Wat te doen tegen wespen?

Wespen zijn nuttige dieren. Ze bestuiven planten en helpen bij het opruimen van kadavers. Maar ze kunnen ook voor overlast zorgen, bijvoorbeeld in je woning of op het terras. Deze insecten komen af op de geur van vlees en zoetigheid. Heb je last van wespen en wil je er liever vanaf? Lees de beste tips om overlast van wespen tegen te gaan.

De aanwezigheid van wespen en wespennesten

Een jonge koningen bouwt haar nest het liefst op een beschutte en veilige plek. Meestal is dit ergens in de natuur. Toch kan het voorkomen dat een wespennest zich onder een dakrand, op zolder of in een schuurtje bevindt.

Wespen en mensen gaan niet goed samen. Wespen voelen zich door de aanwezigheid van mensen bedreigd, maar andersom ook. We zijn bang om gestoken te worden. Daarom is het belangrijk om een wespennest in of rondom je woning zo snel mogelijk te verwijderen.

Het kan natuurlijk ook dat je alleen last hebt van wespen op je terras. Ze vallen je lastig wanneer je aan de barbecue zit of van een drankje geniet.

Wat je kunt doen tegen wespen

Het is beter om wespen te voorkomen, dan ze weg te moeten jagen. Maar wanneer je toch last hebt van deze insecten, moet je weten hoe je ze op een goede manier weg krijgt. Ondanks dat het hinderlijke insecten zijn, hebben ze hun nuttige kanten. Daarom is het nooit goed om massaal wespen te doden. Bovendien brengt dit ook nog eens risico’s met zich mee.

Het voorkomen van wespen

Zorg dat wespen niet worden aangetrokken door de geur van vlees of zoetigheid. Laat geen zoetigheden op tafel staan. Wanneer je een barbecue houdt is het belangrijk om na het eten alles snel mogelijk op te ruimen. Gooi restjes voedsel in de container en maak de tafel en de omgeving van het terras goed schoon. Enkele druppels gemorste limonade is voldoende om wespen maar ook mieren aan te trekken.

Wil je niet dat wespen of vliegen op je voedsel neerstrijken wanneer je buiten eet? Maak dan gebruik van een speciale voedselkap. Die plaats je over de schalen met eten, zodat insecten er niet bij kunnen.

Bekijk voedselkappen in de webshop

Dankzij een voedselkap blijft je eten vrij van insecten en besmetting met bacteriën en parasieten. Wel zo smakelijk!

Wespen komen niet zo snel je woning binnen, meestal gebeurt dit per ongeluk. Maar wanneer je merkt dat er veel wespen, vliegen en muggen binnenkomen, kun je beter gebruikmaken van horrengaas voor ramen en deuren.

Gebruik geen cosmetica met zoete geurtjes

Wanneer je parfum met zoete geur gebruikt, is de kans groot dat je hiermee wespen aantrekt. Dit geldt ook voor crèmes, zalf en andere cosmetica met zoete geurtjes. Let ook even op met zonnebrandcrème. Sommige merken voegen een zoete geur aan hun producten toe.

Geen felle kleding dragen

Wespen komen vooral op gele, witte, felgroene en oranje kleur af. Vooral in de maanden augustus en september zijn ze hier gevoelig voor. Kies in deze maanden liever voor andere kleuren.

Houd ook rekening met de inrichting van het terras. Wespen voelen zich aangetrokken tot witte en gele kleuren, waardoor je niet meer rustig kan zitten.

Wat te doen tegen wespen?

Wanneer je wespen in de tuin hebt, kom je makkelijk van ze af middels sterke en kruidige geuren. Zit je op het terras? Steek dan eens een geurkaarsje of wierook aan. Ook etherische olie is geschikt voor het weren van wespen. Andere geurtjes waar ze niet van houden zijn eucalyptus, citronella, kruidnagel in een citroen en brandende gemalen koffie.

Gebruik een plantenspuit en sproei hier wespen mee nat die in jouw buurt komen. De wesp denkt dat het gaat regenen en vliegt terug naar het nest. Daar komt nog bij dat wespen moeilijk kunnen vliegen manier wanneer hun vleugels nat zijn, waardoor ze je niet achterna kunnen vliegen.

Het alternatief is de wesp bespuiten met haarlak. Hierdoor kleven de vleugeltjes aan elkaar en kan het insect niet meer vliegen. Wel nog even weglopen, want wanneer het diertje later alsnog kan vliegen zal hij erg geïrriteerd zijn.

Tot zover de meest leuke en makkelijke methodes om deze insecten weg te jagen. Nu volgen wat tips om wespen te vangen of effectief te bestrijden.

Hang een waterzak op

Wespen houden niet zo van water. Ze kunnen niet zwemmen en hebben weinig in de buurt van water te zoeken. Hang een waterzak buurt van je terras of naast de achterdeur op. Zorg dat het zon in de waterzak kan schitteren. Door de schitteringen van het water worden wespen afgeschrikt.

Een wespenval kopen of zelf maken

Je kunt er ook voor kiezen om wespen te vangen, zodat ze niet meer terug kunnen keren. Een wespenval koop je voor ongeveer € 7,50, hoewel er ook duurdere modellen inclusief lokstof verkrijgbaar zijn.


Vul de wespenval met een zoete lokvloeistof zoals limonadesiroop. Eventueel kun je ook lokvloeistof kopen. Het alternatief is wat vlees in de val doen. Dit trekt niet alleen wespen maar ook vliegen aan. Wanneer wespen in de val terechtkomen kunnen ze deze niet meer verlaten. Door een laagje water in de val te doen verdrinken ze.

Soms wordt geadviseerd om de wespen op een later moment vrij te laten. Wees hier voorzichtig mee want ze zijn erg geïrriteerd en zullen direct aanvallen.

Liever zelf een wespenval maken? Neem een lege plastic fles en snijd ongeveer een derde van de bovenkant. Doe wat zoetigheid in de fles en zet de bovenkant omgekeerd op de onderkant, zodat er een trechtervorm in de fles ontstaat.

Het nadeel van een wespenval

Het gebruik van een wespenval lijkt een goed idee. Maar het heeft ook wat nadelen. In plaats van wespen weg te houden, lok je ze juist naar je toe. Niet alle wespen komen in de val terecht. Er bestaat dus als er een kans dat ze je lastig gaan vallen, juist omdat je ze middels een lokstof aantrekt.

Daarom is het aan te raden om de wespenval ver genoeg van je terras of woning te plaatsen. Zo blijven ze uit jouw buurt en vergroot je de kans dat je ze effectief vangt.

Ultrasone geluiden

Er zijn apparaatjes die ultrasone geluiden uitstoten. Het gaat hier om hoge tonen die niet voor mensen waarneembaar zijn, maar wel voor insecten en dieren. Deze apparaatjes worden gebruikt om insecten, ratten, muizen en ander ongedierte te verjagen.

De effectiviteit hiervan is matig. Vaak lijken dieren hieraan te wennen. Bovendien kunnen je hond, kat of andere huisdieren ook deze geluiden horen, iets dat geen pretje is.

Een wespennest verwijderen

Vliegen er dagelijks veel wespen door je tuin of langs je gevel? Grote kans dat in de buurt een wespennest zit. Misschien wel onder je dakrand, op zolder of in het schuurtje.

Je kunt een wespennest zelf verwijderen, maar dit is erg gevaarlijk. Wespen raken snel geïrriteerd en doen er alles aan om hun nest te beschermen. Elke wesp kan meerdere keren steken, waarbij er telkens gif in de huid geïnjecteerd wordt.

Bij meer dan 20 wespensteken (voor volwassenen) is het belangrijk om medische hulp in te schakelen. Dit moet ook wanneer jij of iemand anders allergisch is voor het gif van wespen en bijen. Draag daarom altijd beschermende kleding en zorg dat anderen op afstand blijven.

Om het nest te verwijderen koop je wespenpoeder. Spuit het poeder in en rond de ingang van het nest en laat dit 24 uur werken. Als het goed is kun je hierna het gehele nest veilig verwijderen.

Een wespennest laten verwijderen

Wanneer je het niet vertrouwt is het beter om een professional in te schakelen. Deze gebruikt wespenpoeder om de wespen te doden. De dag daarna komt de professional terug om het nest weg te halen en mee te nemen. Houd rekening met hogere kosten, gemiddeld ben je tussen de € 90 en € 130 kwijt voor het verwijderen van één wespennest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven