Wanneer kippen eten geven?

Alle vogels eten de hele dag door kleine beetjes. Daar is hun spijsvertering op afgestemd. Je moet ook weten dat vogels een ontzettend snelle stofwisseling hebben. Na 5 uur is het voedsel dat ze gegeten hebben, geheel verteerd. Maar wanneer moet je kippen eten geven? Wanneer je overdag werkt, kan het lastig zijn om aan hun voedingsbehoeften te voldoen.

De spijsvertering van vogels

De vertering bij vogels werkt anders dan bij mensen. Dit komt omdat vogels andere organen. Ook hebben ze een hele korte endeldarm of dikke darm.

Vogels zoeken vooral in de ochtend en in de avond naar voedsel. Kippen doen dit de hele dag door. Wel is het zo dat vogels zichzelf nooit over eten. Zit het vol, dan stopt het met eten. Daarom kom je nooit te dikke vogels tegen. In de natuur dan, want kippen die als huisdier worden gehouden kunnen wel te dik worden. Dit heeft voornamelijk met het type voedsel te maken.

De pikorde bij kippen

Je hebt vast wel eens gehoord van de rangorde bij honden of paarden. Kippen hebben ook een bepaalde rangorde, dit wordt pikorde genoemd. Kippen die bovenaan de pikorde staan, mogen als eerste eten. De kippen die onderaan staan moeten als laatste wachten.

Bij het voeren van kippen is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Wanneer je te weinig geeft, zullen alleen de dominante vogels zich tegoed doen. Hierdoor krijgen de lager geplaatste kippen nauwelijks eten.

Wanneer moet je kippen eten geven?

De beste tijd om kippen te voeren is direct in de ochtend. Je kunt voor een hele dag geven. Het is dus niet nodig om meerdere malen per dag te voeren.

Een volwassen kip eet ongeveer 120 gram legkorrels per dag. Heb je twee kippen, dan voer je dus 240 gram per dag. Je kunt dit in het voerbakje doen. Maar kippen vinden het ook leuk om rond te scharrelen en hun voer zelf te zoeken. Strooi dus zeker wat over de grond.

Hoeveel keer per dag moet je eten geven?

Zoals je hierboven al hebt kunnen zien hoef je alleen maar ‘s morgens eten te geven. Let er wel op dat er in de namiddag nog voedsel aanwezig is. Kippen moeten met een volle maag op stok. Dit komt omdat hun spijsvertering snel gaan, waardoor ze halverwege de nacht alweer met een lege maag zitten.

Wanneer je veel thuis bent, kun je ook meerdere malen per dag voeren. Geef echter niet teveel, oud voer moet je weghalen en dat is zonde van het geld.

Dit kun je het beste voeren

Kies altijd voor een kwalitatieve korrel oftewel kippenvoer. Heb je legkippen, dan is speciale legkorrel aan te raden. Kijk ook even of er grit aanwezig is. De betere korrels bevatten namelijk grit, dit is belangrijk voor de spijsvertering.


Kippenvoer is vrij lang houdbaar. Zelfs wanneer een verpakking over datum is, blijft nog enkele weken goed. Het is vooral belangrijk dat je het voer droog en niet al te warm opslaat. Vocht zorgt voor schimmels en bederf.

Kan een kip een dag zonder eten?

Misschien ben je vergeten om de kippen te voeren, of ga je een dagje weg. De vraag is of je een kip dag zonder eten kan laten. Het is belangrijk dat kippen elke dag kunnen eten. Ze kunnen maximaal anderhalve dag zonder voedsel. Hierna verliezen ze gewicht en is de kans groot dat ze uitdrogen of ernstig verzwakt raken.

Je kunt een kip niet met een mens, een hond of een kat vergelijken. De spijsvertering van vogels werkt heel anders. Dit betekent dat ze dagelijks voedsel nodig hebben. Vergeet dat niet!

Wat je moet voeren

Speciaal kippenvoer is altijd aan te raden. Wanneer je dit geeft, hoef je niks bij te voeren. Alle vitaminen, mineralen en bouwstoffen zitten namelijk al in het voer.

Toch is het mogelijk om af en toe wat anders te geven. Hieronder vind je een lijstje van dingen die je kippen mag voeren, maar ook dingen die je liever niet geeft.

Dingen die kippen mogen eten

  • Graan en zaden: Tarwe, gerst, haver, maïs, zonnebloempitten, lijnzaad, etc.
  • Groenten: Selderij, wortelen, broccoli, boerenkool, spinazie, sla, courgette, komkommer, etc.
  • Fruit: Appels, peren, bessen, bananen, watermeloen (zonder zaden), sinaasappels (in kleine hoeveelheden).
  • Insecten en wormen: Meelwormen, regenwormen, krekels, etc.
  • Keukenrestjes: Rijst, pasta, aardappelen, niet-gezouten soepen, enz. (zorg ervoor dat er geen gekruid of zout voedsel bij zit).
  • Eierschalen: Fijngemalen eierschalen dienen als calciumbron.

Dingen die kippen niet mogen eten

  • Chocolade: Bevat theobromine, wat giftig is voor kippen en andere huisdieren.
  • Avocado: Bevat persine, een giftige stof voor kippen aan andere vogels.
  • Ui en knoflook: Bevatten giftige stoffen die bloedarmoede kunnen veroorzaken.
  • Rauwe bonen: Bevatten een natuurlijke gifstof (fytohaemagglutinine) die schadelijk is voor kippen.
  • Cafeïne en alcohol: Zijn schadelijk voor kippen.
  • Gepaneerd of gezouten voedsel: Kippen kunnen niet goed omgaan met grote hoeveelheden zout.
  • Aardappelschillen en rauwe aardappelen: Bevatten solanine, een toxische stof voor kippen.

Kijk dus waar je de dieren te eten geeft. Dingen die voor mensen niet giftig zijn, kunnen voor vogels juist zeer giftig zijn. Wanneer je over iets twijfelt, kun je het beter niet geven.

De hele dag vers water

Het is belangrijk dat kippen de hele dag door toegang hebben tot vers water. Maak elke dag het drinkbakje schoon. Let hierbij goed op algen, die kunnen aan de wanden van het bakje hechten. Je voelt dit als een gladde of plakkerige laag die je makkelijk wegveegt.

Kippen drinken niet zoveel. Maar ze hebben zeker vers water nodig. Geef de vogels geen melk, frisdrank of vruchtendrank te drinken. Hier kunnen ze niet goed tegen. Uiteraard mogen kippen ook geen alcohol drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven