Wat is goedkoper, hond of kat?

Zowel honden als katten zijn leuke huisdieren. Wanneer je budget niet zo groot is, wil je weten wat goedkoper is: een hond of een kat. Het gaat niet alleen om de aanschafprijs van het dier, maar ook de verzorgingsproducten, voeding en dierenartskosten. Het is belangrijk om alles bij elkaar op te tellen.

Bij elk onderdeel zie je een overzicht van prijzen staan. Dit gaat om gemiddelde prijzen gedurende het hele leven van hond of kat. Hierbij is rekening gehouden met een hondenleeftijd van 13 jaar en een vergelijkbaar kattenleven van 13 jaar.

De aanschafprijs van het dier

Prijzen

 • Hond: € 300 tot € 1500
 • Kat: gratis tot € 1500

Het begint met het dier zelf. Over het algemeen is een hond duurder dan een kat. Voor een raspuppy betaal je tussen de € 500 en € 1500. Een raskitten betaal je hetzelfde, ook tussen de € 500 en € 1500. Maar ga je voor een hond of kat zonder stamboom dan zitten hier grote prijsverschillen tussen.

Een jonge kat zonder stamboom kun je soms gratis afhalen, of kost maximaal € 300. Voor een puppy zonder stamboom betaal je tussen de € 300 en € 600. Oudere dieren zijn altijd goedkoper, soms gratis.

Kijk niet alleen naar de prijs maar vooral de gezondheid van het dier. Hele goedkope dieren kunnen het één en ander mankeren, waardoor je veel aan dierenartskosten kwijt.

Het ligbed

Prijzen

 • Hond: € 40 tot € 100
 • Kat: € 24 tot € 40

Je nieuwe hond of kat moet comfortabel kunnen slapen. Veel katten vinden het prima om op de bank te liggen. Of ze verschuilen zich in het kattenmeubel (later meer hierover). In de winter vinden katten het fijn om in een hangmatje voor de radiator te slapen.

Een hond heeft echt wel een mand, hondenkussen of ligbed nodig. Tenzij je het niet erg vindt dat het dier elke dag op de bank ligt. Maar dit is geen ideale situatie, want elke dag van de bank springen is slecht voor de gewrichten.

Een kattenkussen of kattenmand kost tussen de € 12 en € 20. Zo duur zijn ze niet. Een hondenmand is duurder en kost tussen de € 20 en € 100. De prijs is afhankelijk van het model, de grootte, de kleur en de kwaliteit.


Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk één keer het ligbed op de mand moet vervangen. De levensduur van dierenbedden bedraagt ongeveer vijf tot zeven jaar.

Het speelgoed: is een hond of kat goedkoper?

Prijzen

 • Honden: € 100 tot € 500
 • Katten: € 100 tot € 500

Een kat die veel binnen is heeft een kattenmeubel of een krabpaal nodig. Koop je dit niet, dan zal de kat zijn nagels aan jouw meubels scherpen. Veel kattenmeubels bieden niet alleen de mogelijkheid om de nageltjes te verzorgen, ook zijn ze een mooie schuilplaats. Bovendien hangen er vaak wat speeltjes aan. Een groot kattenmeubel is verkrijgbaar vanaf € 40, oplopend tot meer dan € 100. De kleinere modellen kosten twee tientjes.

Verder heeft een kat wat los speelgoed nodig. Dit kun je zo duur maken als je zelf wil. Soms is het speelgoed aan vervanging toe, houd hier rekening mee. Gedurende zijn hele leven kost een kat je tussen de € 100 en € 500 aan speelgoed.

Met een hond ben je echt niet goedkoper uit. Honden slopen hun speelgoed sneller, waardoor je vaker nieuw speelgoed moet kopen. Kwalitatief speelgoed is duur geprijsd, maar wel veilig en met een lange levensduur. Een hond kost je gedurende zijn leven ook tussen de € 100 en € 500 aan speelgoed.

Snuffelmat Hond met 10 functies

Verzorgingsproducten

Prijzen

 • Honden: € 200 tot € 1000
 • Katten: € 50 tot € 500

Op het gebied van verzorging is een hond duurder. Allereerst heb je een hondenriem of een tuigje nodig. De meeste honden slijten er twee of drie. Een kat kan ook aan een tuigje, maar dit komt minder vaak voor. Bovendien zijn kattentuig is goedkoper dan hondenriemen.

Je moet je hond regelmatig wassen en borstelen. Dit kost niet alleen tijd maar ook geld. Je hebt bijvoorbeeld shampoo, kammen en borstels en misschien ook een tondeuse nodig. Katten zijn prima in staat om hun eigen vacht verzorgen. Behalve langharige katten, die hebben een regelmatige vachtverzorging nodig.

Wil je het gebit van je dier zelf verzorgen? Dan heb je een speciale hondentandenborstel en hondentandpasta nodig. Bij katten is het wat lastiger om het gebit te verzorgen.

Let op: sommige hondenrassen en kattenrassen hebben behoefte aan specifieke vachtverzorging. Ga je naar de trimsalon, dan betaal je € 30 tot wel € 60 per behandeling. Hierdoor kunnen de totale kosten flink oplopen.

De voeding

Prijzen

 • Honden: € 3000 tot € 5000
 • Katten: € 2500 tot € 4000

De gemiddelde kat eet iets minder dan een groot hondenras. Maar wanneer je een klein hondenras neemt, dan ben je misschien goedkoper uit. De kosten voor voeding zijn afhankelijk van de grootte van het dier, de leeftijd, de behoefte aan dieetvoer en natuurlijk voor welk merk je kiest. Maar ook welk voer. Vers voer is duurder dan ingeblikt voer, een ingeblikt voer is weer duurder dan brokjes.

Dierenartskosten

Prijzen

 • Honden: vanaf € 500
 • Katten: vanaf € 400

Het is aan te raden om jonge dieren in te laten enten. Dit kan jaarlijks herhaald worden, maar niet alle eigenaren kiezen hiervoor. Naast entingskosten krijg je ook te maken met andere dierenartskosten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Jaarlijkse gezondheidscontrole
 • Parasietenbestrijding
 • Nagels knippen
 • Gebit schoonmaken
 • Bloedprikken
 • Huidproblemen behandelen
 • Sterilisatie of castratie
 • Gewichtsbeheer
 • Ziekten of aandoeningen

De dierenarts is niet goedkoop. Alleen al voor een consult betaal je rond de € 30, hier bovenop komen nog eens de behandelkosten en eventuele medicatie. Vaccinaties kosten tussen de € 40 en € 80. Voor sterilisatie betaal je tussen de € 100 en € 300. Maar wanneer het om een moeilijk te behandelen ziekte gaat, kun je al snel meer dan € 1000 kwijt zijn. Bovenstaande prijzen zijn dan ook vanafprijzen, vaak ben je een stuk meer kwijt.

Wat is goedkoper: hond of kat

Laten we alles bij elkaar optellen en kijken wat nu echt goedkoper is. Uitgaande van een levensduur van 13 jaar, is een kat gemiddeld goedkoper in aanschaf maar ook in verzorging. Toch moet je ook met een kat rekenen op een totaalprijs vanaf € 3100. En voor een hond een totaalprijs vanaf € 4100.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven