Vliegen in de slaapkamer, de oorzaak en hoe je er vanaf komt

Normaal gesproken tref je vliegen in de keuken of woonkamer aan, soms op zolder. Van een vliegenplaag op de slaapkamer hoor je niet zo snel. Een of meerdere vliegen in de slaapkamer kan duiden op de aanwezigheid van een vloeistof, voedsel of misschien wel een dood dier.

Geur lokt vliegen

Vliegen hebben een uitstekend reukvermogen. Dit gebruiken ze voor het vinden van voedsel of een partner. Bepaalde geuren zijn erg aanlokkelijk voor deze insecten. Dit zijn rottend voedsel en fruit, kadavers of uitwerpselen. Een en ander is afhankelijk van de soort.

Vliegen op de slaapkamer: de oorzaak

Wanneer je last hebt van vliegen in de slaapkamer, dan heeft dit vaak met een bepaalde geur te maken. Eet of drink je op de slaapkamer? Wanneer je dit te lang laat staan dan trekt dit vliegen aan. Denk maar eens aan een appel of banaan, wanneer het fruit wat ouder is dan gaat het gisten. Fruitvliegjes komen hier massaal op af. Ook alcohol trekt fruitvliegjes aan.

De huisvlieg of kamervlieg wordt aangetrokken door de geur van vlees, voedsel, bepaalde dranken, uitwerpselen of kadavers. Zowel de kleine als de normale kamervlieg zijn echte cultuurvoorgangers: ze zijn altijd in de nabijheid van de mens.

De vleesvlieg, waarvan de groene en de blauwe het vaakst voorkomt, wordt aangetrokken door de geur van vlees, afval, kadavers of open wonden.

Het overwinteren van deze insecten

Sommige vliegensoorten zoeken in het najaar bewust de warmte van woningen op. Dit doen ze om hier te overwinteren. Een bekend voorbeeld hiervan is de klustervlieg. Meestal verzamelen klustervliegen zich op zolders, maar soms ook op een slaapkamer.

Wanneer je eenmaal klustervliegen in huis hebt gehad, blijven ze jarenlang terugkomen. Ze vinden de woning door geurstofjes die ze achterlaten. Eenmaal binnen verzamelen ze zich in een grote groep en kruipen tegen elkaar aan. Zo vallen ze als het ware in slaap, om in het voorjaar weer te ontwaken.

Hoe vliegen de slaapkamer binnen komen

De meeste vliegen komen via een openstaand raam de slaapkamer in. Soms via de woonkamer of keuken, waarna ze via de hal de slaapkamer bereiken. Het komt niet zo snel voor dat vliegen via een ventilatierooster binnenkomen. Klustervliegen kunnen dit wel, ze zijn kleiner dan de gemiddelde en kunnen door de kleinste gaatjes. Fruitvliegjes passen makkelijk door de kieren van een ventilatierooster, of een niet goed afsluitend raam.

Het is belangrijk om de slaapkamer dagelijks te ventileren. Maak in de zomermaanden gebruik van horrengaas of een horraam. Dit houdt niet alleen vliegen maar ook muggen, wespen en andere vliegende insecten tegen.

Bekijk horrengaas

Start met de bestrijding

Vliegen in de slaapomgeving zijn onhygiënisch. Deze dieren kunnen bepaalde ziekten verspreiden. Bovendien kunnen ze je uit je slaap houden. Zodra het buiten licht wordt vertonen ze activiteit, en kunnen met hun gezoem ervoor zorgen dat je te vroeg wakker wordt. Wanneer het in de omgeving kouder wordt zoeken ze de warmte op, lichaamswarmte van de mens is erg aantrekkelijk.

Voorkom dat vliegen in de kamer terechtkomen. Maak gebruik van horrengaas maar nog belangrijker: laat geen voedsel of dranken op de slaapkamer staan. Maak de ramen niet schoon met appel(azijn), dit is een geur dat vliegen aantrekt.

Mocht je ondanks een goede hygiëne toch vliegen aantreffen, kijk dan of er ergens een kadaver ligt. Er zou zomaar een dode muis onder het bed of achter de kast kunnen liggen.

Vliegen vangen of doden

De beste methode om vliegen te vangen en ze gelijk de doden is het gebruik van een insectenlamp., Deze speciale lamp speelt in op het natuurlijk gedrag van insecten. Alle insecten vliegen richting het zonlicht. De lamp is voorzien van UV-licht dat het zonlicht nabootst. Insecten vliegen hier naartoe en komen vervolgens in aanraking met een elektrisch rooster.

Andere insectenlampen werken met UV-licht en een zuigertje, waarbij de insecten in een opvangbak verdwijnen. Dit laatste is net wat prettiger voor gebruik op de slaapkamer, want het maakt nauwelijks geluid.

TribeTek – 2 in 1 Muggenlamp

Het gebruik van vliegenstrips is voor de slaapkamer niet aan te raden. Het ziet onhygiënisch uit en mogelijk loop je hier in het donker tegenaan. Fruitvliegjes vang je het beste met een speciale fruitvliegjesval.

Klustervliegen wegkrijgen

In de meeste gevallen bevinden clustervliegen zich op zolder, maar soms ook op de slaapkamer. Zorg er allereerst voor dat ze niet binnen kunnen komen. Maak kieren en gaten in de buitenmuur dicht en voorzie het raam van horrengaas, vooral in het najaar. Wanneer ze in hun winterslaap zitten lijken ze dood te zijn, of reageren erg traag. Zuig alle vliegen met de stofzuiger op en gooi de zak direct in de buitencontainer.

Maak gebruik van een insectenlamp om met de laatste klustervliegen af te rekenen. Wanneer de vliegen op een moeilijk te bereikbare plek zitten, behandel de slaapkamer dan met omgevingsspray. Dit is vaak voldoende om alle vliegen in één keer te doden. Hierna zeer goed ventileren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven