Pissebedden in huis – oorzaak en oplossing

Je hebt niet zomaar pissebedden in huis. Deze komen ergens vandaan. Wanneer je weet hoe pissebedden leven begrijp je ook wat ze in je woning te zoeken hebben. Daarnaast is het natuurlijk de vraag hoe je zo snel mogelijk van deze diertjes afkomt. In deze blog leg ik je alles over pissebedden uit, de oorzaak van pissebedden in huis en wat de oplossing is.

Pissebedden zijn schaaldieren

Je zou denken dat pissebedden tot de insecten behoren. Niets is minder waar, het zijn schaaldieren. Tot de schaaldieren behoren ook kreeften, garnalen en krabben. Van oorsprong komen deze diertjes in zoutwater voor. Toch leven ze ook wel in zoetwater.

[do_widget id=custom_html-28]

Pissebedden in huis betreft altijd landpissebedden. Deze groep heeft eeuwenlang de zee verlaten en leeft nu aan land. Ze hebben wel hun kieuwen behouden en zijn afhankelijk van een vochtige omgeving.

Over de levenswijze en voeding

Last van pissebedden in huis? Deze schaaldieren mogen niet uitdrogen en zoeken daarom een vochtige omgeving. Vaak in de tuin onder stoeptegels, maar je kunt ze ook vroeg of laat in de woning tegengekomen. Meestal in de badkamer of kelder, want dat zijn vochtige ruimtes. Wanneer je keuken vochtig is dan kunnen pissebedden hier ook overleven.

Wat eten pissebedden? Ze leven voornamelijk van bladeren en rottend hout. Wanneer dit niet aanwezig is dan gaan ze over op plantenwortels. Pissebedden zijn dus goed voor een gezonde bodem. Pissebedden in huis hebben hier eigenlijk niks te zoeken. Ze kunnen je planten namelijk aantasten.

Het vrouwtje draagt de bevruchte eitjes in een broedbuidel met zich mee. Na ongeveer vier weken komen de eitjes uit. De larven breken na een aantal dagen uit de broedbuidel. De jonge larven zijn direct zelfstandig.

Pissebedden in huis: de oorzaak

Een hoge temperatuur en een hoog vochtgehalte, dat is de grootste oorzaak van pissebedden in huis. Wanneer deze situatie blijft bestaan dan verdwijnen pissebedden niet. Ze zullen in je woning op zoek gaan naar voedsel. Omdat er geen rottend hout of bladeren aanwezig zijn dan zullen deze diertjes iets anders gaan zoeken. Komen ze in je kamerplanten terecht, dan vreten ze de wortels op. Hierdoor gaan de kamerplanten dood.

Het is dus niet zo dat pissebedden op menselijk of dierlijk voedsel afkomen. Hierdoor tref je ze zelden in je broodtrommel of de voorraadpot aan. Wel eten ze aardappels, check daarom goed je voorraad.

Hoe kom ik van pissebedden af?

Eerst is het belangrijk om te weten of je echt wel last van pissebedden in huis hebt. Misschien verwar je ze met andere beestjes. Soms wordt een zilvervisje voor een pissebed aangezien. Tel de pootjes. Insecten hebben er 6, spinnen 8 en een pissebed 14. Een pissebed ziet er plat uit en heeft een ovaalvormig lichaam. Aan de voorzijde zitten twee duidelijke voelsprieten. De kleur is grijs tot grijsblauw.

Hoe kom ik van pissebedden af? Een goede vraag, want uit zichzelf zullen ze niet vertrekken. Je zou het natuurlijk vriendelijk kunnen vragen maar je maakt alleen jezelf belachelijk. Ik laat hieronder wat methoden zien om pissebedden in huis te bestrijden.

Pissebedden vangen

Als eerste kun je pissebedden vangen. Dit gaat heel makkelijk met een aardappel. Neem een rauwe aardappel, snijd deze doormidden en maakte binnenkant een beetje hol. Zet de platte kant op de grond. Je zult merken dat pissebedden hier op afkomen. Niet alleen vanwege de voeding, ook omdat een aardappel vochtig is.

Kijk regelmatig onder de aardappel of je pissebedden ziet zitten. Wees snel want ze rennen ook direct weer weg. Je zou bijvoorbeeld een glas kunnen pakken. Zodra je een pissebed ziet zet je het glas hier ondersteboven direct op. Vervolgens schuif je een papiertje onder het glas, zo kun je de pissebed optillen.

Kunnen pissebedden bijten?

Je kunt deze diertjes ook vangen door ze met de hand te pakken. Kunnen pissebedden bijten? Ja, wanneer ze zich bedreigd voelen kunnen ze bijten. Toch is een pissebeddenbeet niet schadelijk.

Pissebedden bestrijden: maar liefst vijf middelen

Wil je pissebedden bestrijden? Dan heb je verschillende opties. Hieronder bespreek ik maar liefst vijf methoden en waaronder natuurlijke middeltjes maar ook wat zwaarder geschut.

1. Pissebedden bestrijden met zout

Nummer één om mee te beginnen: pissebedden bestrijden met zout. Hoe werkt het precies? Deze schaaldieren moeten vochtig blijven. Dat zie je aan de kieuwen, hiermee nemen ze vocht op. Wanneer je zout over pissebedden strooit dan drogen ze uit. Hierdoor verdwijnen ze snel of zullen sterven. Strooi nooit zout in je moestuin of buiten in de grond. Zout is namelijk slecht voor de bodem.

2. pissebedden bestrijden chemisch

Wil je pissebedden bestrijden met een chemisch middel? Niet de meest milieuvriendelijke methode maar wel effectief. Het beste kun je dan een omgevingsspray tegen vlooien en insecten gebruiken. Het is een middel dat niet alleen vlooien maar ook veel andere insecten doodt. De werkzame stof is heftig, je mag het zelf niet inademen.

Bekijk omgevingsspray

Verwijder vooraf huisdieren en kinderen uit de ruimte. Dek het eventuele aquarium af en schakel de filterpomp uit. Spray het middel laag over de grond. Doe dit door de hele ruimte en verlaat deze. Houd deuren en ramen gedurende een uur goed gesloten. Hierna alles ventileren en doorluchten.

3. pissebedden bestrijden met azijn

Als derde pissebedden bestrijden met azijn. Ook dit werkt prima, vooral wanneer ze in de badkamer of kelder zitten. De bedoeling is dat je bakjes azijn neerzet. De geur schrikt pissebedden af. Overigens werkt het ook tegen veel andere hinderlijke insecten. Giet nooit azijn in de aarde of over kamerplanten.

4. pissebedden bestrijden met bloem

Kun je pissebedden bestrijden met bloem? Dit werkt hetzelfde als met zout: het droogt deze schaaldiertjes uit. Misschien niet diervriendelijk maar je wil er snel vanaf. In dit geval moet je dus wat bloem over de pissebedden gooien. Je jaagt ze er in ieder geval mee weg.

5. pissebedden bestrijden HG

De vijfde methode: pissebedden bestrijden met HG. Eigenlijk is HG een merk van verschillende bestrijdingsmiddelen en schoonmaakproducten. Wat bedoelen ze dan met pissebedden bestrijden met HG? Dit is de eerder genoemde omgevingsspray. Maar je hebt ook een speciale spray tegen kruipend ongedierte waaronder pissebedden en kakkerlakken. Dit is een zeer krachtig middel dat effectief werkt. Bovendien blijft het tot wel zes weken werkzaam.

Bekijk HG Spray tegen kruipend ongedierte

Een val met lokstof

In plaats van een van bovenstaande methoden zou je ook voor een val met lokstof kunnen gaan. Dit werkt goed tegen kakkerlakken, zilvervisjes en pissebedden. Hierbij moet je de val langs een plint plaatsen waardoor de pissebedden er vanzelf inlopen. Jammer genoeg werkt dit niet altijd effectief tegen pissebedden in huis. Het is echter het proberen waard, al helemaal wanneer je ook last van zilvervisjes hebt. Want daar werkt het wel effectief tegen.

Schuiven naar boven