Kat is gestoken door een bij of wesp

Een zoemende bij of wesp is voor een kat leuk om te achtervolgen en ermee te spelen. Totdat de kat gestoken wordt. Het dier krijgt last van een gezwollen poot of gezicht. Er is sprake van plaatselijke pijn en een geïrriteerde huid. Sommige katten zijn zelfs allergisch voor het gif, zonder behandeling kan dit fataal aflopen.

Tekenen dat je kat is gestoken door een bij of wesp

Soms zie je het gebeuren en weet je dat de kat is gestoken door een bij of wesp. Maar het kan ook dat je dit niet in de gaten hebt. Dit zijn wat signalen waaraan je kunt zien of je huisdier gestoken is:

  • Veel aandacht besteden aan de plek waar het gestoken is
  • Zwelling in het specifieke gebied, bijvoorbeeld gezicht, mond of poten
  • Zenuwachtig gedrag
  • Niet willen eten
  • Mank lopen
  • Vreemde geluiden maken

Katten kunnen hun pijn goed verbergen. Het is dus belangrijk om op bovenstaande signalen te letten. Kijk ook of je een dode bij in de buurt ziet liggen of een wesp ziet vliegen.

Soms is een bijensteek of wespensteek levensbedreigend

De meeste katten zijn niet allergisch voor het gif van bijen of wespen. Een klein gedeelte is dat wel. Er treedt dan een allergische reactie op. Tekenen van een allergische reactie zijn:

  • Braken
  • Flauwvallen
  • Moeite met ademhalen
  • Bleek tandvlees
  • Kwijlen
  • Diarree

Bij een allergische reactie is het belangrijk om direct contact op te nemen met de dierenarts. Een spoedbehandeling is nodig, dit kun je niet zelf doen.

Wat te doen als de kat is gestoken

Hieronder een stappenplan wat je moet doen als je kat is gestoken. Lees alles goed door en wees voorbereid op toekomstige ongelukjes.

Stel vast door welk insect het is gestoken

Voordat je met behandeling begint, moet je weten waar je kat door is gestoken. Is dit een bij, een wesp of misschien wel een horzel?

Bijen hebben een ronde vorm en zijn harig. Over het algemeen zijn bijen niet agressief, tenzij ze bedreigd worden. Bijen kunnen slechts één keer steken. Hun angel blijft in de huid van het slachtoffer hangen, waardoor het achterlijf van de bij verscheurd wordt. Hierdoor zal de bij snel sterven.

Wespen zijn veel agressiever. Ze kunnen hun angel terugtrekken en hierdoor meerdere keren steken. Een wesp herken je aan zijn lang en dun lichaam. Ze zijn felgeel van kleur, met zwarte banden.

Horzels hebben geen angel maar kunnen wel bijten. De behandeling hiervan is heel anders dan van een bijensteek of wespensteek.

Bijensteek: de angel verwijderen

Is de kat gestoken door een bij, dan moet je eerst de angel verwijderen. Het is niet aan te raden om aan de angel te trekken of erin te knijpen. Hierdoor komt er meer gif vrij dat in de bloedbaan van de kat terechtkomt.

Neem een creditcard of een ander pasje en schraap de angel eruit. Doe dit zo rustig mogelijk.

Bij een steek door een wesp hoef je geen angel eruit te halen, simpelweg omdat wespen hun angel niet loslaten. Wel kan een wespensteek net zo pijnlijk zijn als een bijensteek, dus behandeling is zeker nodig.

Tip

Een uitzuigpomp voor insecten verwijdert gifstoffen na beten of steken. Het verlicht pijn en zwelling.


Zwelling verminderen met koud water

Neem een schone doek en maak deze onder koud water nat. Leg de doek tegen het gebied waar het kat gestoken is. De kou zorgt ervoor dat er geen al te grote zwelling optreedt. In plaats van een koude natte doek kun je ook gebruik maken van ijs. Toch moet je voorzichtig mee zijn, want ijs kan voor een plotselinge temperatuurverandering zorgen. Niet alle katten kunnen hier goed tegen.

Geen pijnstillers toedienen

Het is verleidelijk om een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen aan de kat te geven. Doe dit niet, dit soort medicatie is alleen voor mensen bedoeld is. Over het algemeen zal de pijn na enkele uren afnemen. Blijf de plek koelen, dit vermindert zwelling en pijn.

Enkele huismiddeltjes

Om pijn te verminderen kun je bij een wespensteek citroensap of azijn op de huid aanbrengen. Bij een bijensteek maak je een dikke pasta van water en baking soda. Breng dit mengsel op de huid aan en de kat ervaart minder pijn.

De kat goed in de gaten houden

Wanneer een kat voor het eerst in zijn leven gestoken wordt door een bij of wesp, kun je nog niet weten of hij allergisch is. Dit komt omdat het lichaam eerst antistoffen gaat aanmaken. De allergische reactie treedt altijd pas bij een tweede steek op.

Soms weet je niet of en hoe vaak je kat in zijn leven is gestoken. Het kan eerder zijn gebeurd, zonder dat je dit in de gaten had. Is het dier gestoken, dan is het aan te raden om het de eerste uren goed in de gaten te houden.

Let op tekenen van een allergische reactie. Zelfs een plaatselijke reactie moet je aan de dierenarts melden. Bij een allergie dient de dierenarts antihistaminicum toe. Hierdoor krijgt het dier geen last van ernstige allergische symptomen.

Die nooit zelf dit soort medicatie toe. Vrij verkrijgbare medicijnen bevatten niet alleen difenhydramine maar ook andere ingrediënten die erg schadelijk of dodelijk kunnen zijn.

Wespen- en bijensteken voorkomen

Het is lastig om een kat af te leren om achter bijen of wespen te jagen. Het is een natuurlijk instinct waardoor ze achter insecten aangaan. Wanneer een is het aan te raden om de kat tijdelijk in een andere kamer op te sluiten. Zo kun je veilig de bij of de wesp vangen of doden.

Gebruik je een insectenverdelger? Verwijder altijd huisdieren uit de kamer die je gaat behandelen, het gif kan namelijk schadelijk voor hen zijn. Na de behandeling moet je de ruimte goed ventileren.

Bij een wespennest in de spouwmuur, op zolder, het schuurtje of in de tuin, of een bijennest, is het belangrijk om dit te laten verwijderen. Een imker verwijdert op een veilige manier het bijennest. Voor een wespennest wordt vaak een ongediertebestrijder ingeschakeld. Het is mogelijk om zelf een wespennest te verwijderen, maar houd rekening met de risico’s. Er bestaat een kans dat je aangevallen wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven