Grasvlooien in huis of de tuin

Heb je een gazon, tuinplanten of kamerplanten, dan krijg je vroeg of laat last van grasvlooien. Er kunnen dus ook grasvlooien in huis voorkomen. Let op dat je de grasvlo niet met de kruidenvlo of kattenvlo verwart. Deze laatste zuigt bloed (parasitair). Grasvlooien leven van plantaardig materiaal. Hierbij richten ze veel schade aan. Lees daarom meer over grasvlooien bestrijden.

Over de grasvlo

Hoe herken je grasvlooien? Uiterlijk lijken ze een beetje op parasitaire vlooien. Toch is er een verschil: grasvlooien bijten, steken of prikken niet. Ze zullen dus nooit mensen of dieren bespringen. Loop je met je blote voeten door het gras en ben je door een vlo gebeten, dan gaat het waarschijnlijk om de kruidenvlo. Belangrijk dat je dit verschil kent.

Grasvlooien herken je aan hun uiterlijk. Nee ze lijken niet 100% normale vlooien maar hebben doorzichtige vleugeltjes. Grasvlooien herkennen is soms lastig omdat ze een lichtgroene kleur hebben. Hierdoor vallen ze nauwelijks op tussen de planten of het gras.

Het gevaar van grasvlooien

Het vervelende aan grasvlooien is dat ze flinke schade aan de land- en tuinbouw aanrichten. Ook je gazon, tuinplanten en kamerplanten zijn niet veilig. Ze beschadigen jonge scheuten, jonge bladeren en stengels van planten.

Vooral de nimfen zijn erg schadelijk. Dit zijn de larven van de grasvlo. Voordat je het weet is je hele moestuin kapot en sterven je kamerplanten. Ook het gazon moet het ontgelden, hierdoor ontstaan er kale en dode plekken in het gras.

Grasvlooien in huis

Je zal niet de eerste zijn die grasvlooien in huis heeft. Hoe kan dit? Grasvlooien hebben vleugels en verspreiden zich makkelijk. Via een openstaand raam of een open deur komen ze makkelijk binnen. Ook zijn deze insecten vrij klein. Dit betekent dat ze via naden, kieren en ventilatieroosters hun weg naar binnen vinden.

Grasvlooien in huis is geen pretje. Ze tasten al snel alle kamerplanten aan. De planten groeien niet meer en vertonen bruine bladeren. Doe je niets aan deze insecten dan ga je kamerplanten uiteindelijk dood. Let op want grasvlooien verspreiden zich makkelijk naar andere kamerplanten in huis.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk wil je geen grasvlooien in huis. Daarom kun je ze het beste voorkomen. Vaak werkt het om knoflook of ui in je moestuin, kruidentuin of perkjes te kweken. Doe dit in de buurt van kwetsbare planten. In sommige gevallen werkt dit echt en krijg je geen last van grasvlooien.

Wil je geen grasvlooien in huis, zorg dan dat ze niet binnen kunnen komen. Dit kan nog knap lastig zijn want we kunnen door de kleinste gaatjes. Je zult dus echt fijnmazig horrengaas moeten gebruiken.

Grasvlooien bestrijden

Heb je eenmaal met deze insecten te maken, dan zul je grasvlooien moeten bestrijden. Hier zijn verschillende middeltjes voor. Een chemisch bestrijdingsmiddel is het meest effectief. Toch is niet iedereen gecharmeerd van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarom zou je het ook met natuurlijke middeltjes kunnen proberen. Hieronder vind je alle methoden om grasvlooien te bestrijden.

Aaltjes tegen grasvlooien en andere schadelijke insecten

Een van de beste manieren om grasvlooien te bestrijden is het inzetten van aaltjes. Er zijn veel verschillende soorten aaltjes. Sommige soorten leven van planten terwijl andere aaltjes juist gastheren aanvallen. Nematoden zijn aaltjes die van grasvlooien en andere schadelijke insecten leven. Ze vallen de insecten aan en eten deze van binnenuit op.

Met aaltjes kom je effectief van grasvlooien af. Bovendien is dit middel makkelijk in gebruik. Je hoeft de aaltjes alleen maar met water te mengen en over het gazon of de planten te verspreiden. Voor aaltjes betaal je ongeveer € 25 voor een te behandelen gebied van 10 m². Ga je voor een grootverpakking dan ben je voordeliger uit. Je betaalt dan ongeveer € 37 voor 100 m².


Spray tegen plantenetende insecten

Je zou ook een spray tegen plantenetende insecten kunnen proberen. Niet helemaal biologisch maar wel effectief. Het bevat namelijk een werkzame stof dat het zenuwstelsel van hinderlijke insecten aantast. Hierdoor raakt het insect verlamd en gaat uiteindelijk dood.

Je hebt ook de ecologische spray, deze is wat vriendelijker. Bekijk of de spray van je keuze ook daadwerkelijk tegen grasvlooien of kruidenvlooien werkt. Wanneer het middel tegen vliegende insecten of tegen de meeste plantenetende insecten werkt dan is het ook geschikt tegen grasvlooien.


Chemische bestrijdingsmiddelen

Ter voorkoming zou je knoflook of uien kunnen kweken. Aaltjes werkt het beste ter bestrijding van grasvlooien. Wanneer dit allemaal niet werkt dan moet je een insectendodende behandeling uitvoeren. Vaak bestaat dit uit een behandeling met metafos, fosfamide of malathion. Bedenk dat je als particulier niet zomaar dit soort middelen in mag zetten. Het is dan ook alleen bedoeld voor de professionele land- en tuinbouw.

Grasvlooien uit de tuin weren

Het is makkelijker om grasvlooien uit je huis te weren dan uit de tuin. Toch zijn er een aantal dingen die je kan doen. Laat geen compost rondom het gazon of je tuinplanten liggen. Veeg bladeren direct weg. Wanneer je de tuin goed opgeruimd houdt geef je grasvlooien geen kans om zich te verstoppen. Denk ook aan het gras: maai dit regelmatig kort.

Gewone vlooien uit de tuin weren

Heb je veel vlooien in je tuin en bijten ze je huisdieren of in je voeten of benen? Dit gaat dan om de kattenvlo of hondenvlo. Gelukkig kun je ook dit soort gewone vlooien uit je gras en de tuin weren. Zorg ervoor dat andermans huisdieren niet in jouw tuin kunnen komen. Sluit ook de tuin voor egeltjes af.

Strooi cederhout in de tuin. Vlooien houden hier niet van en zoeken het liever ergens anders op. Ook zwavel zou moeten helpen. Soms wordt geadviseerd om zout door water te mengen en dit over het gazon te gieten. Hoewel het vlooien afschrikt tast het zout het gras ernstig aan. Doe dit dus vooral niet.

Weetjes

  1. Grasvlooien koloniseren huizen, appartementen en vernietigen planten.
  2. Grasvlooien bedreigen fruitbomen, groentegewassen, én ze voeden zwarte schimmel.
  3. Kruidenvlooien nimfen veroorzaken schade en trekken bladluizen aan.
Schuiven naar boven