Maden doden: waar ze vandaan komen en hoe je ze verwijdert

Een made is de larve van een vlieg. Een wit wormpje zonder poten dat zich het liefst volvreet met organisch afval. Na een tijdje zal de made verpoppen en een vlieg worden. Waar komen maden vandaan en wat hebben ze in je voedsel te zoeken? Het belangrijkste is om er vanaf te komen, want deze wormpjes zijn ontzettend onhygiënisch.

Maden doden kan soms best lastig zijn. Voordat je het weet zitten er weer nieuwe maden. Laten we dus maar eens gaan kijken hoe een vliegenplaag ontstaat. Want ja, waar vliegen zijn om je ook veel maden tegen.

Waar komen maden vandaan?

Soms lijkt het alsof maden uit het niets komen. Je vindt ze ineens overal, bijvoorbeeld in de prullenbak, de kliko of achter het keukenkastje. Ook in dierenmest kom je heel wat maden tegen.

Voor jouw idee: vliegen leggen eitjes. Uit deze eitjes komen pootloze crèmekleurige wormpjes. Dit zijn de larven van de vlieg en noem je ook wel maden. Dat ze geen pootjes hebben wil overigens niet zeggen dat ze zich niet kunnen verplaatsen. Met een hoop gekronkel komt een made best wel vooruit.

Bestverkochte insectenlamp


Vliegen leggen honderden eitjes

Waar mensen een en soms wel twee baby’s tegelijk krijgen overtreffen vliegen ons zeker. Een vlieg legt honderden eitjes tegelijk. Deze eitjes komen op zeer korte termijn uit. Onder gunstige omstandigheden kan dit al na 24 uur zijn.

Dit is de levenscyclus van de vlieg

Maden doden klinkt interessant maar je moet eerst weten waarom je continu nieuwe maden aantreft. Daarom eerst iets over de levenscyclus van de vlieg.

Een vrouwtje legt gedurende haar leven tot wel 2000 eitjes. Dit doet ze verspreid over gemiddeld 100 keer. Een vrouwtjes vlieg legt dus per keer ongeveer 200 eitjes.

Binnen 24-48 uur komen de eitjes uit. De jonge maden hebben een lengte van 3-5 mm. Ze voeden zich gedurende drie tot zeven dagen met organisch afval. Hierna verpopt de larve. Na enige tijd komt er een volwassen vlieg uit de pop.

Van eitje tot volwassen vlieg duurt tussen de 14 en 36 dagen.

Dit is waar vliegen hun eitjes leggen

In principe legt de vlieg overal eitjes waar er voldoende voedsel voor de maden aanwezig is. Vaak gaat het om rottend voedsel. Dit hoeft niet altijd ons eigen voedsel te zijn, ook dierenmest of kadavers is voor de vlieg goed genoeg. Zolang de maden maar voldoende te eten hebben.

Wat eten maden?

Maden eten voornamelijk dode dieren, restjes vlees, menselijk voedsel, dierlijk voedsel en dierenmest. Dit verklaart ook waarom je in de zomer veel vliegen rondom de afvalcontainer, dierenverblijven maar ook in de keuken aantreft. Ze zijn continu op zoek naar voedsel waar ze hun eitjes in kunnen leggen.

Maden eten geen plantaardig afval zoals bladeren, plantenwortels of plantenresten. Hier kunnen de normale vliegenmaden niet van leven. Het rouwvliegje legt juist wel weer eitjes bij planten.

De vleesvlieg (groen of blauw) legt de eitjes bij voorkeur in wonden. De maden van de vleesvlieg doen zich hier tegoed aan.

Maden voorkomen (en vliegen)

Je hebt last van maden in huis. Maden doden is dan zeker aan te raden, hiermee voorkom je weer een nieuwe generatie vliegen. Maar het is ook belangrijk om vliegen en maden te voorkomen. Daarom hieronder enkele tips ter voorkoming van een vliegenplaag. Hierna volgt meer informatie over het doden van maden.

  • Laat geen voedselresten liggen. Bind vuilniszakken stevig dicht en verwijder regelmatig afval uit de woning. Zet de container ver genoeg van het huis.
  • Bewaar voedsel in afgesloten bakken of in de koelkast.
  • Bewaar dierenvoedsel ook goed afgesloten. Geef het huisdier nooit meer te eten dan het binnen enkele minuten tot uren op kan.
  • Gebruik regelmatig bleekmiddel om de vuilnisbak en container goed schoon te maken.
  • Verwijder hondenpoep of kattenpoep dagelijks uit de tuin. Maak ook de kattenbak regelmatig schoon. Ditzelfde geldt voor dierenverblijven waaronder een vogelvolière, kippenren of konijnenhok.

Maden doden: de meest praktische tips

Hoe kom je van die vieze maden af? Maden doden kan op verschillende manieren. Welke methode je gebruikt hangt van je persoonlijke voorkeur af. Bij sommige methoden moet je gebruik maken van chemische producten. Maar maden doden kan ook met natuurlijke middelen.

Maden doden met kokend water

De makkelijkste manier om maden te doden is gebruik te maken van kokend water. Je hoeft dit alleen maar over de maden te gieten en ze zullen sterven. Het voordeel van deze methode is dat je geen chemische middelen inzet. Bovendien kun je de dode maden buiten in een schaaltje leggen. Vogels zijn hier dol op en komen er graag op af.

Giet geen kokend water op een houten vloer (beschadiging), over huisdieren of in een dierenverblijf waar het dier nog inzit. Bedenk dus vooraf of maden doden met kokend water wel zo geschikt is.

Bleekmiddel en waterstofperoxide

Wil je effectief van maden afkomen en tegelijkertijd desinfecteren, voeg dan een kopje bleekmiddel en anderhalf kopje waterstofperoxide aan een liter kokend water toe. Dit is fijn effectief middel om af te rekenen met maden. Bedenk echter dat het hier om producten gaat die niet goed zijn voor het milieu. Giet dit mengsel dan ook nooit rechtstreeks in de tuinaarde of over de stoeptegels.

Aromatische kruiden

Een natuurlijke manier om maden te doden is het gebruik van aromatische kruiden. Denk hierbij aan lavendel, kruidnagel, laurierblad, citroengrasolie of basilicum. Allemaal makkelijk verkrijgbaar en je schaadt hier niet het milieu mee.

Nadeel van aromatische kruiden is dat dit niet voor 100% effectief blijkt. Soms komen vliegen evengoed terug en heb je ook weer last van maden.

Afwasmiddel & maden doden

In de meeste afwasmiddelen zit borax, een ingrediënt dat je ook in bijvoorbeeld scheerschuim en lenzenvloeistof tegenkomt. Borax is bij inname erg giftig. Je kunt hier heel goed maden mee doden. Je hoeft alleen maar wat afwasmiddel over de maden te gieten. Eventueel maak je een mengsel van kokend water met afwasmiddel, dit werkt helemaal perfect. Bovendien ruikt alles weer fris.

Een vliegenval of insectenlamp

Maden doden is een lapmiddel. Zolang er vliegen in huis zijn blijven er ook weer nieuwe maden komen. Daarom kun je het beste gebruik maken van een vliegenval of een insectenlamp. Een vliegenval zelf maken is heel goed mogelijk.

Neem een lege plastic frisdrankfles. Snijd ongeveer een derde van de bovenkant van de fles af. Vul het onderste gedeelte met wat vlees of een andere lokstof. Zet nu de bovenkant van de fles ondersteboven in het onderste gedeelte. Je krijgt nu een val met een piramidevormige ingang.

Nadeel van een vliegenval is dat je regelmatig nieuwe lokstof erin moet doen. Bovendien zien al die dode vliegen er heel vies uit. Daarom kun je beter gebruikmaken van een insectenlamp. Dit soort insectenlampen is met betrekking tot design de laatste jaren enorm verbeterd. Vaak zie je niet eens meer dat het om een insectenlamp gaat.

Je hebt keuze uit een design tafelmodel insectenlamp of zo’n grote die je aan de wand hangt.

Insectenspray gebruiken

Soms heb je een wel erg grote vliegenplaag in huis. Maden doden heeft dan bijna geen zin want er blijven nieuwe bijkomen. Dit komt omdat vliegen zich ontzettend snel voortplanten. Bij een flinke vliegenplaag zou je ook een insectenspray kunnen gebruiken.

Een insectenspray is ooit ontwikkeld voor het doden van vlooien. Veel mensen kregen in de gaten dat deze spray veel meer doet: het doodt alle aanwezige insecten in huis. En dat binnen een uurtje, je bent dus van alles in korte tijd af.


Verwijder eerst kinderen en huisdieren uit de ruimte die je gaat behandelen. Heb je een aquarium, zet dan de aquariumpomp stil. Leg een deken over het aquarium.

Spray nu de hele ruimte in. Het is voldoende om dit laag bij de vloer te doen. Vergeet de hoekjes niet want daar zitten vaak veel insecten verzameld. Verlaat de ruimte en laat alles gedurende een uur goed afgesloten. Hierna heel goed ventileren.

Iets minder effectief: de speciale vliegenspray

Een omgevingsspray tegen vlooien is een agressief middel dat wel ontzettend goed werkt. Ben je hierop tegen, gebruik dan een speciale vliegenspray. Dit werkt iets minder effectief, gemiddeld tussen de acht en tien uur. Hierna heb je kans dat vliegen meer terugkomen.


 Toch is dit wel een goed alternatief wanneer je van vliegen af wil komen. Ondertussen heb je namelijk voldoende tijd om maden te doden. Overigens wordt deze spray ook vaak gebruikt ter voorkoming van vliegen bij paarden en ander vee. Een en ander is afhankelijk van de fabrikant en diens bedoelingen.

Andere opties om van vliegen af te komen

Je kunt ook een vliegen plakstrip ophangen. Dit bevat een lokstof dat vliegen aantrekt. Vervolgens blijven ze aan de plakstrip kleven. Prima om te gebruiken in de garage, het schuurtje, tuinhuisje of de bijkeuken. In de woonkamer, keuken of slaapkamer ziet dit niet hygiënisch uit.

Zorg ook altijd dat je een vliegenmepper in huis hebt. Zo kun je met een verdwaalde vlieg direct afrekenen. Een normale vliegenmepper vereist dat je de vlieg goed raakt. Met een elektrische vliegenmepper hoef je niet te meppen maar de vlieg alleen maar aan te raken. Deze laatste is ook geschikt om de vlieg tijdens zijn vlucht te raken.

Hoe lang duurt een madenplaag?

De meeste maden voeden zich gedurende drie tot maximaal zeven dagen. Wanneer het je lukt om de volwassen vliegen uit huis te krijgen dan zal een madenplaag niet langer dan maximaal 30 dagen duren. Dit is de periode van eitje tot volwassen vlieg.

Wanneer je echter niets doet aan vliegen in huis en etensresten laten liggen, dan blijft de cyclus zich herhalen. Zo kom je nooit van de madenplaag af.

Tips

  • Giet kokend water over de getroffen gebieden om maden te doden.
  • Meng gelijke delen azijn en water en spuit dit op de maden om ze te doden.
  • Strooi zout over de larven om hun vocht te onttrekken en ze uit te drogen.
  • Strooi boraxpoeder en hun nesten om ze te doden.
  • Strooi diatomeeënaarde rond maden om hun beschermende lagen te beschadigen.
Schuiven naar boven