Wat je moet doen tegen mieren in huis

Mieren zijn altijd op zoek naar voedsel. Etensresten trekt mieren aan, daarom komen ze in je huis. Gelukkig komt het zelden voor dat je een mierennest in huis hebt. Meestal zijn deze insecten afkomstig van een nest in de tuin. Toch blijft het vervelend, daarom lees je wat je moet doen tegen mieren in huis.

5 tips om mieren in huis te bestrijden

Moet je elke ochtend de mieren van het aanrecht vegen of marcheert een rijtje over de grond? Wanneer je de overlast van mieren moe bent is het tijd om hier iets aan te doen. Onderstaande tips helpen je om mieren in huis te bestrijden.

1. De verkenners en werksters dooddrukken

Voordat je overlast van mieren hebt, gaan er eerst enkele verkenners op pad. Wanneer ze eten in je woning vinden gaan ze terug naar het nest en geven de locatie aan hun soortgenoten door. De werksters komen vervolgens op het eten af. Dit doen ze door het eerder uitgezette geurspoor te volgen.

Het is belangrijk om elke mier in je woning direct dood te drukken. Lopen er elke ochtend een hoop mieren op je aanrecht? Druk ze allemaal dood en verwijder ze. Wanneer de uitgestuurde troep niet meer terugkeert, is dit een signaal dat er geen voedsel te halen valt.

Meestal moet je drie tot vijf dagen achter elkaar alle aanwezige mieren dooddrukken, voordat de boodschap bij het nest aankomt. Dit is wel een hele effectieve methode zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Maar je moet wel vol blijven houden.

2. Het geurspoor wissen

Mieren vinden hun weg naar je woning via een geurspoor. Dit noem je ook wel een feromonenspoor. Wanneer je dit geurspoor wist, raken ze de weg kwijt en weten ze niet meer waar het voedsel ligt.

Let goed op de looproute van de mieren. Dit is altijd over het geurspoor. Neem allesreiniger en wis het spoor uit. Doe dit niet alleen op het spoor zelf maar ook ruim aan de zijkanten.

Soms helpt het om een koperdraadje of een koperen munt op het geurspoor te leggen. Dit is voor de mieren verwarrend, waardoor ze niet meer weten waar ze naartoe moeten.

3. De opening van het nest behandelen

Mieren komen door kleinste gaatjes de woning binnen. Maar dit kan alleen wanneer ze het nest verlaten. Meestal bevindt een opening van het nest zich vlak je woning. Spoor deze opening op. Giet er een paar keer per dag kokend water overheen. Na enkele dagen zullen de mieren deze opening niet meer gebruiken om naar buiten te komen. Simpelweg omdat de verkenners en werksters niet meer terugkomen.

Soms wordt geadviseerd om een scheutje azijn aan het water toe te voegen. Wees hier voorzichtig mee want azijn komt in de natuur terecht en richt schade aan. Kokend water heeft voldoende effect, azijn voegt hier weinig aan toe.

4. Mierengif of mierenpoeder

Lukt het niet om mieren in huis te bestrijden? Bekijk waar ze vandaan komen oftewel probeer het nest te lokaliseren. Strooi mierengif of mierenpoeder rondom de openingen van het nest. Plaats ook een mierenlokdoos (of meerdere) in je woning. Het gif zal het hele nest binnen een week doden.

Bekijk mierenpoeder in de webshop

Zorg dat mierenpoeder of mierengif niet in aanraking kan komen met menselijk voedsel. Houd kleine kinderen en huisdieren uit de buurt van het gif.

5. Mieren bestrijden met aaltjes

Wil je mieren op een milieuvriendelijke manier bestrijden? Maak dan gebruik van aaltjes. Dit zijn rondwormen die de larven van de mieren binnendringen. De larven sterven, waardoor er geen nieuwe mieren worden geboren.

Aaltjes koop je in de webshop, maar ze zijn ook verkrijgbaar bij een tuincentrum. Voor gebruik meng je de aaltjes met water. Vervolgens giet je dit bij de ingangen van het mierennest. De aaltjes zijn gedurende twee tot drie weken werkzaam, hierna moet je de behandeling herhalen.

Houd er rekening mee dat de aaltjes alleen de larven van de mieren aanvallen. Ze kunnen niet de eieren en de volwassen mieren doden. Soms verplaatsen mieren hun nest, maar dit kan er wel voor zorgen dat je geen last meer hebt van mieren in huis.

Goed om te weten: aaltjes kunnen hun werk alleen doen wanneer de bodemtemperatuur tussen de 8 °C en 30 °C ligt. Bij een hogere of lagere temperatuur is het effect te minimaal.


6. DIY mieren bestrijden

Er zijn wat huismiddeltjes die goed tegen mieren werken. Bijvoorbeeld bakpoeder of bloem. Strooi dit over de mieren en ze nemen dit mee terug naar het nest. Hun lichaam kan niet goed tegen bakpoeder of bloem, waardoor ze sterven.

Je kunt ook wat bakpoeder, bloem of gist vermengen met een zoete vloeistof zoals honing of limonadesiroop. Zet dit in een schaaltje neer, op plekken waar mieren lopen. Ze komen op de zoete geur af en nemen tegelijkertijd het poeder mee naar het nest.

Ruim restjes altijd op. Dit is niet geschikt voor consumptie, omdat mieren het bakpoeder of de bloem met bacteriën kunnen besmetten.

Hoe komen mieren in de keuken?

Mieren komen niet zomaar in je keuken terecht. Er gaan altijd verkenners op pad om te kijken of er ergens voedsel te halen valt. Die verkenners lopen willekeurige routes. Wanneer ze in je keuken iets van voedsel tegen komen, nemen ze dit niet terug naar het nest. Ondertussen laten ze een geurspoor achter. Op die manier weten de mieren in het nest waar ze naartoe moeten, en wat ze kunnen verwachten.

Hoe komen mieren in de slaapkamer?

Het komt niet zo vaak voor dat je last hebt van mieren in de slaapkamer. Maar dit is zeker mogelijk wanneer je voedselresten rondom je bed, op het nachtkastje of op de vensterbank laten liggen. Bedenk dat mieren makkelijk tegen muren omhoog kunnen lopen.

De mieren bereiken de slaapkamer via een openstaand raam, maar ook via ventilatieroosters of kleine gaatjes in de muur of de kozijnen.

Schadelijk voor de gezondheid

Mieren lijken onschuldig maar ze kunnen bacteriën overbrengen. Wanneer mieren voedsel besmetten en jij eet hiervan, krijg je te maken met een voedselvergiftiging.

Een voedselvergiftiging is herkenbaar aan de volgende symptomen:

  • Misselijkheid en vaak braken
  • Buikpijn, vaak diarree
  • Weinig eetlust

Een voedselvergiftiging geneest vanzelf binnen twee tot vijf dagen. Het is belangrijk om voldoende te drinken, want door braken of diarree verlies je veel vocht. Neem contact op met de huisarts wanneer voedselvergiftiging lang duurt, of wanneer er sprake is van ernstige uitdroging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven