Zijn geiten met schurft besmettelijk?

De geit heeft schurft. Dit is een vervelende aandoening waarbij het dier vooral veel jeuk en huidirritatie heeft. Zijn geiten met schurft besmettelijk? Ja, schurft oftewel schurftmijten kan zich snel verspreiden. Daarom is een goede en snelle behandeling onmisbaar.

Dit is schurft

Schurft is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door de schurftmijt. Iedereen kan besmet raken met schurftmijten, zowel zoogdieren, vogels als mensen. Schurft oftewel scabiës is zeer besmettelijk en wordt van geit op geit of van mens/dier op geit overgebracht.

Schurftmijten (mijt) is met het blote oog niet zichtbaar. De mijten graven gangetjes vlak onder de huid. Hierin leggen ze hun eitjes, waarna de schurftmijten zich vermeerdert.

Zijn geiten met schurft besmettelijk?

Geiten die schurft hebben kunnen zeer makkelijk en snel andere geiten  besmetten. Wanneer een geit eenmaal schurft heeft dan is de kans groot dat andere geiten het ook krijgen. Maar geiten met schurft zijn ook besmettelijk voor de mens. Wie een besmette geit aanraakt of aait loopt kans om zelf ook met schurft besmet te raken.

Om die reden is het belangrijk om geiten met schurft snel en goed te behandelen. Maar ook om na aanraking de handen goed te wassen.

De symptomen van scabiës

Scabiës of schurft kent een aantal duidelijke symptomen. Hoewel je schurftmijten niet met het blote oog ziet is wel direct duidelijk dat een geit besmet is.

Een van de belangrijkste symptomen van schurft is jeuk. Besmette geiten zullen zich dan ook regelmatig krabben. Omdat de jeuk hevig is zie je dat geiten zich soms tot bloedens toe krabben. Een kapotte huid raakt sneller geïnfecteerd met bacteriën.

De klachten nemen in de nacht maar ook bij warm weer toe. Daarnaast ontstaan er vaak blaasjes of rode bultjes op de huid. Vanwege de vacht is dit bij geiten niet altijd direct zichtbaar. Wanneer de besmetting langer duurt dan ontstaan er kale plekken, waardoor het ineens wel duidelijk is dat de  geit besmet is met schurftmijt.

Een besmetting met schurftmijten is niet direct zichtbaar

Geiten met schurftmijten vertonen niet direct alle symptomen. Het kan wel tot zes weken duren voordat de eerste symptomen zichtbaar zijn. Wanneer geiten een volgende keer opnieuw worden besmet dan krijgen ze veel eerder last van jeuk. Dit komt omdat het lichaam de schurftmijt herkent en hier eerder op reageert.

Tot wanneer zijn geiten met schurft besmettelijk?

Zolang er schurftmijten en eitjes in de huid aanwezig zijn blijven geiten voor andere geiten, dieren en mensen besmettelijk. Pas na een goede behandeling neemt de besmettelijkheid af. Twaalf uur na de behandeling kunnen geiten andere dieren of mensen niet meer besmetten.

Voorkomen van schurftmijten

Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer een geit schurft heeft is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te behandelen. Eventueel apart zetten voorkomt dat teveel andere geiten besmet raken.

Helaas is er geen vaccinatie en zijn er ook geen medicijnen die een besmetting met schurftmijten kunnen voorkomen. Daarom blijft het belangrijk om besmette geiten direct te behandelen en contact met andere geiten te vermijden.

Schurftmijt ontdekken (diagnose stellen)

Gelukkig is schurft goed te behandelen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten of het hier wel om schurftmijten gaat. Kijk goed tussen de vacht op de huid van het dier. Zijn er rode strepen zichtbaar? Heeft de geit (hevige) jeuk? Dan is de kans groot dat het hier om schurftmijten gaat.

De dierenarts kan een diagnose stellen. Deze neemt een huidafkrabsel bij de geit en bekijkt dit onder de microscoop. Wanneer de geit besmet is met schurftmijten dan is dit onder de microscoop helaas niet altijd goed zichtbaar. Ook een bloedonderzoek geeft niet altijd zekerheid. De diagnose wordt dan ook voornamelijk gesteld op een goede reactie op de behandeling tegen schurftmijten.

Schurft behandelen

Ter behandeling van schurftmijten worden middelen gebruikt die de mijten doden. Het is belangrijk om de behandeling  zeker 3-4 weken na het verdwijnen van de klachten door te zetten. Dit komt omdat de eitjes van de mijten nog uit moeten komen. De behandeling pakt namelijk alleen de volwassen schurftmijten aan.

Schurftmijt behandelen gebeurt vaak met middelen als Moxidectine of Selamectine. Deze middelen zijn via de dierenarts verkrijgbaar. Daarnaast is het goed om het geitenhok te behandelen. Gebruik hier een omgevingsspray tegen vlooien en mijten voor. Deze spray bestel je online. Verwijder voor behandeling van de omgeving eerst de geiten uit het hok. Spuit het hok goed in en laat dit minimaal een half uur gesloten. Daarna het hok goed ventileren. Ververs ook regelmatig het stro.

Wanneer je zelf besmet bent met schurftmijten

Zijn geiten met schurft besmettelijk voor de mens? Je, wanneer je niet uitkijkt heb je zelf ook schurft te pakken. Is dit het geval, wacht dan niet te lang met behandelen. Schurftmijt gaat niet vanzelf weg! De klachten worden met de tijd alleen maar heviger.

Neem contact op met de huisarts. Deze zal een middel tegen schurft voorschrijven. Het is belangrijk dat je dit middel gebruikt, dit is bedoeld voor mensen. Behandel jezelf niet met het middel wat voor dieren bedoeld is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven