot ongeveer 1,75 m. Hiermee is hij geschikt voor vrijwel alle volwassen paarden, alsmede E-pony’s.

Extra-Full

Voor zeer grote paarden, of met een brede bouw (bijvoorbeeld trekpaarden) is er het halster in de maat Extra-Full. Gebruik dit paardenhalster zeker niet bij kleinere of smallere rassen.

Halster kiezen: enkele aandachtspunten

Je weet nu alles over de juiste maat van het paarden halster. Nu komt het tweede: het uitzoeken van het juiste materiaal. Je hebt lederen of nylon halsters, maar ook andere materialen zijn verkrijgbaar. Hieronder de voor- en nadelen van deze verschillende materialen.

Het lederen halster

Het meest luxueus, maar ook gelijk het duurst, is het halster van leder (leer). Dit is een natuurlijk materiaal dat ontzettend stevig is. Leer is vooral geschikt voor de wat sterkere paarden, bijvoorbeeld warmbloeden. Omdat ook pony’s een flinke trekkracht hebben, is een lederen halster hier geschikt voor. Daarnaast is het voor iedereen die van een luxe uitstraling houdt.


Leer vraagt speciaal onderhoud. Maak het halster regelmatig met lederzeep (of zadelzeep) schoon. Het is aan te raden om het materiaal regelmatig in te vetten. Zo blijkt het goed beschermd tegen vocht van buitenaf.

Neopreen: synthetisch rubber

Het halster van neopreen is erg populair. Neopreen is een synthetisch rubber en is goed bestand tegen water. Het is echter niet waterdicht: bij regen wordt het doornat. Toch beschadigt het materiaal door water niet en behoudt het zijn vorm. Dit in tegenstelling tot het leren halster.

Neopreen voelt comfortabel aan, heeft een luxe uitstraling en is betaalbaar. Voor een halster van dit materiaal betaal je tussen de € 25 en € 40. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen, waarvan sommige modellen ook voorzien zijn van opdruk of glitters.


Het polyester halster

Zoek je een halster van een stevige kwaliteit, betaalbaar en makkelijk in gebruik? Dan is het halster van polyester een goede keuze. Polyester is een sterk en duurzaam materiaal. Het is goed bestand tegen verschillende weersinvloeden en heeft ook een redelijk lange levensduur. Deze halsters zijn voorzien van onderlegging bij het neusgedeelte en het oorgedeelte. Hierdoor zitten ze extra comfortabel.

Kies uit de leukste kleuren en neem een maat die perfect bij jou of het paard past. Eventueel ga je voor een setje, waarbij het halstertouw in dezelfde kleur als het halster is. Tip: polyester wordt soms ook wel als nylon of polypropyleen verkocht.

Het knoophalster

Een normaal halster is geschikt voor het leiden van het paard, maar ook voor het vastzetten. Bijvoorbeeld in de trailer of tijdens het poetsen. Het knoophalster, ook wel bekend als touwhalster, heeft een iets andere werking. Het oefent druk op bepaalde gebieden uit waardoor je subtiel hulpen kunt geven. Dit halster is ideaal om het paard te leren wijken voor druk. Handig bij het leiden van het paard, maar er zijn ook ruiters die ermee rijden. Het bitloos rijden wordt immers steeds populairder.

Waarschuwing: zet een paard nooit aan een touwhalster (knoophalster) vast. Hier is het niet geschikt voor en het kan tot gevaarlijke situaties leiden. Op de poetsplaats of in de trailer gebruik je een normaal halster.

Tabel halstermaten

MaatType Paard
VeulenPasgeboren veulens
PonyPony’s en kleine paarden
StandaardGemiddelde paarden
WarmbloedWarmbloedige paarden
Koud bloedKoud bloed paarden
Schuiven naar boven