Naaktslak soorten – herken alle naaktslakken

Naaktslakken kom je vooral in de zomerperiode ontzettend veel tegen. Toch is het zo dat ze pas bij vochtig weer tevoorschijn komen. Er zijn verschillende soorten naaktslakken. Misschien vind je ze allemaal op elkaar lijken, op zich wel begrijpelijk. Daarom vind je in dit artikel de meest voorkomende naaktslak soorten op een rij.

Algemene informatie

Wie of wat is de naaktslak? Dit dier behoort tot de weekdieren (klassen: buikpotigen). Hiertoe behoren ook de huisjesslakken. Het verschil tussen de naaktslakken en de huisjesslak is de aanwezigheid of het ontbreken van een huisje.

[do_widget id=custom_html-53]

De verschillende soorten naaktslakken zijn ontstaan vanuit huisjesslakken. Bij sommige naaktslakken zie je dan ook een overblijfsel hiervan. Op de rug zie je een klein schelpje of een soort bobbel. Naaktslakken die je op het land tegenkomt behoren tot de longslakken. Er zijn ook naaktslakken die alleen in zee leven.

Naaktslakken zijn erg gevoelig voor uitdroging. In tegenstelling tot de huisjesslak kan de naaktslak zich niet in zijn huisje terugtrekken. Hierdoor zoekt de naaktslak altijd een vochtige omgeving op. Helaas kunnen deze weekdieren flink wat schade aan je tuinplanten of gewassen aanrichten.

Naaktslak soorten: deze moet je zeker kennen

In Nederland en België komen er een aantal soorten naaktslakken voor. Hieronder vind je een omschrijving van de meest bekende soorten.

Bruine wegslak

De bruine wegslak kom je veel langs de weg, in weilanden maar ook in tuinen tegen. Hij houdt vooral van vochtige gebieden, hierdoor voelt hij zich thuis in graslanden, wegbermen en (gemengde) bossen.

Bruine wegslak

Deze slak is gevoelig voor uitdroging en kom je daarom alleen na een regenbui of in de vroege ochtend (bij douw) tegen. Hij wordt ongeveer 20 cm lang en is bruin van kleur. Dus niet donkerbruin of lichtbruin. Opvallend is dat de bruine wegslak een gespierde voet heeft en golvende bewegingen maakt wanneer hij kruipt.

Zwarte aardslak

Kijk je naar de zwarte aardslak dan is deze voornamelijk zwart van kleur. Naar de staart toe zie je een witte tot lichtere kleur. Deze slak bereikt een lichaamslengte van 20 cm. Hij komt voornamelijk in Zuid-Limburg maar ook in delen van Midden-Nederland voor.

Grauwe wegslak

Deze soort kan met 45 cm vrij groot worden. Hij heeft een grijsgrauwe kleur en je komt hem vooral in het westen en zuiden van Nederland veel tegen.

Tip: bekijk slakkenvallen

Zwarte wegslak

Van de zwarte wegslak is bekend dat hij niet zo groot wordt: tussen de 10 en 15 cm. Hij heeft hetzelfde uiterlijk als de bruine en grauwe wegslak, alleen is hij zwart van kleur. Bij jonge slakken komen er ook andere kleuren voor, variërend van wit tot oranje. Opvallend is dat hoe noordelijker de slak levert, hoe donkerder zijn kleur.

Gevlekte akkerslak

Maak kennis met de gevlekte akkerslak, ook weer een naaktslakken soort die in Nederland en België leeft. Het gaat hier om een kleine soort die tussen de 5 en 6 cm lang wordt. Zijn lichaam is witgeel, bruin of zwart van kleur. Dit kan dus heel erg verschillen. De gevlekte akkerslak leeft altijd in schaduwrijke en vochtige gebieden. Het is een echte alleseter, net als veel andere naaktslakken.

Gevlekte akkerslak

Gele kielnaaktslak

Een slakkensoort die je niet heel veel in Nederland aantreft. Hij wordt vooral waargenomen in het westen van Nederland, een enkele keer in Zuid-Limburg. De gele kielnaaktslak heeft een lichaam van 6-7 cm. Hij is beige tot bruin van kleur en de voetzool is lichtbruin tot grijswit.

Spaanse aardslak

Ondanks de benaming komt de Spaanse aardslak ook in België en Nederland voor. Probleem met de Spaanse aardslak is dat hij ontzettend veel op de bosaardslak lijkt. De Spaanse aardslak is een cultuurvolger, dit betekent dat hij voornamelijk in verwilderde tuinen en kassen voorkomt. Hij is ongeveer 7 cm lang en heeft een geheel grijze tot paarsroze kleur. Verder beschikt hij over paarsbruine kleurbanden.

Weetje: slakkenslijm zou goed zijn voor je huid en zit daarom in veel verzorgingsproducten. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat het ook echt werkt maar veel consumenten voelen zich er goed bij.

Naar crème met slakkenslijm

Witte akkerslak

De witte akkerslak zul je weinig in Nederland tegenkomen. Op de Waddeneilanden wordt hij wel eens gezien, net als in het midden van Nederland. Deze slak wordt ongeveer 5 cm lang en is bruingrijs tot wit van kleur. De tentakels op de kop hebben een wat donkere kleur. Het slijmspoor is altijd wit, dit in tegenstelling tot een veel andere naaktslakken.

Egelwegslak

Wanneer je de egelwegslak ziet heb je niet direct in de gaten dat het hier om een naaktslak soort gaat. Dit komt omdat hij door sommige mensen ook wel voor een worm of made wordt aangezien. Dat heeft hij te danken aan zijn uiterlijk: hij is roomwit van kleur. Soms heeft hij ook een olijfbruine of grijze kleur, dit komt minder vaak voor. De voetzool is altijd geel tot oranje gekleurd.

Het slijm dat de egelwegslak ziet er bleekgeel uit. Daaraan kun je de egelwegslak herkennen. Deze slak lijkt vooral een voorkeur voor de noordelijke delen van Europa te hebben. Zuidelijker komt hij minder vaak voor.

Boswegslak

Wanneer je over een bospad wandelt is de kans groot dat je de boswegslak tegenkomt. Helaas wordt de boswegslak vaak in één adem met de grauwe aardslak genoemd, terwijl het hier echt weer om een andere slakkensoort gaat. Deze soort herken je dankzij zijn betongrijze kleur.

Donkere wegslak

Hij heet misschien donkere wegslak maar zo donker is hij niet. Als een van de weinige slakkensoorten heeft deze namelijk een afrekening van lichte banden. Het lichaam is bruin tot grijs van kleur met een aftekening van gele tot lichtbruine strepen of vlekken. De kleuren lopen soms in elkaar over. De lengte bedraagt 3-4 mm.

Deze soort leeft in heel Nederland maar je zal hem voornamelijk aan de kustgebieden en in midden- en Zuid-Limburg tegenkomen. Niet te verwarren met andere soorten waaronder de zwarte wegslak of de grauwe wegslak.

Oostelijke akkerslak

De oostelijke akkerslak is 3-4 cm lang. De kleur van het lichaam varieert van bleekwit tot donkerbruin. Soms lijkt de kleur op honing of is juist vleeskleurig. De voetzool is wel altijd bleekwit. Hij wordt weinig in Nederland gezien, en dan met name in het midden van het land.

Overige naaktslak soorten

Er zijn natuurlijk nog veel meer naaktslak soorten. De soorten die in Nederland en België leven zijn naast bovenstaande ook nog:

  • Lichte aardslak
  • Tere aardslak
  • Kleine akkerslak
  • Zuidelijke akkerslak
  • Wormnaaktslak
  • Gestippelde kielnaaktslak
  • Slanke kielnaaktslak
  • Zwarte kielnaaktslak
  • Geelstreep wegslak

Veel van deze soorten lijken op elkaar. Alleen wanneer je voldoende kennis van naaktslakken hebt dan kun je de vele verschillende soorten uit elkaar houden. Een kwestie van goed om je heenkijken en op internet opzoeken met welke soort je te maken hebt.

Schuiven naar boven