Pissebedden bestrijden met azijn of zout

Je hoort vaak over pissebedden bestrijden met azijn of zout, maar werkt dit ook? Azijn is erg zuur en zout is, logisch ook, erg zout. De vraag is of dit pissebedden voldoende afschrikt. Je moet weten waar deze schaaldiertjes vandaan komen en wat ze eten. Dan begrijp je ook hoe pissebedden bestrijden werkt.

Pissebedden zijn schaaldieren

Veel mensen denken dat pissebedden (keldermotten) tot de insecten behoren. Dit klopt niet, het zijn landschaaldieren. De meeste pissebeddensoorten leven in zoetwater. Enkele exemplaren zijn op het land terecht gekomen, dit zijn dus de pissebedden die je in huis of in de tuin tegenkomt.

Effectief

Gifvrije en reukloze val tegen alle kruipende insecten in huis

Land pissebedden hebben hun kieuwen behouden. Hierdoor moeten de kieuwen altijd vochtig blijven. Dat is ook precies de reden waarom je pissebedden in een vochtige omgeving aantreft. Denk maar eens aan vochtige aarde, onder tegels of bloempotten, in de kelder, de badkamer of op andere plekken waar het vochtig is.

Zo zien deze dieren eruit

Pissebedden herkennen? Dat is niet zo moeilijk. Deze schaaldieren zijn 12-18 mm groot. Met hun 14 poten kunnen ze zich snel verplaatsen. Hun lichaam lijkt sterk op dat van een schaaldier: een hard buitenpantser.

Wat eten pissebedden?

Deze schaaldieren leven van bladeren, rottend hout en soms de wortels van levende planten. Tijdens droge periodes komen ze ook op dode dieren af (hier halen ze hun vocht vandaan). Jonge pissebedden eten de uitwerpselen van hun ouders op.

Pissebedden bestrijden met azijn

Heb je last van pissebedden in huis? Vaak komt dit door een vochtige omgeving en de aanwezigheid van organisch afval. Pissebedden bestrijden met azijn, veel mensen passen dit toe. Hoe gaat het in zijn werking en is azijn ook effectief genoeg?

Pissebedden bestrijden met azijn werkt. Deze schaaldieren hebben namelijk een hekel aan de geur van azijn. Bovendien tast het zuur hun pantser aan. Ook kunnen ze er niet goed door ademen. Wanneer je azijn op plekken giet waren pissebedden voorkomen dan zie je ze vanzelf vertrekken.

Helaas heeft pissebedden bestrijden met azijn wel een groot nadeel. Azijn trekt de bodem in. Dit vormt een risico voor bodemorganismen zoals planten en insecten. Het is dan ook niet aan te raden om in de tuin pissebedden met azijn te bestrijden. Heb je pissebedden in de kelder of badkamer dan kun je natuurlijk wel azijn gebruiken.

Pissebedden bestrijden met zout

Een ander veelgebruikt huismiddeltje: pissebedden bestrijden met zout. Zoals je weet moeten pissebedden altijd vochtig blijven. Zout droogt pissebedden uit. Hiermee dood je ze dus. Pissebedden bestrijden met zout is hiermee effectief.

Ook nu weer is er een nadeel aan pissebedden bestrijden met zout. Net als azijn trekt ook zout de bodem in. Een beetje zout kan geen kwaad maar je gebruikt al snel veel zout. Voor je planten kan dit slecht zijn. Bekijk dus even of het zout niet op of rondom je planten terechtkomt.

Werkt bloem ook?

Pissebedden bestrijden met de bloem, is dit een optie? Jazeker, dit is een hele goede optie en zelfs beter dan azijn of zout. Bloem droogt namelijk pissebedden uit. Wanneer bloem in de bodem terechtkomt kan dit geen kwaad.

Oma weet raad

Heb je veel last van pissebedden in je huis of in de tuin? Pissebedden bestrijden & oma weet raad. Misschien ken je die website wel, waar gebruikers tips met elkaar delen. Helaas staan hier niet zoveel tips tussen. Gelukkig heb ik wel nog een aantal praktische tips voor je.

Pissebedden vangen met een aardappel

Wist je dat pissebedden dol zijn op vochtige aardappels? Het biedt ze vocht en voeding. Wanneer je een aardappel uitholt dan is dit ook nog eens een ideale verstopplek.

Neem een rauwe aardappel en snijd deze doormidden. Hol de aardappel van binnen uit. Leg deze op een vochtige zak of plank. De pissebedden kruipen onder de aardappel. De volgende dag kun je ze makkelijk vangen.

Een pissebeddenval

Vind je het lastig om pissebedden middels een aardappel te vangen? Dan kun je ook gebruik maken van een kant-en-klare pissebedden val. dit is een lijmval voor zilvervisjes, pissebedden en kakkerlakken. De val bevat een lokstof waar onder andere pissebedden op afkomen. Vervolgens blijven ze in het kleverig gedeelte hangen.

Plaats deze val met lokstof langs de wanden. Dit is namelijk de looproute van pissebedden en zilvervisjes. De val is zeer effectief en je betaalt er niet al te veel voor.

Bekijk pissebedden val

Ultrasone verjager

Steeds meer mensen maken gebruik van een ultrasone verjager. Dit is een ongediertebestrijder die met ultrasone geluiden werkt. Hierdoor hoef je geen giftige producten te gebruiken. Ultrasone geluidsgolven vrij schrikt knaagdieren en insecten af. Vooral tegen muizen en ratten werkt dit heel goed. Of je hier ook pissebedden mee kunt bestrijden, dat laat ik een beetje in het midden. Het is in ieder geval wel een diervriendelijk en milieubewust product.

Naar ultrasone verjager

Alternatief voor azijn of zout: chemisch

Pissebedden bestrijden met azijn is slecht voor de bodem. Terwijl pissebedden bestrijden met zout ook niet altijd goed is. Hoe zit dit dan met een chemisch bestrijdingsmiddel? Een goede vraag want chemische bestrijdingsmiddelen kunnen ook slecht zijn voor de natuur.

Maak je gebruik van een chemisch bestrijdingsmiddel doe dit dan alleen binnenshuis. De omgevingsspray werkt bijvoorbeeld goed tegen pissebedden en verschillende soorten insecten. Hierbij moet je de hele ruimte behandelen en ramen en deuren gedurende een tot twee uur gesloten houden. Hierna heel goed ventileren.

Wanneer je gebruik maakt van een chemisch bestrijdingsmiddel mag dit nooit in contact komen met kinderen of huisdieren. Draag zelf ook een beschermend masker. Of zorg dat je het product niet inademt.

Schuiven naar boven