Hond eet slecht – mogelijke oorzaken (en oplossingen)

Eet jouw hond slecht of wil hij helemaal niet eten? Ziekte, stress of pijn kunnen ervoor zorgen dat je hond minder wil eten. Wanneer de hond trilt, spuugt of diarree heeft dan is er sprake van ziekte. Maar ook hormonen kunnen een rol spelen of het heeft met ouderdom te maken aan. Sommige honden eten slecht omdat ze liever iets anders willen.

Waarom eet de hond slecht?

De meeste hondeneigenaren krijgen er vroeg of laat mee te maken: de hond eet slecht. Vaak is dit van tijdelijke aard en gaat de hond na verloop van tijd weer beter eten. Wanneer de hond gedurende een lagere periode slecht eet oftewel weinig eet, kan er meer aan de hand zijn. Hier zijn verschillende oorzaken voor te vinden.

[do_widget id=custom_html-2]

Allereerst is het goed om je af te vragen of je hond sinds kort andere voeding krijgt. Sommige honden accepteren geen ander merk of andere voeding en zullen dan slechter gaan eten. Nagenoeg iedere hond went uiteindelijk wel en eet na verloop van tijd weer beter.

Bij verandering van voer is het belangrijk om de hond hier langzaam aan te laten wennen. Meng daarom het oude voer steeds meer met het nieuwe voer. Zo went je hond er snel aan en raken ook zijn maag en darmen niet ontregeld.

Maag-en darmklachten bij de hond

Wanneer we zelf last hebben van onze maag en darmen eten we automatisch minder. Zo is het ook met honden. Een hond heeft maag- of darmklachten wanneer hij weinig eet, diarree heeft en mogelijk braakt. Sommige honden eten gras om het braken te stimuleren.

De hond gaat vanzelf weer meer eten zodra hij zich beter voelt. Blijft de hond weinig eten en heeft hij last van diarree en/of braken? Ga dan langs de dierenarts. Deze kan bekijken of er iets anders aan de hand is.

Bekijk diarreeremmer hond

Hond eet slecht: het dier is ernstig ziek

Wanneer de hond ernstig ziek is zal deze niet willen eten. Vaak heeft de hond ook koorts, hijgt of piept en is lusteloos. Ook kan de hond warm aanvoelen en zweten of veel kwijlen. Vaak kijkt de hond was suf of glazig uit zijn ogen en wil soms veel slapen. Ook kan hij agressief gedrag vertonen.

Meet de temperatuur van je huisdier op. Dit kan met een gewone rectale thermometer. Een hond heeft normaal gesproken een lichaamstemperatuur van 38.0°C tot 39.0°C. Wanneer een hond echt ernstig ziek is en al een aantal dagen slecht eet, breng dan een bezoek aan de dierenarts.

[do_widget id=custom_html-4]

Pijn in de bek of ergens anders

De hond eet slecht wanneer hij pijn heeft. Van nature proberen honden pijn te verbergen, dit is immers een teken van zwakheid. Ernstige of langdurige pijn in de bek of ergens anders zorgt er wel voor dat de hond moeilijk kan eten.

Je hebt niet altijd in de gaten dat je hond pijn heeft. Met daarom goed op zijn gedrag. Beweegt hij minder of anders, slaapt hij veel of is hij lusteloos? Allemaal tekenen dat het dier pijn heeft. De dierenarts kan beter achterhalen of het dier pijn heeft en wat hier de oorzaak van is.

Een hond moet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen

Eet je hond slecht? Dan is het belangrijk dat deze toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Houdt hierbij het gewicht van je huisdier goed in de gaten. Wanneer de hond niet sterk vermagert dan kan de hond uitstekend teren op de verminderde hoeveelheid voeding. Maar wanneer de hond in korte tijd snel afvalt of vermagert dan is het belangrijk om langs de dierenarts te gaan.

Soms is het niet direct aan de buitenkant te zien dat de hond gewicht verliest. Een weegschaal is dan wel handig, hier kun je een gewone personenweegschaal voor gebruiken. Weeg eerst je gewicht samen met de hond door deze op te tillen en op de weegschaal te gaan staan. Weeg dan jezelf nogmaals, dit keer zonder hond. Trek de tweede uitkomst van de eerste af en je houdt het gewicht van de hond over.

Een grote hond optillen kan wat lastig zijn. In veel dierenwinkels maar natuurlijk ook bij de dierenarts staat een speciale dieren weegschaal.

Stress zorgt ervoor dat honden slecht eten

Ook stress kan een oorzaak zijn voor het niet eten. Dit zie je bij honden die net verhuisd zijn, een nieuwe eigenaar hebben, op vakantie zijn of in een opvang zitten. Maar ook een nieuw gezinslid, alleen thuis zijn of andere veranderingen kunnen voor stress zorgen. De hond gaat weer eten zodra de stress weg is.

Oude honden hebben minder voeding nodig

Oudere honden en gecastreerde honden hebben minder behoefte aan energie. Hierdoor gaan ze automatisch minder eten. Let erop dat je deze honden niet gaat verleiden met lekker voer. Overgewicht ligt dan op de loert. Ook loopse teefjes eten vaak tijdelijk minder. Zodra de hormoonbalans weer in orde is gaat je huisdier vanzelf weer beter eten.

Hond eet niet of slecht uit gewoonte of aandacht

Veel honden leren dat niet eten aandacht betekent. Of iets lekkers. Omdat we het zielig vinden wanneer de hond slecht eet, gaan we hem belonen met aandacht en iets lekkers. Of lekkerder voer. Herken je dit en probeer jij je huisdier te verleiden om toch te eten?

Fout! Wanneer de hond niet wil eten dan is het zaak om de voerbak weg te halen. De volgende dag krijgt de hond de voerbak terug. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Honden kunnen dit soms dagenlang volhouden. Wees er wel altijd zeker van dat je hond niet ziek is of pijn heeft. Is dit niet het geval? Laat je dan niet misleiden en negeer het gedrag van de hond.

Schuiven naar boven