Een slak voeren

Veel mensen hebben last van slakken in hun tuin. Maar weet je dat dit ook hele leuke huisdieren zijn? Ze zijn makkelijk om te houden en het kost nauwelijks iets. Je kunt voor een landslak gaan (met of zonder huisje), of een zoetwaterslak.

Een slak kopen of uit de natuur halen

Slakken zijn geen beschermde dieren. Je kunt dus gewoon een slak uit de natuur halen en hem als huisdier houden. Bijvoorbeeld een naaktslak, die vind je op heel veel plekken. Ook huisjesslakken kom je meer dan genoeg tegen.

Wil je een bijzondere slak? Dan kun je er een kopen, bijvoorbeeld de Afrikaanse reuzenslak. Houd de slak in een terrarium, een aquarium of een plastic bak. De inrichting is afhankelijk van het type slak dat je hebt.


How to: slakken voeren

Het juiste voer is belangrijk voor een goede gezondheid. Eerst moet je weten of je een landslak of een waterslak hebt. Beide soorten zijn onder te verdelen in naaktslakken of huisjesslakken.

Een waterslak herken je aan zijn leefomgeving. Hij leeft altijd in het water lag. Meestal is dit stilstaand en langzaam stromend zoet water. Ze komen ook in aquaria voor, soms ongewild. Dit komt omdat er slakkeneitjes in waterplanten zitten, en wanneer je dit plantje voor je aquarium koopt dan krijg je er gelijk een hoop slakken bij.

Waterslakken voeren

Veel waterslakken leven van rottende plantenresten en algen. Maar ook aas dat op de bodem ligt, wordt door hen opgegeten. Daarnaast eten ze soms kleine levende diertjes. Het is aan te raden om zoetwaterslakken samen te houden met vissen. De slakken eten van het voedsel dat achterblijft. Ook ruimen ze algen op.

Het kan natuurlijk dat je alleen zoetwaterslakken als huisdier houdt. In dit geval kun je het beste algenschijven voeren. Deze zijn verkrijgbaar in gespecialiseerde dierenwinkels. Zoek naar een aquariumzaak, die heeft vaak wel algenschijven in het assortiment. Je kunt ook gedroogde algen kopen en dit aan je waterslakken voeren.


Geblancheerde groenten

Naast algen houden slakken van groenvoer. Je kunt van alles geven, bijvoorbeeld komkommer, sla, courgette en wortels. Voordat je dit voert is het aan te raden om de groenten eerst te blancheren. Dit doe je door ze 2 minuten in kokend water onder te dompelen. De groenten moet dus niet gaar zijn.

Eenmaal geblancheerd, laat je de groente goed afkoelen. Hierna is het belangrijk om dit fijn te hakken. Gebruik eventueel een keukenmachine om er fijne deeltjes van te maken.

Je hoeft het alleen maar in het water te gooien, de slakken vinden het groenvoer vanzelf. Ze zullen er met smaak van eten.

Landslakken voeren

Een landslak eet weer hele andere dingen. Je kunt dit diertje geen algen geven. Een landslak voeren doe je met zaden, gekookte haver of rijst, groenten en fruit. Dit geef je allemaal rauw, behalve de haver of rijst die je het beste even kunt koken. Ook is het belangrijk dat je groot voedsel een beetje klein maakt, zodat niet het hele verblijf vol met voer ligt.

Kijk wat de slak dagelijks eet. Is het voer elke dag op, dan betekent dit dat je een beetje meer moet geven. Maar wanneer er voedsel blijft liggen dan is dit teveel. Ruim na een dag het achtergebleven voedsel op en geef weer vers voer.

Geef geen bewerkt voedsel

Het is niet aan te raden om slakken te voeren met bewerkt menselijk voedsel. Dit bevat veel zouten, kruiden of suikers. Geef dus geen brood, crackers, koekjes, chips en andere dingen die niet voor slakken bedoeld zijn.

Water drinken

Het lichaam van een slak bestaat voor een groot deel uit water. Hij haalt zijn vocht uit voeding. Maar het is ook belangrijk dat zijn omgeving vochtig is. Dit geldt natuurlijk voor waterslakken, maar ook voor landslakken. Vooral de naaktslak kan snel uitdrogen.

Plaats een ondiep schaaltje water in het verblijf. Landslakken vinden het prettig om hier af en toe in te badderen. Zo blijft zijn lichaam vochtig. Daarnaast is het aan te raden om een paar keer per week de slak nat te spuiten. Hiervoor gebruik je een plantenspuit.

Geef nooit bier

Slakken zijn dol op bier. Dit komt omdat ze op de geur van gerst afkomen. Toch moet je een slak nooit bier geven. Het dier wordt namelijk dronken en kan in het bier verdrinken.

Slakken in de tuin voeren

De meeste mensen hebben liever geen slakken in de tuin. Ze eten van tuinplanten en dat is natuurlijk geen pretje. Helaas ruimen ze geen dode bladeren op. Dit komt omdat slakken geen tanden hebben, dus ze kunnen eigenlijk alleen maar de malse blaadjes eten.

Wanneer je slakken in de tuin hebt, voer je ze met malse blaadjes of malse bladgroenten. Ook gesneden fruit vinden ze lekker. Houd er rekening mee dat een slak niet door de schil van bijvoorbeeld een appel of sinaasappel kan bijten.

Wanneer je een slak buiten vindt en je wil hem als huisdier houden, dan geef je ook malse bladgroenten en gesneden fruit te eten. Maar je kunt ook gekookte haver en rijst voeren. Dit laatste moet je nooit rauw geven, omdat slakken moeite hebben om dit te eten.

Voer nooit te veel. Voedsel dat blijft liggen kan gaan schimmelen. Hier kan de slak ziek van worden en zelfs overlijden. Hygiëne is belangrijk, zodat je slak lang gezond blijft.

Hoe oud wordt een slak?

Sommige waterslakken worden maar zes maanden oud. De meeste landslakken bereiken een leeftijd van 1 tot 3 jaar, maar er zijn ook exemplaren die wel 5 jaar oud worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven