Spinnen verjagen met verschillende middeltjes

Spinnen zijn heel nuttig, ze ruimen muggen, vliegen, zilvervisjes en andere insecten op. Maar ze jagen ook angst aan, iets wat vooral te maken heeft met hun acht poten waar ze razendsnel mee kunnen rennen. We hebben liever geen spinnen in huis, ook niet vanwege spinnenwebben die ze overal maken. Gelukkig is spinnen verjagen niet zo moeilijk.

Waarom je niet bang hoeft te zijn voor spinnen

Veel mensen zijn bang voor spinnen. Dit komt voort uit de tijd dat we nog in grotten woonden (dat is echt lang geleden). Sommige spinnen konden, net als slangen, gevaarlijk zijn. Door aangeboren angst leerden we uit de buurt te blijven van deze dieren.

De spinnen die in Nederland en België leven zijn niet giftig of gevaarlijk. De meest giftigste spinnen ter wereld zoals de bruine- of zwarte weduwe of de vioolspin, komen alleen in tropische gebieden voor.

Liever niet doden

Omdat spinnen zo nuttig zijn moet je ze niet doden. In Nederland vallen spinnen onder de beschermde diersoorten. Het is niet toegestaan om gif tegen ze te gebruiken.

Je mag wel spinnen verjagen. Dit betekent dat je ze uit de woning jaagt of vangt en buiten uitzet. In deze gevallen is het zeker aan te raden om spinnen te verjagen:

  • Extreem veel spinnenwebben
  • Wanneer spinnen voedselproducten vervuilen
  • Bij een onverzorgde indruk van het bedrijfspand
  • Wanneer je bang bent voor spinnen

Van welke spinnen kun je last hebben?

Een van de meest voorkomende soorten in woningen en bedrijfspanden is de huisspin. Het vrouwtje wordt 18 mm groot, het mannetje 15 mm. Deze spin is bruin van kleur en heeft zes lichte vlekken aan het achterlijf.

Andere spinnen die je in woningen en bedrijfspanden tegenkomt zijn de kruisspin, de trilspin en de wolfspin. Deze laatste is nachtactief en bouwt geen web, maar jaagt actief op prooien. Hooiwagens behoren tot de orde van de spinachtigen en eten zowel levende prooien als planten.

Spinnen in huis verjagen

Er zijn verschillende manieren om spinnen uit je woning te krijgen. Dit kan met behulp van een bepaalde geur, een speciale spinnenvanger of spinnenspray. Hieronder lees je meer over de verschillende methoden.

Spinnen bestrijden met azijn

Een veelgebruikte methode, en ook nog eens effectief, is azijn. Veel insecten hebben een hekel aan de geur van azijn. Bovendien doodt dit insecten wanneer ze hiermee in aanraking komen. Meng wat witte azijn met water en doe dit in een schaaltje. Zet het binnenshuis neer om spinnen af te schrikken.

Het is niet aan te raden om het mengsel rechtstreeks op spinnen te spuiten, omdat ze hiermee gedood worden.

Pepermuntolie

Ook pepermuntolie is een effectief middel om spinnen weg te jagen. Meng wat pepermuntolie met water en doe dit in een schaaltje. Grote kans dat spinnen buiten blijven. Doe ook wat in een plantenspuit en spuit het in kieren en gaten waar spinnen de woning binnenkomen.

Diervriendelijke methode: de spinnenvanger

Het is belangrijk om zo min mogelijk spinnen te doden. Met een spinnenvanger sluit je de spin op, waarna je hem makkelijk buiten los kunt laten. Dankzij de spinnenvanger hoef je niet dicht bij de spin te komen of hem aan te raken. Bovendien hoef je hem niet te doden.

Zorg dat je altijd een spinnenvanger in huis hebt, het is de meest diervriendelijke methode om spinnen te verjagen.


Gebruik van spinnenspray (100% biologisch afbreekbaar)

Een goede spinnenspray is onschadelijk voor spinnen en biologisch afbreekbaar. Dit product spuit je op kozijnen, ramen en meubels. Het geeft een geur af en voorkomt aanhechting van spinnenwebben. Door de gladde laag kunnen spinnen geen webben meer bouwen.


Gebruik nooit een spray dat spinnen doodt. Dit is dieronvriendelijk en kan ook voor je eigen gezondheid schadelijk zijn. Een insectenspray is alleen geschikt voor het doden van vlooien, vliegen, muggen of andere schadelijke insecten.

Spinnen verjagen met een stofzuiger

Met de stofzuiger haal je makkelijk spinnenwebben weg. Ook is het mogelijk om hier spinnen mee op te zuigen. Dit is geen eerste keuze, je kunt beter eerst zoveel mogelijk spinnen vangen en buiten uitzetten. Om vervolgens met de stofzuiger de webben weg te halen. Heb je toch een spin opgezogen? Maak de stofzuiger of de stofzuigerzak buitenshuis open en laat het diertje vrij.

De woning vrij houden van insecten

Spinnen komen op voedsel af. Wanneer je woning of het bedrijfspand vol met insecten zit, is dit een lopend buffet voor spinnen. Zorg dat je woning vrij blijft van insecten. Ruim dode insecten op en gebruik horrengaas om nieuwe insecten te weren.

Spinnen verjagen in de tuin

Heb je last van veel spinnen in de tuin? Dit merk je vooral door de aanwezigheid van flink wat spinnenwebben. Wanneer je dit vervelend vindt, kun je spinnen uit je tuin verjagen.

Zorg dat je de tuin en hoekjes opruimt. Spinnen verstoppen zich graag tussendoor de bladeren en stukken hout. Verplaats het tuinafval naar een gesloten container. Heb je een composthoop, zorgt dan dat hij wat verder van je woning verwijderd is.

Spinnen bouwen hun web graag in struiken en dichte begroeiing. Door regelmatig te snoeien voorkom je dat spinnen de kans krijgen om webben te maken.

Je kunt ook met een bezem spinnen en webben verwijderen, maar dit is vrij nutteloos. De diertjes breien waar je bijstaat, oftewel de volgende dag zijn er weer nieuwe spinnenwebben. Beter is het om de spin op te sporen. Dit doe je door de langste draad van het web te volgen, deze leidt naar de schuilplaats van de spin. Probeer de spin te vangen en ergens anders uit te zetten.

Wat te doen bij een spinnenplaag?

Enkele spinnen in huis is nog geen spinnenplaag. Dat wordt het pas wanneer er zoveel spinnen aanwezig zijn, dat ze de woning bevuilen en dat er overal webben zichtbaar zijn. Bij een spinnenplaag is het verstandig om bovenstaande maatregelen te nemen.

Lukt niet om van de spinnenplaag af te komen? Denk dan eens aan het inschakelen van een ongediertebestrijder. Laat je van tevoren goed informeren, zodat je weet wat er gaat gebeuren en wat de kosten zijn.

Tips

  • Houd je huis schoon. Stofzuiger regelmatig en ruim op, waardoor spinnen geen goede schuilplaats kunnen vinden.
  • Sluit kieren, scheuren en gaatjes bij deuren, ramen en muren.
  • Maak gebruik van geurige kruiden zoals pepermunt, lavendel of eucalyptus om spinnen te verjagen.
  • Vervangen witte lampen voor gele of oranje lampen, waardoor je minder insecten en dus ook minder spinnen aantrekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven