Wat is een trapbak voor kippen?

Je kippen scharrelen buiten rond of zitten in een kippenren/hok. Dit betekent dat het voer niet alleen toegankelijk is voor je kippen, maar ook voor muizen, ratten en andere vogels. Heel vervelend want je wil niet dat er ongewenste gasten bij het voer komen. Dit kan namelijk voor het verspreiden van ziekten zorgen. Bovendien koop je het voer voor je kippen, niet voor wilde dieren.

De werking van een trapbak

Met een trapbak voorkom je dat andere dieren, uitgezonderd je kippen, bij het voer kunnen. Ik heb een dag bij het voer. Dankzij het reservoir kun je ook nog eens voor een hele dag of voor enkele dagen voeren.

Maar hoe werkt een trapbak, en begrijpt de kip dit ook? Natuurlijk, kippen zijn echt niet dom. Een trapbak is niet alleen geschikt voor kippen maar ook voor eenden, ganzen, kalkoenen, fazanten en andere pluimveesoorten.

De werking is heel eenvoudig. Zodra ik heb op de trede gaat staan, gaat er een plaatje omhoog. Op dat moment komt het voer tevoorschijn.

Kippen aan de trapbak laten wennen

In het begin weet de kip nog niet zo goed wat de bedoeling is. Hij moet eerst leren hoe de trapbak werkt. Hiermee kun je het dier helpen. De eerste twee week leg je een steen op de trede. Zo blijft het plaatje omhoog staan, en weet de kip waar hij het voer moet halen.

Na de eerste week haal je de steen weg. Sommige kippen gaan direct op de trede staan, vaak per ongeluk. Wanneer ze merken dat er voer tevoorschijn komt, weten ze hoe ze de trapbak moeten activeren.

Er zijn ook kippen die wat langer de tijd nodig hebben. Help de vogel door wat voer op de trede te strooien. Wanneer de vogel (per ongeluk) op de trede gaat staan, ziet hij dat het plaatje omhoog gaat.


Waarom het belangrijk is om ongedierte te voorkomen

Een trapbak is bedoeld om ongedierte zoals muizen en ratten weg te houden. Je moet weten dat muizen en ratten voor stress bij kippen zorgen. Bovendien kan het ongedierte gaan bijten. Het ergste is nog wel dat ze ziekten verspreiden. Je wil niet dat je kippetjes ziek worden.

De vraag is of een rat of muis de bak kan activeren. Want wanneer de kip erop gaat staan en het plaatje gaat omhoog, dan moet een rat of muis dit toch ook kunnen?

Nee, muizen zijn sowieso niet zwaar genoeg om deze bak te activeren. Ratten zijn ook een stuk lichter dan kippen. In veel gevallen zal een rat dit dus ook niet kunnen. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer er ontzettend veel ratten tegelijkertijd op de trede gaan staan.

Gelukkig komt dit in de praktijk heel weinig voor. Maar let op, ratten zijn slimme dieren. Daarom is het voor de zekerheid goed om ervoor te zorgen dat ratten geen toegang hebben tot de kippenren. Dit doe je door gebruik te maken van fijnmazig gaas.

Het voer is goed beschermd tegen vocht

Er is nóg een reden om voor een trapbak voor kippen te kiezen. Het beschermt het voer tegen regen en vocht. Wel zo handig wanneer de voerbak in aanraking komt met regen. Op deze manier blijft het altijd droog en schoon. Bedenk dat nat voer gaat schimmelen, je kunt het dan weggooien.

Een trapbak voor kippen zelf maken

Een kippen trapbak is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 48, oplopend tot € 90. De kleinere modellen met een voersilo van 5 kg zijn geschikt voor vijf tot tien kippen. Wanneer je een paar kippen hebt, is het kleine model een prima keuze.

Wil je een trapbak voor kippen zelf maken? Dit is zeker mogelijk, maar dan moet je de werking hiervan heel goed controleren. Wanneer de voerbak namelijk niet goed werkt krijgen je kippen geen voer. Een kip kan maximaal anderhalve dag zonder voedsel, hierna zal hij snel verzwakken. Bedenk dat de spijsvertering van vogels ontzettend kort is!

Handleiding trapbak kippen zelf maken

Hieronder vind je de handleiding om zelf een trapbak voor kippen te maken.

Benodigde materialen

  • Houten planken (bijvoorbeeld multiplex of gezaagd hout)
  • Houten latten
  • Schroeven en/of spijkers
  • Zaag
  • Meetlint
  • Potlood
  • Scharnieren
  • Dunne metalen plaat of stukje stevig gaas
  • Een gewicht (zoals een steen)

Stappenplan

  1. Meet de gewenste lengte, breedte en hoogte van de trapbak. Een basisafmeting is 60 cm lang, 30 cm breed en 40 cm hoog.
  • Zaag de planken op maat, voor de bodem en de zijkanten. Snijd ook een aantal houten latten om als tussenschotten te dienen.

  • Plaats de bodemplank en bevestig de zijwanden aan de bodemplank met schroeven of spijkers. Je kunt ook houtlijm gebruiken.

  • Bevestig de houten latten als treden aan de binnenkant van de trapbak. Zorg ervoor dat ze stevig zijn bevestigd en op gelijke afstanden van elkaar zijn geplaatst, zodat de kippen gemakkelijk op de treden kunnen staan.

  • Bevestig aan de achterkant van de trapbak een dunne metalen plaat of stevig gaas. Dit wordt het mechanisme dat omhooggaat als de kippen op de treden staan.

  • Plaats het gewicht (bijv. de steen) op het metalen plaatje of gaas, zodat het aan de achterkant van de trapbak wordt neergedrukt.

  • Bevestig scharnieren aan de onderkant van het metalen plaatje of gaas, zodat het als een klep omhoog kan gaan wanneer het gewicht van de kippen van de treden wordt verwijderd.

  • Controleer of het mechanisme goed werkt door op de treden te staan en te zien of de klep omhooggaat, waardoor het voer wordt blootgesteld. Als het nodig is, pas dan de positie van het gewicht en de scharnieren aan.

Je ziet dat de werking van een zelfgemaakte trapbak wat anders is. Wanneer je heel technisch bent aangelegd, kun je een zelfde model maken als de trapbakken die je online of in dierenwinkels koopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven