Karnemelk hond? Het effect hiervan

Geef jij karnemelk aan je hond? Veel hondeneigenaren doen dit. Het schijnt namelijk goed te werken tegen vlooien en teken. Maar vanuit de natuurlijke behoefte is het vreemd om een volwassen hond melk te geven. Ze zouden het eigenlijk niet moeten drinken.

Alleen mensen drinken op volwassen leeftijd melk

Het is eigenlijk heel vreemd maar mensen zijn de enige zoogdieren die op volwassen leeftijd nog melk drinken. Melk is namelijk bedoeld voor het voeden van zuigelingen/jonge dieren. Zodra dieren (of mensen) zelfstandig kunnen eten is namelijk overbodig.

Dat we mensen toch de keuze maken om op volwassen leeftijd melk te drinken heeft te maken met de smaakontwikkeling en behoefte aan extra calcium. Ons voedingspatroon bevat namelijk te weinig calcium uit noten en groenten. Daarom moeten we dit wel uit zuivel halen.

Verschil tussen melk en karnemelk

Ondanks deze wetenschap zijn er toch heel wat mensen karnemelk aan hun hond geven. Wat is het verschil tussen karnemelk en gewone melk?

Gewone melk is zoeter van smaak. Karnemelk bestaat uit magere melk waaraan melkzuurbacteriën zijn toegevoegd. Deze bacteriën zitten lactose om in melkzuur. Hierdoor ontstaat er een zure melk oftewel karnemelk.

Ook met betrekking tot gezondheid zit er wel een verschil tussen melk en karnemelk. De melkzuurbacteriën dragen positief bij aan een goede zuurgraad in de darmen. Daarnaast is karnemelk rijk aan kalium, goed voor de zenuwprikkels.

Karnemelk werkt tegen vlooien en teken

Waarom zou je je hond karnemelk geven? Het wordt als huismiddeltje tegen vlooien en teken ingezet. Karnemelk zou namelijk de zuurtegraad van de huid en het bloed veranderen. Hiermee is de hond minder aantrekkelijk voor bloedzuigende parasieten zoals vlooien en teken.

Een kleine hond heeft voldoende aan een dagelijks scheutje karnemelk. Het allergrootste hondenras heeft veel meer karnemelk nodig, misschien wel een halve liter.

Werkt karnemelk ook tegen vlooien en teken? Veel hondeneigenaren beweren van wel. Er is echter nooit wetenschappelijk aangetoond dat karnemelk bij de hond het perfecte middel tegen bloedzuigende parasieten is. Wil je vlooien en teken voorkomen of een vlooienplaag aanpakken, dan is het beter om gebruik te maken van effectief werkende middelen.


Karnemelk hond is goed voor de vacht

Nog een reden om de hond karnemelk te geven is dat dit goed voor de vacht moet zijn. Helaas, karnemelk is echt niet beter voor de vacht. Een gezonde hond heeft van zichzelf een glanzende vacht en een elastische huid. Wanneer de vacht doof is of er op staan kale plekken dan los je dit niet met karnemelk op.

Het is in dit geval veel beter om naar de onderliggende oorzaak te kijken. Heeft de hond parasieten zoals vlooien, teken of misschien wel schurft (schurftmijten)? Heeft de hond een ziekte of aandoening of iets verkeerds gegeten? Allemaal redenen waarom de vacht (tijdelijk) doffer is.

Tip: schapenvet werkt zeer goed tegen een doffe vacht. Het ondersteunt de huid, vacht, hart en bloedvaten. Geef het door de voeding (vloeibaar) of als bonbons.


Mag een hond karnemelk drinken?

Honden drinken van nature geen melk (ook geen karnemelk). Vaak wordt gezegd: baat het niet dan schaadt het niet. Maar die regel gaat bij honden niet op.  De hond kan namelijk overgevoelig op karnemelk namelijk reageren.

Hoewel gewone melk sneller diarree veroorzaakt dan karnemelk, is dit bij karnemelk ook niet helemaal uit te sluiten. Er zijn wel degelijk honden die hier flink van aan de diarree gaan. Dit ontstaat vaak binnen 12 uur na het drinken van karnemelk.

Dierenarts adviseert karnemelk hond

Je hoort wel eens dat de dierenarts adviseert om de hond karnemelk te geven. Het gaat hier dan echter altijd om puppy’s of zeer jonge honden. Bij gebrek aan moedermelk is speciale hondenmelk voor puppy’s een alternatief. Maar wanneer dit even niet in huis is dan kan karnemelk tijdelijk als vervanging dienen.

Een andere reden waarom de dierenarts karnemelk voor de hond adviseert is wanneer het dier poep van zichzelf of andere dieren eet. Voor het eten van poep wordt niet altijd een oorzaak gevonden. Mogelijk heeft het dier een aandoening van de alvleesklier of gaat het hier om aangeleerd gedrag. Maar het kan ook om een slechte gewoonte gaan of  aandacht trekken. Een beetje karnemelk over het voedsel van de hond kan mogelijk helpen tegen het eten van poep.

Een beetje melk bij ziekte

Wanneer je hond flink ziek is dan wil hij vaak niet eten en drinken. Dit levert een gevaar voor opdroging, vooral bij jonge dieren of oudere honden. Wil de hond echt niets drinken dan kan dit zelfs levensgevaarlijk zijn.

De meeste honden vinden karnemelk lekker. Wanneer het dier geen water wil drinken maar wel wat karnemelk krijgt het op deze manier toch vocht binnen. Ga bij ernstige ziekte altijd langs de dierenarts, vooral wanneer de hond al een aantal dagen niets of slecht eet.

Let op dat de hond niet overgevoelig op karnemelk reageert. Heeft de hond al diarree en verergert dit door de karnemelk? Stop dan direct met het geven van deze melk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven