Libellen aantrekken in je tuin

Libellen zijn prachtige en fascinerende insecten. Ze hebben een lang achterlijf en brede vleugels. Vaak is hun lichaam mooi gekleurd. Er bestaan ruim 6000 soorten, waarvan 70 in Nederland en België. Het mooie is dat ze op muggen jagen, waardoor jij rustig slaapt. Wil je libellen aantrekken? Dat doe je door je achtertuin een beetje anders in te richten.

Wat je over libellen moet weten

Hieronder wat feitjes over deze bijzondere insecten:

  • Ze hebben twee paar vleugels
  • Het achterlijf is lang en slank
  • De ogen zijn naar voren geplaatst
  • Libellen hebben geen angel en kunnen niet steken

Of libellen kunnen bijten? Ze hebben kaken waarmee ze insecten fijn kauwen. Maar die kaken zijn niet sterk genoeg om mensen te bijten. Je hoeft dus niet bang te zijn voor deze slanke insecten.

Ze worden gemiddeld 6 tot 8 weken oud. Ze leven dus niet zo lang. Sommige soorten worden slechts twee weken oud.

Ze zijn niet gevaarlijk

Al decennialang gaan verhalen rond over het gevaar van libellen. Nee ze kunnen niet steken en hun kaken zijn te zwak om te bijten. Libellen zijn voor mensen en huisdieren volkomen ongevaarlijk.

Waarom libellen naar je tuin lokken?

Het grote voordeel van libellen is dat ze op muggen jagen. Wanneer je veel last hebt van muggen in je slaapkamer, woonkamer of in de tuin, dan is het aan te raden om libellen te lokken. Je komt dan zeker van die hinderlijke muggen af. Ze jagen ook op vliegen en motten, dus het zijn echt nuttige insecten.

De larven leven in het water en eten kleine waterbeestjes. Dus ook muggenlarven. Hiermee voorkom je dat er weer nieuwe muggen worden geboren, die jou ‘s nachts belagen.

Zo kun je libellen aantrekken in je tuin

Of je ze nu mooi vindt om te zien of je vindt ze nuttig, het is altijd goed om libellen aan te trekken. De makkelijkste manier is om ze te lokken met water.

Een vijver is mooi, rustgevend en een bron van leven

Wanneer je een vijver in de tuin hebt moet je wel een gelukkig mens zijn. Vijvers zijn al heel lang geliefd als tuinopvulling. Ze creëren een rustig plekje om even bij te komen van drukke dagen. Bovendien zijn vijvers een bron van leven. Je kunt er vissen, reptielen of amfibieën in houden.

Wist je dat vijvers ook verschillende soorten insecten aantrekt? Sommige van deze insecten zijn heel nuttig. Een groot voordeel is dat een vijver ook libellen aantrekt. Dat is niet zomaar want daar waar vijvers zijn, zijn ook muggen. En laten libellen nu net op muggen afkomen.

Het lijkt misschien een beetje vreemd om een vijver in je tuin aan te leggen, want je wilt tenslotte geen muggen op je slaapkamer. Maar omdat je tegelijkertijd ook libellen aantrekt, los je dit probleem gelijk op.

Op een andere manier libellen lokken

Misschien zie je het niet zitten om een vijver aan te leggen. Dan zijn er gelukkig ook andere manieren om libellen aan te trekken. Je kunt ook een waterbak in je tuin plaatsen. Stilstaand water trekt muggen en dus ook libellen aan. Hoe groter deze waterbak, hoe meer libellen je in je tuin krijgt.

Om het voor libellen aantrekkelijk te maken is het aan te raden om wat waterplanten in de waterbak te doen. Zorg dat de waterplanten kunnen wortelen, maak daarom eerst een bodem van grind en aarde.

Libellen vinden het fijn om te landen. Of je nu een vijver of een waterbak hebt, plaats wat lichte en donkere stenen rondom het water. Zo kan de libel hierop landen en even uitrusten. Denk ook eens aan één of meerdere struiken. Het zorgt niet alleen voor een aantrekkelijk geheel, ook heeft de libel de mogelijkheid om te landen of te schuilen.

Is dit allemaal niet mogelijk? Plaats dan wat stokken rechtop in de vijver of de waterbak. Een libel gaat hier graag op zitten.

Een fonteintje in je tuin

Misschien vind je het leuker om een fonteintje te plaatsen. Je creëert een beetje rust en natuur, en het trekt libellen aan. Je kunt een kant-en-klare fontein kopen, maar ook zelf maken. Bijvoorbeeld met behulp van een emmer of een bak en een vijverpomp.

Tegenwoordig heb je ook fonteintjes op zonne-energie. Die hoef je alleen maar in een bak water of een vijver te laten drijven, en het sproeit water. Echt leuk om te zien.


Een andere optie is een fonteinbeeld. Er zijn al beelden vanaf € 50 verkrijgbaar, geschikt voor permanente plaatsing in je tuin. Dit betekent dat ze goed bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden.

Bloemen die libellen aantrekken

Ondanks dat libellen op insecten jagen, kunnen ze worden aangetrokken door de geur van bepaalde bloemen. Bijvoorbeeld kattenkruid, salvia en duizendblad. Maar ook guldenroede en rudbeckia. Kijk dus of het mogelijk is om deze bloemen in je tuin te planten. Plaats ze bij voorkeur rondom de waterbron.

Zorg voor insecten in je tuin

Wanneer je geen waterbron in je tuin hebt, probeer dan verschillende insecten aan te trekken. Juist wanneer je veel insecten in je tuin hebt is de kans groot dat libellen hierop afkomen. Wanneer je snoeiafval in een hoek van de tuin legt weet je vrijwel zeker dat hier insecten op afkomen.

Libellen in de vijver kweken

Vind je het leuk om te zien hoe libellen zich voortplanten? Zorg dan dat je een ruime vijver hebt. Het is belangrijk dat er geen vissen, reptielen of amfibieën in de vijver aanwezig zijn. Die eten namelijk de larven van de libellen op.

Wanneer je een goede omgeving creëert, worden er vanzelf jonge libellen (larven) geboren. Na enige tijd veranderen de larven in volwassen libellen en vliegen ze uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven