Beste huisvogels (als huisdier)

In Nederland worden er ruim 4 miljoen vogels als huisdier gehouden. Het gaat hier voornamelijk om papegaaien, parkieten, kanaries en vinken. Ook duiven en kippen worden veel gehouden. Wat zijn de beste huisvogels? Per vogelsoort bespreek ik belangrijke zaken zoals huisvesting, voeding en verzorging. Maar ook iets over het karakter en wat de voor- en nadelen van deze vogelsoort zijn. Zo ontdek je vanzelf de beste huisvogels voor jouw situatie.

Papegaaien als huisdier

Voordelen:

 • Vaak prachtige kleuren
 • Meeste papegaaien kunnen goed leren praten
 • Worden erg oud

Nadelen:

 • Vragen veel aandacht
 • Grote kooi nodig
 • Veel soorten zijn eenkennig

Met papegaaien worden twee families bedoeld: papegaaien van de Oude en de Nieuwe Wereld. Papegaaien van de Oude Wereld zijn onder andere de dwergpapegaaien, kakariki’s, lori’s en tijgerparkieten. Terwijl de Papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld bestaat uit de bekende grijze roodstaart, de Amazonepapegaai het Bonte Boertje.

Topmast Papegaaienkooi

56 x 39 x 84 cm

De huisvesting van een papegaai moet altijd uit een ruime kooi of volière bestaan. Omdat papegaaien kromsnavels zijn klimmen en klauteren ze veel. Ze hebben dus een kooi met horizontale spijlen nodig. De kooi mag nooit de tocht staan. Plaats de kooi ook niet in de keuken, tijdens het koken komen er schadelijke dampen vrij.

Voor papegaaien is het belangrijk dat ze een gevarieerde en gezonde voeding krijgen. Verder hebben ze behoefte aan verschillende soorten speeltjes en aandacht. Contact met soortgenoten of zijn eigenaar is onmisbaar.

Kaketoes

Voordelen:

 • Zijn aanhankelijk
 • Intelligente vogels

Nadelen:

 • Kunnen zich snel vervelen
 • Soms agressief gedrag

Behoren kaketoes tot de beste huisvogels? Ze zijn iets minder populair dan papegaaien of parkieten. Wat veel mensen niet weten is dat valkparkieten ook tot de kaketoes behoren, het is de kleinste kaketoesoort! Kenmerkend aan een kaketoe is de kuif bovenop het hoofd. Bekende soorten kaketoes zijn de geelkuifkaketoe, molukkenkaketoe en natuurlijk de valkparkiet.

Kaketoes behoren ook tot de kromsnavels. Ze hebben een ruime kooi met horizontale tralies en speelgoed nodig. Kaketoes slopen graag alles wat los en vastzit. Houd hier rekening mee want kabels, behang en zelfs meubilair wordt gesloopt wanneer je ze niet voldoende uitdaging biedt.

Wanneer de kaketoe opgewonden, bang of agressief is dan zet hij zijn kuif recht overeind. Veel kaketoes leren wat woordjes imiteren of deuntjes fluiten, hoewel dit soms minder is dan bij een aantal papegaaiensoorten. Ook de kaketoe moet een goede huisvesting, verzorging en voeding krijgen.

Parkieten

Voordelen:

 • Vaak goed kan maken
 • Kunnen kunstjes leren
 • Goedkoper dan papegaaien of kaketoes

Nadelen:

 • Sommigen zijn erg luidruchtig
 • Een andere soorten zijn schuwer

Ook parkieten zijn kromsnavels maar vertonen ander gedrag. Ze zijn kleiner ten opzichte van papegaaien en kaketoes (uitgezonderd de valkparkiet). De meeste parkieten zijn makkelijk te houden. Ze hebben een minder grote kooi nodig, zijn sociaal en stellen niet al te hoge eisen aan opvoeding en verzorging. Een en ander hangt wel van de soort af.

Zorg voor een kooi met voldoende vliegruimte. Ook nu weer moeten de tralies horizontaal staan. Parkieten houden wel van een uitdaging dus geef ze afwisselend speelgoed. Sommige parkieten kunnen erg luidruchtig zijn, houd hier rekening mee. Parkieten leren matig imiteren, het zijn dan vooral de mannetjes die dit doen. Het imiteren komt veel minder vaak voor dan bij papegaaien of kaketoes.

Naar de vogel webshop

Kanaries

Voordelen:

 • Makkelijk te huisvesten
 • Goedkoop in aanschaf en onderhoud
 • Kan goed samen met andere sommige vogels

Nadelen:

 • Moeilijker tam te maken
 • Niet zo aanhankelijk als kromsnavels

De kanarie is een zangvogel die tot de vinkachtigen behoort. Kanaries behoren zeker tot de beste huisvogels, ze zijn namelijk makkelijk te houden. De mannetjes kunnen heel mooi zingen, maar ze imiteren niet. Wel kunnen de mannetjes de zang van andere vogels na leren fluiten. Elke ruime kooi is goed, deze mag ook horizontale tralies hebben. Zolang de kooi maar niet op de tocht staat.

Zowel de huisvesting, verzorging als de kweek van kanaries is eenvoudig. Wel is het belangrijk dat ze dagelijks vers drinkwater krijgen. Ook moet hij twee tot drie keer per week een bad kunnen nemen. Kanaries worden gemiddeld 15 jaar oud.

Vinken

Voordelen:

 • Makkelijk te houden
 • Mooie zang
 • Lage kosten

Nadelen:

 • Weinig tam of aanhankelijk
 • Soms drukke vogeltjes

Vinken zijn zangvogels waartoe ook de kanarie behoort. Toch wordt met een vink in veel gevallen een zebravinken bedoeld, een van de meest gehouden huisvogels. Het zijn voornamelijk de prachtvinken die je als huisdier tegenkomt. Het leuke aan een zebravink is dat je aan zijn zang kunt horen hoe intelligent hij is. Hoe meer lettergrepen hij per lied laat horen, hoe slimmer hij is.

Met betrekking tot voeding zijn ze vrij makkelijk, maar je mag niet te veel sla geven. De tralies van de kooi mogen horizontaal als verticaal zijn, zolang ze maar niet te ver uit elkaar staan. Vinken zijn makkelijk te kweken. Het zijn sociale dieren dus je moet ze met minimaal twee exemplaren samen houden.

Vinken imiteren geluiden niet en zijn ook moeilijker tam te krijgen. Er zijn maar weinig vinken die dagelijks op de schouder van een eigenaar willen zitten. Toch zijn ze makkelijk te houden en hebben een niet al te grote kooi nodig. Dit maakt ze tot de beste huisvogels voor mensen die niet zoveel aandacht aan de vogels kunnen schenken.

Conclusie beste huisvogels

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten die je tot de beste huisvogels kunt rekenen. Zo worden duiven en kippen ontzettend veel gehouden. Wel is het zo blijven en kippen voornamelijk als tuinvogel of volièrevogel worden gehouden, niet binnenshuis. Hieronder vind je de top 5 beste huisvogels voor gezinnen, samenwonenden of alleenstaanden.

 1. Grasparkiet
 2. Valkparkiet
 3. Dwergpapegaai
 4. Kanarie
 5. Kaketoe
 6. Bonte Boertje
 7. Halsbandparkiet
 8. Grijze roodstaart
 9. Rainbow Lorikeet
 10. Zebravink

Deze lijst van beste huisvogels is samengesteld aan de hand van huisvesting, verzorging en voeding, karakter, gedrag en aanhankelijkheid.

Schuiven naar boven