Agressieve hond in laten slapen

Honden worden niet zomaar agressief. Vaak heeft dit met opvoeding in combinatie met karakter te maken. Maar door terugkerende negatieve emoties. Daarnaast kan een hond agressief geworden als gevolg van pijn of ziekte. De eerste stap bij agressiviteit is je verdiepen in het gedrag, de oorzaak en eventueel training. Wil je een agressieve hond in laten slapen? Zoiets noem je gedragseuthanasie.

Wanneer laat je je hond inslapen?

Wanneer je hond een keer bijt is het niet nodig om hem direct in te laten slapen. Wanneer agressief gedrag vaak voorkomt, is het goed om naar de oorzaak te zoeken. En aan een oplossing te werken.

Wanneer mensen agressief gedrag vertonen kunnen ze hier hulp voor krijgen. Je euthanaseert een mens niet omdat hij agressief is. Waarom doen we dit kan wel bij honden of andere dieren? Dit komt omdat we als mens het dierengedrag moeilijk kunnen reguleren. Al helemaal wanneer de oorzaak zeer ernstig is.

Het is altijd goed om eerst naar een gedragsdeskundige te gaan. Deze kan eventueel de hond trainen. Wanneer blijkt dat er helemaal geen oplossing is, dan zul je soms het advies krijgen om de agressieve hond in te laten slapen.

Zelf de hond laten inslapen

Sommige mensen kiezen ervoor om een hond zelf in te laten slapen. Dit is niet aan te raden! De middelen voor euthanasie mogen alleen door een dierenarts worden toegediend. Je mag zelf niet de beschikking over deze middelen hebben. Of ze bij een dier toedienen.

Gebruik geen andere middelen. De kans is groot dat je hond een pijnlijke dood tegemoet gaat, of dat hij het overleeft maar met veel schade tot gevolg. Wil je een agressieve hond in laten slapen, bezoek dan altijd een dierenarts.

Wil de dierenarts dit doen?

Wanneer je de dierenarts vertelt dat je hond erg agressief is en dat je alles hebt geprobeerd om dit echt te lossen, zal hij of zij vaak begrip tonen. Maar er zijn ook dierenartsen die een gezonde hond niet in willen laten slapen. Het is het goed recht van een dierenarts om dit te weigeren. Een dierenarts moet wel zieke of gewonde dieren helpen, maar hoeft bij een gezond dier niet mee te werken aan euthanasie.

Is dit het geval, dan moet je op zoek naar een andere dierenartsen die mee wil werken. Zorg dat je eventueel een verklaring van een hondengedragstherapeut bij je hebt. Hiermee toon je aan dat de hond onder behandeling is geweest, maar zonder succes.

Dit kost het in laten slapen van een hond

De prijs zou jou nooit tegen moeten houden om voor euthanasie te kiezen. Je laat de hond inslapen omdat het beter voor het dier en zijn omgeving is. Euthanasie bij een honds kost tussen de € 100 en € 250. Dit is inclusief het euthanasiemiddel, consult bij de dierenarts en het afvoeren van de hond.

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de overleden hond mee naar huis te nemen. Officieel mag je hem niet in je tuin begraven, maar er zijn veel mensen die dit toch doen. Daarnaast kun je voor crematie of begrafenis kiezen.

De hond meegeven aan een destructiebedrijf

Laat je de overleden hond bij de dierenarts achter? Dan wordt deze meegegeven aan een verwerkingsbedrijf. Een dergelijk bedrijf haalt alle dode dieren op en verwerkt dit (destructie). In Nederland is één bedrijf dat hier een vergunning voor heeft, namelijk Rendac in Son.

Destructie is misschien geen waardig afscheid, maar wel de goedkoopste optie. De dod dieren worden verbroken, gepasteuriseerd en gesteriliseerd. Vervolgens wordt de ontstane massa gedroogd en dienen de stoffen uiteindelijk als biobrandstof.

Agressieve honden begrijpen en opvoeden

Je weet nu hoe het werkt: een agressieve hond in laten slapen. En ook wat het kost. Het is goed om te weten dat euthanasie een laatste redmiddel is. Wanneer het probleem zich nog niet zo lang voordoet, ben je niet te laat om met een oplossing te komen.

Het begint met het begrijpen van agressieve honden. Soms ligt de oorzaak bij jou zelf. Je hebt de pup niet goed opgevoed, geeft verkeerde signalen af of je zorgt dat je hond continu in negatieve situaties belandt.

Daarom is het belangrijk om zelf bewust met je hond om te gaan. Wanneer je ergens nerveus over bent en je hond reageert hierop, is het belangrijk om je nervositeit te verbergen. Of om de hond even tijdelijk van jou weg te houden.

Bedenk dat je hond heel goed aanvoelt of jij onzeker, nerveus of gespannen bent. Dit gevoel draag je op je huisdier over. Het is dus aan jou de taak om het goede voorbeeld te geven.

Spannende situaties voorkomen

Sommige situaties of omgevingen zorgen voor een verergering van het agressief gedrag. Bijvoorbeeld wanneer je hond andere honden tegenkomt. Of wanneer er vrachtwagens voorbijrijden. Het is dan beter om dit soort situaties tijdelijk te ontwijken.

Van je hond slechts tegen bepaalde geluiden? Is hij bang voor vreemde mensen? Voorkom stressvolle situaties. Heb begrip voor je hond en zijn of haar agressiviteit.

Zorg dat je meer over hondengedrag te weten komt. Volg bijvoorbeeld de training hondengedrag van zodier.nl. Weten waarom honden bepaald gedrag vertonen, zorgt voor meer begrip en herkenning.

De laatste stap is heropvoeding in de hondenschool. Soms doe je dit samen met je hond. Maar het kan ook dat je de hond tijdelijk in de hondenschool of bij de trainer achterlaat. Dat heeft zowel zijn voor- als nadelen. De trainer kan één op één met de hond bezig zijn, zonder dat dier op jou gefocust is. Ideaal wanneer dier agressief is wanneer jij erbij bent.

Je hond ergens achterlaten kan een negatieve invloed op de band tussen jou en je hond hebben. Dit is minder geschikt wanneer de hond heel erg op jou vertrouwt. Bedenk ook dat de hond in een hondenschool alleen in een specifieke situatie getraind wordt. Het agressieve gedrag kan in andere situaties weer naar voren komen.

Zorgt dat jij de leider bent

Voor elke hond is het belangrijk dat hij een leider hier. De hond wil dat jij het voortouw neemt. Maar wat wanneer je geen leiderschap toont? Dan gaat de hond deze rol vervullen, vaak met agressief gedrag tot gevolg.

Laat je hond zien dat jij het voor het zeggen hebt. Hierbij hoef je hem niet ingeschreven te straffen, maar je moet zelfverzekerd overkomen.

Wanneer het echt niet lukt

Blijft de hond, ondanks alle inspanningen, toch agressief? Wanneer hij een gevaar voor jou, je gezin of anderen vormt, is het soms toch beter om hem in te laten slapen. Dit kan heel verdrietig zijn en het is goed om hier een tijd over na te denken. Praat eventueel met andere mensen die deze moeilijke beslissing hebben moeten maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven