Pluizige kippenrassen: dit zijn de leukste rassen

Wereldwijd zijn er meer dan 400 verschillende kippenrassen. Sommigen worden gehouden voor het vlees, anderen vanwege de goede eierenproductie. Maar de meest pluizige kippenrassen zijn geliefd vanwege hun uiterlijk. Je komt ze op tentoonstellingen tegen, maar ook bij liefhebbers in de achtertuin. Bekijk de meest pluizigste kippenrassen.

Sultan kippen

Je hebt hem misschien al eens zien lopen: de Sultan kip. Dit dier kenmerkt zich door de volle bevedering, vooral bovenop het hoofd. Ook de nek is voorzien van een goed verenkleed, net als de poten. De Sultan kip komt in een witte kleur voor, dit is ook de enige variant die erkend is. Daarnaast bestaan er blauwe en zwarte exemplaren.

Deze kippen zijn vrij klein, maar door de ruime bevedering lijken ze optisch groter. Het zijn niet echt goede eileggers, je kunt slechts enkele eieren per jaar verwachten. Ze zijn vooral geliefd als sierkip, maar ook als tentoonstellingvogel.

Bezoek de leukste kippenwinkel (webshop)

De Frizzle kip

Dit ras is heel bijzonder want het heeft een gekrulde maar ook een pluizig verenkleed. Hij is ergens in de 17e eeuw in het Verre Oosten gefokt, en van hieruit verder verspreid. Net als veel andere pluizige kippenrassen legt de Frizzle niet bijzonder veel eieren. Maar vanwege zijn uiterlijk is hij erg in trek.

Dit ras komt veel in de witte kleur voor, maar ook in het grijs en zwart. Daarnaast zijn er verschillende aftekeningen mogelijk.

Poolse kip

Deze kuifkip behoort tot de meest opvallende pluizige kippenrassen. Het gaat hier om een Europees ras dat zijn oorsprong in Nederland vindt. Waarschijnlijk komen de voorouders uit Aziatische landen.

Bovenop het hoofd is een grote kam met veren zichtbaar. Verder heeft deze kip een baard, waardoor de oorlellen en de lellen vaak verborgen blijven. De haan weegt ongeveer 2,7 kg en de hen 2 kg. Hij is er in verschillende kleurvarianten.

Crevecoeur – het Franse kippenras

Nog een pluizige variant is de Crevecoeur, die tevens als het oudste Franse kippenras wordt gezien. Waarschijnlijk is hij ergens in de 15e eeuw gefokt. In de 19e eeuw werd hij veel in Parijs tentoongesteld. Hij valt op door de hoge kuif, de hoorntjeskam en de baard. Soms is de bevedering zo vol dat het dier weinig ziet.

Dit ras wordt niet om de eieren gehouden maar om het vlees. Daarnaast is het een geliefd huisdier, vooral vanwege het rustige karakter.

De Dominique kip

Dit ras staat ook wel bekend als Dominicker, of anders Pilgrim Fowl. Hij komt oorspronkelijk uit Amerika en is van hieruit verspreid naar de rest van de wereld. Sommigen denken dat dit het oudste Amerikaanse kippenras is, hoewel anderen denken dat hij oorspronkelijk uit Engeland komt.

Pluizig is de Dominique zeker, maar niet zoals bij andere pluizige rassen. Er is geen flinke bevedering op de kop aanwezig. Het lichaam ziet er wel pluizig uit, met een havikachtige kleur. Ondanks zijn flinke afmeting (tot 3,5 kg) gaat het hier om een rustig en vriendelijk ras.

Naar kwalitatief kippenvoer

De Dorking

Een ander pluizige ras is de Dorking kop. Je zal hem op tentoonstellingen tegenkomen of bij liefhebbers op het erf. Daarnaast wordt dit ras ook binnen de vleesproductie gehouden. Dorking kippen hebben een dicht verenkleed waarvan er vijf kleuren worden erkend: rood, koekoek, wit, zilvergrijs en donker. Vooral bij de koekoek zijn er pluizige en grijze strepen aanwezig.

Dit ras wordt gezien als het oudste kippenrassen uit Engeland. Toch wordt soms gezegd dat hij oorspronkelijk uit Italië stamt.

Ameraucana kip

Dit Amerikaanse ras wordt niet alleen voor het vlees en de eieren gehouden, maar ook gefokt vanwege het uiterlijk. De oorsprong bevindt zich in Araucana-kippen uit Chili, waardoor deze twee rassen veel op elkaar lijken. Ze hebben een pluizig uiterlijk, zijn winterhard en prima achter in de tuin te houden.

De hen legt wekelijks 3-4 blauwe eieren. Omdat het hier om een rustig en sociaal kippenras gaat, is hij prima samen te houden met andere (vriendelijke) dieren.

De Langshan

De Langshan-kip komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt hierdoor ook wel de Duitse Langshan genoemd. Het lichaam is opvallend langgerekt met lange poten. Ondanks dat de bevedering niet bijzonder is, ziet hij er wel pluizig uit. Hij komt voor in de kleurslagen gezoomd blauw en bruinberken.

Chinese zijden kip

Dit is absoluut een van de pluizigste kippen, te danken aan het verenkleed dat omhoog staat. Vooral bovenop de kop en in de nek zijn er pluizige veren aanwezig. Dankzij het verenkleed is dit ras uitstekend bestand tegen koudere omstandigheden. Let op want deze kippen kunnen moeilijk vliegen. Een hoge omheining is niet nodig, maar de zitstokken in het hok moeten niet al te hoog geplaatst worden.

Overige pluizige rassen (kippen)

De volgende rassen hebben ook een pluizig uiterlijk:

  • Faverol
  • Brama
  • Oesjanka
  • Siberische hooglanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven