Kan een hond verkouden zijn? Hondengriep en -verkoudheid

Je hond heeft een loopneus, moet hoesten of voelt zich niet zo lekker. Kan een hond verkouden zijn? Deze en andere vragen over hondengriep en -verkoudheid beantwoord ik in dit artikel. Het is een feit dat honden net als mensen ziek kunnen worden. Dit ziet er bij de hond wel wat anders uit.

Het immuunsysteem van honden

Alle dieren en planten hebben een immuunsysteem, ook wel afweersysteem genoemd. Dit is de weerstand tegen lichaamsvreemde stoffen waaronder virussen en bacteriën. Virussen hebben geen eigen metabolisme naar zijn afhankelijk van gastheercellen. Het immuunsysteem moet virussen herkennen en onschadelijk maken. Er is namelijk geen medicijn dat virussen kan doden.

Bacteriën hebben wel een metabolisme. Je hebt goede en slechte bacteriën. De slechte varianten kunnen ernstige ziekte veroorzaken. Het immuunsysteem gaat de strijd met slechte bacteriën aan. Ook kunnen sommige bacteriën bestreden worden met antibiotica.

Als laatste zijn er nog de parasieten. Endoparasieten leven in de gastheer waaronder lintwormen en draadwormen. Het immuunsysteem heeft soms moeite met het afweren van endoparasieten. Ectoparasieten leven op de gastheer waaronder vlooien, teken en mijten. Het immuunsysteem doet hier vrij weinig mee.

Kan een hond verkouden zijn?

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Bij de mens zijn er meer dan 200 verkoudheidsvirussen die voor klachten kunnen zorgen. Bij honden zijn er minder virussen die een verkoudheid veroorzaken. Daarom is een hond over het algemeen minder vaak verkouden dan de mens.

Bij een verkoudheid is er sprake van een infectie van de voorste en soms de diepere luchtwegen. Een hond die verkouden is heeft een loopneus, moet niezen en soms ook hoesten. Bij een ernstige verkoudheid kan er zelfs verhoging of koorts ontstaan. Er is geen medicatie tegen verkoudheid van de hond. Zorg dat de hond voldoende water kan drinken. Bij ernstige verkoudheid heeft de hond soms minder eetlust. Dit kun je oplossen door het geven van natvoer of vers vlees. Na 3-10 dagen zijn de klachten over.

Kan een hond een snotneus hebben?

Ook honden kunnen een snotneus hebben. Vaak is de hond verkouden, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Een ernstige snotneus kan soms duiden op een fikse ontsteking of een gezwel. Komt er snot uit slechts één neusgat dan is er vaak iets anders dan een verkoudheid aan de hand. Let ook goed op de ademhaling. Snurkt de hond veel of heeft hij het nooit? Dan moet je zeker even langs de dierenarts.

Houd ook de lichaamstemperatuur in de gaten. Wanneer deze 39 °C of hoger is dan kun je die snotneus beter even na laten kijken. Dit geldt ook wanneer de hond sloom wordt of wanneer de uitvloeiing uit de neus een rare kleur heeft.


Kan een hond niezen?

Bij prikkelende stoffen in de neus of bij verkoudheid kan de hond niezen. Vaak wordt niezen veroorzaakt door prikkelende stoffen, maar de hond kan ook ergens allergisch voor zijn. Soms zit er een voorwerp in de neus. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de hond door het hoge gras of het struikgewas loopt. Er kan dan een grasaar of kruiper in de neus terechtkomen.

Wanneer de hond een grasaar in zijn neus heeft dan zal hij veel niezen. Ook wrijft hij met de poot over de neus. Na een tijdje ontstaat er een snotneus en kan dit zelfs gaan bloeden. Let op want een grasaar komt er niet vanzelf uit, hij kan zich dieper in de luchtwegen vastzetten. De hond gaat dan hoesten en wordt ernstig ziek. Een grasaar of kruiper moet je er altijd door de dierenarts uit laten halen.

Kan een hond keelontsteking krijgen?

Elke hond kan last krijgen van griep of verkoudheid. Wanneer dit niet snel genoeg geneest dan kan dit overgaan in een keelontsteking. Vooral jonge en oude honden maar ook verzwakte dieren zijn hier gevoeliger voor.

Een keelontsteking kan zowel door bacteriën als virussen veroorzaakt worden. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die keelontsteking uitlokken. Denk hierbij aan het inademen van sigarettenrook, een te strakke halsband, veel blaffen of het inademen van stofdeeltjes. Ook kennelhoest is een bekende veroorzaker van keelontsteking.

Honden met een keelontsteking moeten veel hoesten. Deze hoest is droog (er komt geen slijm uit de bek) en klinkt erg luid. De keel doet pijn waardoor de hond minder wil eten. Wordt keelontsteking door een bacterie veroorzaakt dan kan antibiotica helpen. Vaak is het toch een virus die dit veroorzaakt en wordt er een hoestprikkel onderdrukkend medicijn gegeven.

Kan een hond ook buikgriep hebben?

Honden hebben maagzuur dat vele malen sterker is dan dat van de mens. Het maagzuur is in staat om de meeste bacteriën te doden. Dit verklaart waarom honden soms bedorven voedsel eten zonder hier ziek van te worden. Kan een hond ook buikgriep hebben? Ja, ondanks het sterke maagzuur kan een hond evengoed buikgriep krijgen.

Vaak gaat het dan niet om een bacterie maar om een virus. Hierbij ontstaat er een ontsteking van het maag-darmkanaal. Dit betekent dat zowel de maag als de darmen ontstoken kunnen raken. Bij een ontsteking van de maag ontstaat er braken. Zit de ontsteking dieper in de darmen dan ontstaat er juist diarree. Beide klachten kunnen ook samen voorkomen.

Honden kunnen flink ziek worden van buikgriep. Naast braken en diarree kan er koorts optreden. De hond wil niet eten en is sloom. Bij buikpijn zal de hond gras willen eten. Als gevolg hiervan gaat hij braken, soms zijn hiermee de klachten verholpen.

Let op want een hond met buikgriep moet voldoende blijven drinken. Geef gedurende drie dagen licht verteerbaar voedsel. Denk hierbij aan vleesbouillon, gekookte rijst, gekookte kip, ei en beschuit. Wanneer braken en diarree vermindert kun je overstappen op natvoer. Hierna laat je de hond langzaam wennen aan zijn normale voer.

Zoolac Propaste stabiliseert de spijsvertering en balanceert de bacteriële darmflora.


Heeft de hond langer dan twee dagen koorts (boven de 39 °C) dan moet je echt even langs de dierenarts.

Kan een hond griep hebben?

Honden krijgen niet zo snel griep, mensen zijn hier gevoeliger voor. Toch heb je ook zoiets als het hondengriepvirus. De klachten die hierbij horen zijn vergelijkbaar als bij mensen. De hond moet hoesten, heeft een loopneus, voelt zich ziek en kan ook koorts krijgen. Hoe lang duurt griep bij honden? Afhankelijk van de ernst van de griep duurt dit tussen de 3 en 7 dagen.

Let op want sommige virussen die hondengriep veroorzaken zijn veel ernstiger. De griep kan dan tussen de 10 en 30 dagen duren. De hond mag niet langer dan twee dagen koorts hebben, anders moet je echt even de dierenarts bezoeken.

Waarom hoest een hond?

De meeste honden hoesten wanneer ze verkouden zijn. Hoesten kan ook het gevolg zijn van een longontsteking of vocht in de longen. Daarnaast kan de hond last hebben van kennelhoest. Ook kan er iets in de longen zitten, bijvoorbeeld stof, rook of een voorwerp. Houd het hoesten even in de gaten. Een aantal maal achter elkaar hoesten is niet ernstig, maar wanneer de hond het ook benauwd krijgt moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Kan een hond de niesziekte krijgen?

Katten kunnen besmet raken met de niesziekte. Kan een hond de niesziekte krijgen? Nee, honden zijn hier niet vatbaar voor. Let op want een enkele bacterie die de niesziekte bij katten veroorzaakt is ook besmettelijk voor mensen.

Kan een hond last hebben van hooikoorts?

Net als mensen kunnen ook last hebben van hooikoorts. Wanneer de pollen in de lucht hangen dan ontstaan er klachten zoals niezen, jeuk en rode ogen. Deze klachten verdwijnen tijdens regenachtige dagen. In dit geval weet je vrijwel zeker dat het om hooikoorts gaat. Je kunt dit eventueel bij de dierenarts laten testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven