Chinese dwerghamster Zodier Gids

Chinese dwerghamsters, ook wel bekend als Cricetulus griseus, zijn schattige knaagdieren. Ze komen van nature voor in China en Mongolië. Deze hamster zijn vanwege hun compacte formaat en vriendelijke aard geliefd als huisdier. In deze gids vertellen we je alles wat je moet weten over het verzorgen van een Chinese dwerghamster.

1. Huisvesting

De kooi van de Chinese dwerghamster moet groot genoeg zijn, zodat hij voldoende ruimte heeft om te bewegen en te spelen. Een kooi met meerdere verdiepingen is ideaal omdat het extra ruimte. De kooi moet voorzien zijn van een comfortabel nestgebied, voedsel- en waterbakken en voldoende klimmogelijkheden. Bedek de bodem van de kooi met zaagsel of geschikt beddengoed om een comfortabele omgeving te creëren.

Kijk ook even naar de veiligheid van de kooi. Het diertje moet niet kunnen ontsnappen. Dit betekent dat je een speciale hamsterkooi koopt, waarbij de tralies dicht genoeg op elkaar staan.

2. Voeding

Het dieet van je Chinese dwerghamster bestaat uit een uitgebalanceerde mix van commercieel hamstervoer en verse groenten en fruit. Het hamster voor is verkrijgbaar in de webshop of dierenspeciaalzaak. Hierbij heb je keuze uit verschillende merken. Al het voer is samengesteld om te voldoen aan de voedingsbehoeften van het dier.

Geef de hamster af en toe een traktatie. Denk hierbij aan wortels, appels of komkommer. Zorg er wel voor dat je de traktaties met mate geeft, omdat overmatig voeren tot gezondheidsproblemen leidt. Uiteraard geef je geen ongezonde snacks.

Bestel hamstervoer in de webshop

3. Water

Zorg altijd voor vers en schoon drinkwater. Geef dit in een waterflesje of een ondiepe schaal. Controleer regelmatig of het water niet vervuild is. Zorg ervoor dat je huisdier altijd toegang heeft tot water.

Wanneer je wat langer van huis bent, bijvoorbeeld twee dagen, van de Chinese dwerghamster best alleen blijven. Wel moet je ervoor zorgen dat er voldoende voedsel en water aanwezig is.

4. Socialisatie

Chinese dwerghamsters zijn algemeen solitaire dieren. Wanneer je ze dwingt om met andere hamsters samen te leven, kunnen ze agressief worden. Ze gaan dan vechten, waardoor één van de twee hamsters soms ernstig gewond kan raken. K

Wil je toch meerdere Chinese dwerghamsters houden? Dan is het het beste om ze apart te huisvesten in aparte kooien. Om een sterke band met je hamster op te bouwen, hou je ze dagelijks uit de kooi. Speel met ze, dat vinden ze leuk.

5. Voorplanting

De draagtijd van een zwangere vrouwtjes hamster is meestal ongeveer 18-21 dagen. Na de geboorte zoogt de moeder de jongen gedurende 4 weken.

Als je niet van plan bent om je met fokken bezig te zijn, is het belangrijk om de mannelijke en vrouwelijke hamsters gescheiden te houden.

6. Activiteit

Chinese dwerghamsters erg actief. Van nature vinden ze het leuk om te graven, klimmen en verkennen. Zorg dat hun kooi voldoende speelgoed en klimmogelijkheden bevat. Denk hierbij aan een loopwiel, buizen, takken en tunnels. stimulerend speelgoed helpt verveling te voorkomen en houdt je hamster gelukkig en gezond.

7. Hygiëne

Houd de kooi van je hamster schoon. Dit doe je door regelmatig het beddengoed te verschonen en de kooi grondig schoon te maken. Gebruik hierbij alleen water of een mild schoonmaakmiddel. Zeker niet met chloor of agressieve schoonmaakproducten doen!

Een goede hygiëne is belangrijk om gezondheidsproblemen te voorkomen. Verwijder dagelijks overtollig voedsel en uitwerpselen en was de voedsel- en waterbakken regelmatig. Let hierbij goed op het drinkflesje, hierin kunnen zich algen vormen. Dat merk je aan een groene, bruine of slijmerige aanslag aan de binnenkant van het flesje.

8. Gezondheidszorg

Let goed op het gedrag en de gezondheid van je Chinese dwerghamster. Als je tekenen van ziekte opmerkt, zoals gewichtsverlies, verlies van eetlust, haaruitval, of abnormaal gedrag, ga dan naar de dierenarts. Kies voor een dierenarts die ervaring heeft met knaagdieren.

Door goed voor je Chinese dwerghamster te zorgen, bouw je een liefdevolle en langdurige band met dit huisdier op. Geniet van de tijd die je met je hamster doorbrengt en geef hem de aandacht en zorg die hij verdient!

Bekijk hier alle hamstergidsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven