Zelf hond in laten slapen

Elk levend wezen heeft recht op een pijnvrij leven. Bij ondraaglijk lijden of een slechte kwaliteit van leven, is het soms beter om je huisdier in te laten slapen. Dit laat je bij de dierenarts doen. Kun je zelf je hond en laten slapen? De middelen die hiervoor nodig zijn, mag alleen de dierenarts toedienen.

Toch zijn er mensen die op zoek zijn naar manieren om zelf hun hond in te laten slapen. Je moet weten dat euthanasie altijd professioneel moet worden uitgevoerd. Doe je dit zelf dan kan er een hoop misgaan, waardoor de hond nog meer te lijden heeft.

Verschillende methoden waar de dierenarts gebruik van maakt

Vrijwel elke dierenarts zal kiezen voor een euthanasiemiddel, dat via een injectie wordt toegediend. Hierdoor zal het dier snel en pijnloos inslapen. Meestal wordt eerst gekozen voor een slaapmiddel. Dat maakt het dier rustig. Vervolgens krijgt het dier, wanneer het goed slaapt, het euthanasiemiddel toegediend.

Bij hele oude of zwakke honden, wil het gebeuren dat het slaapmiddel voldoende is om het hart te laten stoppen. Dat is een duidelijk signaal dat het lichaam van het dier niet meer sterk genoeg was.

Andere methoden waar de dierenarts gebruik van maakt:

Intramusculaire injectie. Dit betekent dat het euthanasiemiddel in de spier wordt ingespoten.

Inhaleren van gas. Dit is een alternatief voor het euthanasiemiddel. Hierbij wordt gebruik gemaakt van koolstofdioxide of stikstof.

Hier vind je prachtige hondenurnen, waarin je de as van je geliefde huisdier bewaart.

Zelf hond in laten slapen: versterven

bij hele oude dieren zie je dat ze minder gaan eten en hierdoor vermageren. Uiteindelijk stoppen ze met eten. Meestal is het in deze periode nog mogelijk om de hond te laten drinken, of om vloeibaar voedsel te geven. Binnen enkele dagen tot maximaal drie weken, zal de hond ook stoppen met drinken. Uiteindelijk zal het overlijden.

Dit noem je versterven en is een natuurlijk proces. Het komt niet alleen bij dieren maar ook bij mensen voor. Voor mensen is het een ingrijpende beslissing en een vorm van euthanasie. Dieren maken deze keuze vrijwillig, zonder rekening te houden met hun omgeving.

Het is belangrijk om te weten dat versterven de keuze van het dier moet zijn, niet van de mens. Het is dus niet de bedoeling om de hond bewust te onthouden van voedsel of water. Dit leidt altijd tot een vervelende of pijnlijke dood.

Een overdosis medicijnen

Sommige hondeneigenaren geven hun hond bewust een overdosis medicatie. Vaak gaat het om medicatie dat bedoeld is voor mensen. Wanneer de hond hier een overdosis van binnenkrijgt, leidt dit tot lichamelijke schade en soms tot de dood.

Het is niet aan te raden om op deze manier de hond zelf in te laten slapen. Je weet niet wat de uitslag hiervan is. Het dier kan blijven leven en blijvende schade oplopen. Het kan zeer veel pijn hebben of andere ongemakken ervaren.

Andere methoden

Ik vind het onethisch om methoden te delen waarbij je zelf de hond laat inslapen. Dit moet je nooit doen. Bovendien is dit ook nog eens strafbaar: het gaat hier niet om euthanasie maar om het bewust doden van een hond. Zoiets valt onder dierenmishandeling.

Een euthanasieafspraak bij de dierenarts maken

Heeft je hond ondraaglijk te lijden, een terminale ziekte of een slechte kwaliteit van leven? Dit zijn zeker redenen om de hond in te laten slapen. Andere redenen zijn oncontroleerbaar gedrag (in zeldzame gevallen) of soms ernstige verwondingen die niet meer te genezen zijn.

Maak een euthanasie afspraak bij de dierenarts. Het is ook mogelijk om de dierenarts bij jou thuis te laten komen. Dit brengt hogere kosten met zich mee, maar is voor de hond wel prettiger. Hij kan in zijn eigen vertrouwde omgeving rustig inslapen. Ook voor het gezin is dit fijner.

Zo werkt euthanasie bij de hond

De meeste honden krijgen twee injecties. De eerste injectie is bedoeld om de hond in een diepe slaap te brengen. De tweede injectie stopt het hart. Zeer zwakke honden zullen bij de eerste injectie al overlijden.

Het in slaap brengen van de hond duurt slechts enkele minuten. Hierna krijgt het dier de tweede injectie. Totdat het hart stopt duurt maximaal 3 minuten. Meestal gaat het veel sneller, al helemaal wanneer de hond oud of ernstig verzwakt is.

Soms gaat het niet zoals gewenst

In veel gevallen loopt de euthanasie van de hond volgens het boekje. Maar het gaat niet altijd zoals gewenst. Een hond die erg zenuwachtig of angstig is, reageert mogelijk anders op het slaapmiddel. Sommige honden zijn zo angstig of druk, dat ze eerst een kalmeringsmiddel nodig hebben.

Wanneer je vermoedt dat jouw hond zich niet op zijn gemak voelt bij de dierenarts, is het beter om vooraf naar een kalmeringsmiddel te vragen. Dit kun je dan geven voordat je naar de dierenarts gaat, of dat de dierenarts bij jou thuis komt.

Is het strafbaar om je hond zelf in te laten slapen?

Zoals ik hierboven al heb vermeld, is het zeker strafbaar om je hond zelf te euthaniseren. Dit is sinds 2014 strafbaar. Deze wet geldt niet alleen voor het doden van honden maar ook van katten. Overigens is het (helaas) nog steeds toegestaan om andere huisdieren zelf te doden.

Let wel op want er is een duidelijk verschil tussen mishandeling en euthaniseren of doden. Een konijn doden voor de slacht, is toegestaan. Maar een konijn opzettelijk pijn toebrengen valt onder mishandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven