Bonte boer: huisvesting & verzorging

Het bonte boertje, ook wel senegelpapegaai of bonte boer genoemd, is een papegaaisoort die steeds vaker als huisdier wordt gehouden. Hij leeft van oorsprong in West-Afrika, als kooivogel zul je hem veel aandacht moeten geven. Wist je dat het bonte boertje ook aardig oud kan worden? Lees alles over de bonte boer met betrekking tot verzorging, huisvesting en hoe je ermee omgaat.

Ferplast Vogelkooi Voliere Nota – 76.5 x 57 x 161.5 cm
Naar de webshop

Over het bonte boertje

Ik begin altijd met in het kort iets te vertellen over de diersoort, in dit geval het bonte boertje. Hij leeft in grote delen van West-Afrika, waar hij voornamelijk bosrijke gebieden opzoekt. Omdat ze van granen houden kom je ze ook rondom plantages tegen.

Een koppeltje maakt een nest in een holte van een boom. Hier legt het vrouwtje drie tot vier eitjes die na ongeveer vier weken broeden uitkomen. De eerste twee weken zorgt het mannetje voor het voedsel, het vrouwtje blijft continu bij ze. Na die twee weken verzorgen beide ouders het voedsel.

Deze papegaaiensoort heeft een lengte van 20-25 cm. Zijn lichaam is groengeel van kleur, de kop is juist grijs. Om de ogen zit een geeloranje ring, bij jongen is deze ring rondom de ogen nog grijs. Er zijn drie verschillende soorten waarvan die met de gele buik het meest als huisdier wordt gehouden. Je hebt ze ook met een oranje of een bijna rode buik. Opvallend is de korte staart, zoals je misschien ook wel van dwergpapegaai en of de Catharina parkiet gewend bent.

Veel gestelde vragen over deze papegaai

Misschien weet je nog niet zoveel over de bonte boer af. Geen probleem, hieronder je veel gestelde vragen inclusief de antwoorden.

Wat is het karakter van het bonte boertje?

Deze vogels hebben een pittig karakter en moeten daarom goed worden opgevoed. Dit betekent dat je er veel aandacht aan moet besteden. Doe je dit niet dan kunnen ze flink hard bijten. Houd er ook rekening mee dat het bonte boertje eigenwijs is. Aan de andere kant is het ook een heel intelligente vogels en kan hij veel leren.

Welk geluid maakt deze vogel?

Het bonte boer geluid is niet heel vervelend, deze kromsnavels laten een hoge fluittoon horen. In sommige gevallen kan het bonte boertje gaan schreeuwen of krijsen. Dit gebeurt wanneer hij aandacht tekort komt. Bedenk dat elke vogel behoefte heeft aan sociaal contact, het liefst van soortgenoten.

Kan de bonte boer praten?

Sommige papegaaien kunnen zeer goed praten (imiteren) en deuntjes fluiten. Bij andere soorten lukt dit minder goed. De bonte boer is geen grote prater, maar hij kan wel wat geluidjes imiteren. Toch zal dit beduidend minder zijn dan bij andere vogels.

Hoe moet je een bonte boertje opvoeden?

Het is belangrijk dat je zo jong mogelijk met de opvoeding begint. Mits goed opgevoed houden ze van knuffelen, zijn sociaal en zullen niet bijten. Een bonte boertje opvoeden vraagt veel tijd en aandacht.

Het start natuurlijk allemaal met het tam maken, dit doe je door dagelijks de hand in de kooi te doen. Dit doe je net zolang totdat hij er niet meer van schrikt. Vervolgens beweeg je een paar keer per dag langzaam met de hand richting de vogel. Houd eventueel wat lekkers vast, zo krijg je hem eerder tam.

Door de bonte boer dagelijks uit de kooi te halen kun je hem goed socialiseren. Je ziet, het opvoeden is niet heel moeilijk maar het vraagt wel wat tijd.

Is een bonte boer winterhard?

Misschien wil je meerdere bonte boertjes in een buitenvolière houden. Is een bonte boer winterhard? Ja, je kunt ze gerust buiten in een volière houden. Wel is het belangrijk dat ze over een vorstvrij nachthok beschikken.

Huisvesting van deze vogel

Wil je de bonte boer binnen houden, dan heb je een ruime kooi nodig. Ga hierbij voor een papegaaienkooi met horizontale tralies. Hang ook wat speelgoed in de kooi, dat vindt het bonte boertje altijd prettig. Daarnaast afwisselen met een wc-rolletje, touwtje of andere dingen wat hij kapot mag maken.

Bekijk geschikte kooien

Je kunt gerust twee bonte boeren bij elkaar zetten. Hoe snel dit goed gaat hangt van het karakter van de vogels af. Sommigen zijn direct aan elkaar gewend, bij anderen duurt dit enkele weken tot maanden. Het kan ook dat er geen klik tussen twee bonte boertjes is.

De voeding

Wat eten bonte boertjes? Je kunt voor een zaadmengsel voor papegaaien gaan. Houd er wel rekening mee dat ze graag de zonnepitten eruit halen, dit is vrij vet en niet goed voor de gezondheid. Je mag ze ook af en toe een nootje geven, ideaal als beloning. Wissel het standaard voedsel af met groente, fruit en af en toe wat eivoer. Denk aan, erwten, tomaat, wortel, sla, spruitjes, maar ook appel, perzik of kiwi. Gewoon even uitproberen wat hij lekker vindt.

Bonte boer kopen (kweker)

Op zoek naar een bonte boer kweker? Hier kun je het beste een jonge vogel kopen. Kwekers vind je via het internet, ook op Marktplaats adverteren ze soms. Je hebt hobbymatige kwekers die af en toe een nestje hebben maar ook te professionele bonte boer kwekers.

Houd er rekening mee dat deze vogels niet heel goedkoop zijn. Voor een volwassen bonte boertje betaal je tussen de € 250 en € 500. Een jong bonte boertje kost tussen de € 400 en € 800, soms nog wel duurder. Wees voorzichtig met kwekers die bonte boertjes voor € 200 of goedkoper aanbieden. Het kan hier om gestolen of zieke vogels gaan.

Schuiven naar boven