Zo kom je van ganzen af

Ganzen op je erf of je terrein veroorzaken overlast. Ze laten uitwerpselen achter, eten je gras of planten op en zijn luidruchtig. Soms vallen ze mensen of huisdieren aan. Deze vogels geven ook overlast binnen de landbouwsector, in woonwijken of stadsparken. Sommigen doden ganzen, maar dit is niet de meest geschikte oplossing om van ganzen af te komen. Je kunt ze ook afschrikken of verjagen.

Geen ganzen, eenden en zwanen voeren

Wanneer je regelmatig ganzen en andere watervogels op je terrein komen, moet je ervoor zorgen dat er niks te halen valt. Voer deze vogels niet en leg ook geen brood of ander voer voor tuinvogels neer. Wil je dit toch, gebruik dan een voederhuisje waar de watervogels niet inpassen.


Zowel gras, sommige plantensoorten als afval trekt ganzen aan. Zorg dat er geen afval of voedselresten op je terrein of in de tuin ligt. Je kunt het gras niet afdekken, maar je kunt er wel voor zorgen dat ze er niet bij kunnen. Je zou bijvoorbeeld een net of touwtjes enkele centimeters boven het gras kunnen spannen.

Een andere optie is je gras langer laten groeien. Ganzen zijn vooral vol op jonge grassprietjes. Wanneer het gras tussen de 12 en 15 cm hoog is, gaan deze watervogels liever op zoek naar ander voedsel.

Maak je vijver toegankelijk

Heb je een vijver in de tuin? Zorg dat deze niet toegankelijk is voor ganzen en eenden. Laat het gras rondom de vijver flink hoger worden. Je kunt ook gebruik maken van struiken waardoor de vogels geen goed zicht op hun omgeving hebben. Hierdoor voelen ze zich onveilig en zoeken liever een andere plek om voedsel te verzamelen.

Wil je niet dat ze in je vijver neerstrijken, plaats er dan een net overheen. Dit is de enige manier om te voorkomen dat ze in het water duiken.

Ganzen afschieten? Liever niet

Jaarlijks worden er meer dan 250.000 ganzen gedood. Dit gebeurt om overlast en schade aan gewassen in te perken. Ook worden ze gedood wanneer ze zich op vliegvelden bevinden.

Jagers mogen tussen 1 februari en 1 november op ganzen jagen. Zonder jachtvergunning mag je niet zomaar ganzen afschieten.

Ganzen wegjagen met je hond of kat

Laat je hond of kat buiten wanneer er ganzen op je trein zijn. De meeste honden of katten rennen direct achter de vogels aan, waardoor ze weggejaagd worden. Wanneer je dit een aantal keer doet, blijven de ganzen weg. Ze zien een hond of kat als natuurlijke vijand, iets dat voor hen niet veilig is.

Het helpt overigens niet om tuinbeeld van een hond of kat te plaatsen. Ganzen zien echt wel dat het hier om een nepdier gaat.

Sommige mensen maken gebruik van een dode nepgans om ganzen af te schrikken. Dit kan heel even werken, maar de vogels zijn slim genoeg om te zien dat ze voor de gek worden gehouden.

Afschrikken met lawaai

Een andere mogelijkheid is ganzen verjagen met behulp van lawaai. Je zou bijvoorbeeld een windgong op kunnen hangen. Wanneer de wind een beetje waait kunnen de ganzen hiervan afgeschrikt worden. Of plaats een tuinbeeldje met bewegingsmelder en geluid.

Soms wordt de Pest Free aangeraden. Dit is een apparaatje dat hoge pieptonen produceert. Dit geluid is niet voor mensen waarneembaar, maar wel voor dieren. Het kan voor dieren zo hinderlijk zijn dat ze liever een andere plek opzoeken.

Het nadeel van dit apparaatje is dat je er niet alleen ganzen mee verjaagt maar ook tuinvogels, egeltjes en je eigen huisdieren. Bovendien schijnt het niet altijd effectief te zijn tegen het verjagen van vogels.

Met een laser

Er wordt effectief gebruik gemaakt van een laser voor het verjagen van ganzen. Zodra ganzen zich op je terrein bevinden, schijn je heen en weer met een laserpen. Dat vinden de vogels vervelend, en het schrikt ze af. Wel moet je er rekening mee houden dat het resultaat vaak kortstondig is. Maar het kan net voldoende zijn om blijvend van ze af te komen.

Bekijk laserpennen

Hoe krijg je ganzen stil?

Ganzen op je terrein, akker of in de buurt maken een hoop lawaai. Al die geluidsoverlast is niet alleen vervelend voor jou maar ook voor de buurt. Het is lastig om ganzen stil te krijgen. De enige manier is het verjagen van deze vogels.

Ganzen kunnen ook ‘s nachts lawaai maken. Dit komt omdat deze vogels ‘s nachts vliegen. Wanneer er indringers over een troep ganzen overvliegt, dan moeten de ganzen op de grond laten weten dat dit hun plek is. Dat gaat met een hoop kabaal gepaard.

Ganzeneieren uitschakelen

Wanneer je niet wil dat er steeds nieuwe ganzen op je terrein verschijnen, moet je ervoor zorgen dat ze zich niet voort kunnen planten. Lokaliseer ganzennesten. Vaak vind je deze vlak langs het water. Meestal zoeken ze ook oude nesten op, dus wanneer je die weet te vinden dan is de kans groot dat je ganzeneieren tegenkomt.

Gebruik een naald om de eieren door te prikken. Hierdoor kunnen er geen jongen uitkomen. Het is wel aan te raden om eerst te kijken of er geen leven in de eieren zit. Je kunt een bijna ontwikkeld jong niet zomaar doden. Ganzeneieren doorprikken mag dus alleen nadat je het ei geschouwd hebt. Houd het boven een lamp en kijk of je iets van beweging of leven ziet.

Een andere manier is maisolie over de ganzeneieren gieten. Ook hierdoor kunnen de eieren niet uitkomen. Je kunt de eieren ook weghalen, maar de kans is dan groot dat ze opnieuw eieren gaan leggen. Door de eieren onschadelijk te maken, verliezen de ganzen na enkele dagen broeden hun interesse. Ze laten het nest in de steek.

Is het legaal om ganzeneieren mee te nemen of onschadelijk te maken?

Je mag ganzen niet zomaar doden. Dit betekent dat je ook geen ganzeneieren onschadelijk mag maken. Wanneer je een nest in je eigen tuin vindt, dan wordt dit vaak wel gedaan. Bedenk dat het niet is toegestaan om ganzeneieren te verhandelen of te consumeren, tenzij je ze ergens bij een ganzenhouderij of bij een boer gekocht hebt.

Verjagen mag, doden mag niet

Het is goed om te weten dat je ganzen mag verjagen. Je kunt op verschillende manieren van ze afkomen. Maar je mag ze niet doden, hier heb je een jachtvergunning voor nodig.

Tips

  • Plaats grote opblaasbare ballonnen om de ganzen af te schrikken.
  • Gebruik geluidsapparaten om ganzen te verjagen.
  • Verander regelmatig de omgeving waardoor ze zich onprettig voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven