Hoeveel vissen in een aquarium van 25 liter

Een beginnersaquarium heeft vaak een compacte afmeting. Ideaal voor het houden van een paar kleine vissen. Het is belangrijk dat je overbevolking voorkomt. Teveel vissen maken het water snel vies, waardoor zuurstoftekort en ziektes ontstaan. Maar hoeveel vissen kunnen in een aquarium van 25 liter?

De afmetingen van dit aquarium

Een aquarium van 25 liter is niet zo makkelijk verkrijgbaar. De meeste kleine aquaria hebben een inhoud van 16, 20 of 30 liter. Dit komt omdat veel fabrikanten met standaard afmetingen werken. Maar ze zijn wel degelijk verkrijgbaar! Hieronder vind je de verschillende inhouden met bijbehorende afmetingen.

  • 20 liter: meestal 32 × 19,2 × 30,5 cm
  • 22 liter: meestal 28 × 28 × 28 cm
  • 25 liter: meestal 36 × 23 × 37 cm
  • 30 liter: meestal 29 × 29 × 35 cm

Weet je niet hoe je de inhoud van een aquarium moet berekenen? Vermenigvuldig de lengte bij breedte bij hoogte met elkaar. Deel de uitkomst door 1000 en je hebt het aantal liters aan inhoud.

Niet teveel vissen

Een aquarium van 25 liter is niet zo groot. Vaak is het beter om voor een aquarium vanaf 30 liter te kiezen. Wanneer je slechts enkele kleine visjes houdt, is 20 l ook een goede keuze.

Teveel of te grote vissen leiden tot verschillende nemen. Het water raakt snel vervuld, iets dat slecht is voor de gezondheid van de vissen. Ze kunnen er zelfs sterven. Bovendien hebben vissen de ruimte nodig om te zwemmen. Al helemaal wanneer het vissen zijn die snel groeien of van nature een flinke afmeting bereiken. Een te kleine bak remt hen in hun ontwikkeling.

Hoeveel vissen kunnen een aquarium van 25 liter?

Het gaat niet alleen om de hoeveelheid vissen in een aquarium van 25 liter, maar ook voor welke soort je kiest. Je kunt geen forse maanvissen in een klein aquarium houden.

De vuistregel is dat je voor elke liter water, één centimeter vissen kunt huisvesten. Dit is echt een gemiddelde, want in de praktijk zie je vaak dat er 0,75 cm vis per liter water gehouden wordt. Dit is vaak ook nog goed te doen.

In een aquarium van 25 liter zou je dus 25 tot 33 cm vis kunnen houden. Hierbij kijk je naar de lengte van de vis, niet de breedte of de hoogte. Benieuwd welke vissen in een klein aquarium kunnen? Hieronder wat ideeën.

Guppy’s: eierlevendbarende vissen

Guppy’s zijn vrolijke kleine visjes die geen eieren leggen. Het vrouwtje broedt de eieren inwendig uit. Hierna worden de jongen levend geboren. Omdat ze zich snel voortplanten, worden ze ook wel miljoenenvisjes genoemd. Mannetjes zijn duidelijk te onderscheiden van vrouwtjes. De mannetjes hebben namelijk een sluierstaart en zijn wat feller gekleurd.

Een gup wordt gemiddeld zes maanden tot twee jaar oud. Over het algemeen leverde vrouwtjes wat langer dan de mannetjes. De lengte ligt tussen de drie en zes centimeter. De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes.

In een aquarium van 25 liter kun je ongeveer drie mannelijke en vijf vrouwelijke guppen houden. Houd er wel rekening mee dat je vroeg of laat jongen krijgt, die kun je het beste verkopen. Of naar een groter aquarium verplaatsen. Guppy’s houden van een watertemperatuur die tussen de 23 en 25 °C ligt.

Black mollie, platy’s en zwaarddragers

Deze drie behoren tot de levendbarende tandkarpers. Ze zijn alle drie zeer gemakkelijk te houden. Mannetjes worden 4-6 cm lang, vrouwtjes 6-10 cm. Het is aan te raden om voor elk mannetje minimaal één vrouwtje te houden.

In een klein aquarium kun je maximaal vijf van deze vissen houden. Je zou bijvoorbeeld een koppeltje black mollie’s en een koppeltje zwaarddragers kunnen houden. Deze vissen worden ongeveer 2-3 jaar oud.

De watertemperatuur moet voor de black mollie tussen de 22 en 28 °C liggen, voor de platy tussen de 20 en 26 °C en voor de zwaarddrager tussen de 23 en 25 °C. Deze drie soorten kun je dus prima met elkaar combineren.

Wil je de jongen van levendbarende vissen houden? Zorg dat ze niet door hun ouders worden opgegeten. Met een speciaal kweekbakje groeien de jongen veilig op.


Siamese kempvis

De Siamese kempvis oftewel Betta Splendens is een prachtig exemplaar om te zien. Tenminste, alleen het mannetje want het vrouwtje is onopvallend. Hij dankt zijn naam aan het agressieve gedrag tussen mannetjes onderling. Daarom kun je twee mannetjes nooit samenhouden, ze vechten tot de dood erop volgt.

Je kunt één mannetje met twee tot drie vrouwtjes samenhouden in een klein aquarium. Maar dus nooit twee mannetjes bij elkaar. De watertemperatuur moet tussen de 24 en 30 graden Celsius liggen, met een pH-waarde van 6,5 tot 7,5.

De kardinaaltetra

Kardinaaltetra’s zijn scholenvissen. Het zijn kleine visjes met opvallende kleuren: rood met een blauwe lengtestreep. Om de invloed van licht worden deze kleuren feller. Een scholenvis moet je altijd met minimaal vijf exemplaren houden, het liefst meer.

De lengte van dit visje bedraagt ongeveer 4 cm. Dit betekent dat je een schooltje van 7 tot 8 exemplaren kunt houden. Zorg dat de watertemperatuur tussen de 23 en 28 graden Celsius bedraagt. De pH-waarde mag niet te hoog zijn, tussen zes en zeven.

Neon tetra

Dit visje lijkt op de kardinaaltetra, toch is er een verschil. Bij de kardinaaltetra is de onderste helft van het lichaam geheel rood gekleurd. De neon tetra heeft alleen een roodgekleurd achterlijf. Wanneer het licht op hen schijnt lijken het net kleine zwemmende lampjes.

Ook dit is een scholenvis, je kunt maximaal acht exemplaren in een aquarium van 25 l houden. De watertemperatuur moet rond de 25 °C liggen.

Zebravis

De zebravis is niet zo mooi gekleurd als andere aquariumvissen, maar met zijn gestreepte aftekening is hij zeker leuk om te zien. Deze visjes worden ongeveer 3 tot 4 cm lang. Het zijn actieve zwemmers die van de ruimte houden. Daarom zijn ze minder geschikt voor een klein aquarium, tenzij je er niet te veel samenhoudt. Het zijn echte scholenvissen waarbij het is aan te raden om voor een groepje van minimaal 10 dieren te gaan. Omdat deze visjes niet zo groot worden, is het mogelijk om 10 zebravissen in je 25 liter aquarium te huisvesten.

Houd de watertemperatuur tussen de 16 en 28 °C. In de natuur leven deze vissen, afhankelijk van het seizoen, bij een temperatuur van 6 tot 38 graden Celsius. Het is dus niet erg om de temperatuur in het winterseizoen iets omlaag te brengen. Maar zorgt dat deze in het voorjaar weer stijgt, zodat de vissen verschillende seizoenen herkennen.

Hemelse pareldanio

Deze vis behoort tot hetzelfde geslacht als de zebravis. Het is een vis die maximaal 2,5 cm lang wordt. Ondanks zijn kleine afmetingen heeft hij wel wat meer zwemruimte nodig. Daarom kun je er maximaal 12 in een klein aquarium houden. Dit is ook aan te raden want het is net als de voorgaande een echte scholenvis.

De watertemperatuur moet tussen de 21 en 27 °C liggen, met een gemiddelde pH van 7. Bij een goede verzorging bereiken deze visjes een leeftijd van twee tot vijf jaar.

Verschillende vissen samenhouden

Het is zeker mogelijk vissen van verschillende soorten samen te houden. Dit kan met vrijwel alle vissen die het lijstje hierboven ziet. Behalve de Siamese kempvis, die kun je beter niet met guppen of anderen vissen met sluierstaarten samenhouden. Hij zal aan de sluierstaarten gaan knabbelen.

Omdat een aquarium met een inhoud van 25 liter niet zo groot is, moet je ervoor waken dat je niet teveel vissen houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven