Spinnen vangen: 4 manieren om dit te doen

Spinnen maken ons bang. Enerzijds heeft het met onze voorouders te maken, noch in grotten leefden en door de jaren heen leerden dat spinnen maar ook slangen gevaarlijk zijn. Het kan ook dat je als kind bang gemaakt bent. De spinnen die in West-Europa leven zijn ongevaarlijk. Maar je wil ze misschien niet in je woning hebben. Spinnen vangen kan op verschillende manieren, zonder het diertje pijn te doen.

Een spin vangen: wat je nodig hebt

Probeer spinnen niet te doden. Ze zijn erg belangrijk voor het ecosysteem. Ze vangen vliegen, muggen en andere insecten die normaal ziektes die anders veel ziektes over zouden brengen. Zonder spinnen zou het slecht gaan met het voortbestaan van de mens en vele dieren.

Om een spin te vangen heb je een aantal spulletjes nodig:

 • Een glas, bakje of kopje dat groot genoeg is om over de spin heen te verplaatsen
 • Eventueel handschoenen
 • Een dik stuk papier

Daarnaast is het handig wanneer je iemand hebt die de deur of het raam voor jou openmaakt, om de spin buiten los te laten.

Zo vang je een spin

Wees er zeker van dat het niet om een gevaarlijke of giftige spin gaat. Van nature komen er geen gevaarlijke spinnen in Nederland voor. Alleen de kruispunten, herkenbaar aan het kruis op zijn lichaam, kan gemeen bijten. Maar hij is niet giftig of gevaarlijk.

Soms komen giftige spinnen via bananen, fruit, bloemen of planten ons land binnen. Bijvoorbeeld de bananenspin (Braziliaanse zwerfspin), de giftigste soort. Ook voor de vioolspin, de weduwespin of de trechterwebspin moet je uitkijken. Wanneer je een vreemde spin tussen het fruit of in een geïmporteerde plant ziet zitten, kun je beter een professional inschakelen.

Laten we spinnen vangen! Zorg dat de spin op een vlakke ondergrond zit. Wanneer hij bijvoorbeeld op de punt van een beeldscherm zit is het lastiger om hem te vangen.

 • Loop rustig op de spin af
 • Plaats het glas, kopje of bakje over de spin
 • Neem het dik stuk papier en schuif dit tussen het glas/kopje en de ondergrond
 • Houd het papier stevig tegen het glas of het kopje terwijl je dit optilt
 • Loop naar buiten en laat de spin buitenshuis vrij

Dit is de makkelijkste manier om een spin te vangen. Draag eventueel handschoenen, al helemaal wanneer je het een beetje eng vindt. Of wanneer je niet zeker weet of de spin giftig is.

Met een speciale spinnenvanger

Er zijn spinnenvanger verkrijgbaar waarmee je elk moment een spin opgepakt en buiten uitzet, zonder hem aan te raken. En zonder in zijn buurt te komen. Ideaal wanneer de spin op een onbereikbare plek zet of wanneer je niet te dichtbij durft te komen. Sommige modellen werken met een borsteltje die de spin gevangen houden, waarna je hem naar buiten kunt brengen. Er zijn ook modellen die de spin opzuigen zonder hem te beschadigen.


Kijk dus even welk model het beste bij jou past. Zorg dat je altijd een spinnenvanger in huis hebt, na enkele keren gebruik kun je niet meer zonder.

Met blik en veger

Wanneer de spin over de grond, een kast of tafel loopt is het makkelijk om hem met blik en veger op te vegen. Doe dit voorzichtig, want je kunt de spin verwonden. Schuif de borstelharen heel voorzichtig over de spin. Laat op want het diertje wil wegkomen en kan makkelijk ontsnappen. Gebruik daarom je andere hand om de spin tegen te houden. Draag eventueel handschoenen!

Wanneer je met de spin naar buiten loopt, en hij zit in het blik, blijf hier dan tegenaan tikken of schud er een beetje mee. Door de trillingen raakt de spin in de war waardoor hij doodstil blijft zitten.

Sla het blik buiten niet met kracht tegen de grond. Laat het diertje zelf van het blik lopen.

Spinnenwebben verwijderen

Sommige spinnen bouwen dagelijks een nieuw web, zoals de kruisspin. Andere soorten doen enkele dagen met hun web en repareren dit regelmatig. Een spin heeft altijd meerdere punten nodig om zijn web aan te bevestigen. Daarom geven ze de voorkeur aan hoekjes, struiken of kozijnen wel eens meestal zoeken ze een donkere en koele plek, omdat ze niet zo goed tegen de zon kunnen.

Het is aan te raden om spinnenwebben regelmatig te verwijderen. Doe dit ook wanneer je geen spinnen ziet. De kans is aanwezig dat je de volgende dag opnieuw webben tegenkomt, blijft hij verwijderen. Wanneer je dit vaak genoeg doet raakte spin gefrustreerd en zou hij een andere plek zoeken. Het liefst buitenshuis.

Mag je wilde spinnen als huisdier houden?

Sommigen vinden het leuk om een wilde spinnen te vangen en deze als huisdier te houden. Er zijn ook bijzondere spinnen te koop die erg populair als huisdier zijn. Bijvoorbeeld de vogelspin.

In Nederland is het verboden om spinnen met gif te doden. Maar je mag ze wel vangen. Er is geen wet die verbiedt om de gevangen spin als huisdier te houden. Zorg wel goed voor je nieuwe huisdier, hij heeft voldoende ruimte, verstopplekken natuurlijk levend voedsel nodig.

Spinnen in huis voorkomen

Heb je liever geen spinnen en huis? Zorg dan dat er geen insecten de woning binnen kunnen komen. Hoe meer insecten je in huis hebt, hoe meer spinnen dit aan zal trekken. Het is dus belangrijk om je woning insectenvrij te houden.

Maak gebruik van horrengaas voor ramen en deuren, zodat vliegende insecten buiten blijven. Kijk goed naar scheuren, kieren, naden en gaten want hier kunnen de kleinste insecten doorheen. Ook spinnen!

Verder is het aan te raden om elke ruimte regelmatig schoon te maken. Laat geen voedsel liggen, als kunnen hebben weg en zorgt dat er geen rommel rond blijft slingeren. Plaats geen lege bloempotten of andere zaken vlak langs een raam of deur. Dit zijn namelijk goede verstopplekken voor spinnen, waardoor ze ook makkelijker je woning binnenkomen.

Tips

 • Draag handschoenen en vang de spin voorzichtig met je handen.
 • Gebruik een zachte borstel om de spin in een pot te begeleiden.
 • Snijd de bovenkant van een plastic fles en schuif het over de spin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven