Waar komen die hele kleine vliegjes toch steeds vandaan?

Je ziet ze overal: van die kleine vliegjes. Binnenshuis op het raam of de muur, buiten vliegen ze voor je gezicht of tegen je kleding. Waar komen die kleine rakkers vandaan? Het gaat om verschillende soorten vliegjes. Ontdek welke soorten er in of rondom je woning zijn.

Kleine vliegjes op het raam

Wanneer je veel kleine vliegjes op het raam ziet, dan kan het om klustervliegen gaan. Deze soort lijkt op de kamervlieg en is ongeveer 8 mm groot. In het najaar zoekt de klustervlieg, samen met honderden van zijn vrienden, in overwinter plaats. Vaak in een spouwmuur of een ongebruikte kamer. Maar ook op zolder. Hier houden ze hun winterslaap.

Klustervliegen worden in het voorjaar wakker en komen uit je woning. Dat verklaart waarom er in het voorjaar plots veel vliegen tegen het raam zitten (binnenshuis) of de gevel van je woning (aan de buitenkant). Ze komen vaak op dezelfde plaats terug, dus de kans is groot dat je ze volgend jaar weer tegenkomt.

Ze veroorzaken geen schade maar ze kunnen wel hinderlijk zijn. Voorkom dat ze binnenkomen door toegangspunten dicht te maken. Gebruik gif om de vliegen te bestrijden.

Fruitvliegjes binnenshuis of rondom je woning

Fruitvliegjes zijn hele kleine vliegjes die van rijp fruit en rottend organisch materiaal houden. De volwassen vliegen leggen hun eitjes op overrijp fruit. Denk hierbij aan overrijpe bananen, perziken, appels en ander fruit. Ze kunnen zich ontzettend snel voortplanten.

Deze hele kleine vliegjes bereiken overrijp fruit op kilometers afstand. Hierdoor weten ze moeiteloos hun weg naar jouw woning te vinden, en met name de fruitschaal. Overigens komen ze ook op de geur van alcohol af.

Fruitvliegjes komen in je woning terecht doordat de larven in besmet fruit zitten. Maar ze komen ook via ramen en deuren naar binnen. Het is aan te raden om fruit in de koelkast te bewaren. Gooi overrijp fruit weg, maar zeker niet binnenshuis.

Rouwvliegjes in huis

Heb je last van donkerbruine tot zwarte kleine vliegjes in huis? Wanneer ze in potplanten zitten, dan gaat het om rouwvliegjes. Hier voeden ze zich met de wortels van de planten en ander organisch materiaal. Rouwvliegjes richten schade aan kamerplanten en tuinplanten aan. Ze komen ook in kassen en andere vochtige omgevingen voor.

Rouwvliegjes (ook wel bekend als de varenrouwmug) lijken hun eitjes in vochtige grond of op organisch materiaal. De larven voeden zich met schimmels en organisch afval. Ze verplaatsen zich door de grond van plant naar plant.

Soms komen rouwvliegjes je woning binnen door het kopen van besmette potgrond of planten die al besmet zijn. Ze kunnen ook via open ramen of deuren je woning binnenkomen. Je voorkomt dit soort vliegjes in je kamerplanten, door de potgrond niet te vochtig te maken. Verder zijn er speciale strips of vallen verkrijgbaar om de volwassen is te vangen.

Motvliegjes in de woning of slaapkamer

Motvliegjes staan ook wel bekend als tapijtkevers. Ze worden vaak voor gewone motten aangezien. Dit komt omdat ze hier qua uiterlijk op lijken. Volwassen motvliegjes leggen hun eitjes op natuurlijke materialen zoals zijde, wol, bont en veren. Dit is het voedsel voor de larven. Je kunt je voorstellen dat de larven veel schade aan textiel zoals gestoffeerde meubels, kleding en tapijten aanrichten.

Soms krijg je de larven binnen door het kopen van tweedehands meubels of tweedehands kleding. De volwassen motvliegjes komen via openstaande ramen, deuren of kieren binnen.

Stalvliegjes bij veehouderijen

Wanneer je in de omgeving van een veehouderij woont, is de kans groot dat je last hebt van stalvliegjes. Deze zijn 6-8 mm lang en grijsbruin van kleur. Stalvliegjes zijn bijtende insecten, ze voeden zich met het bloed van vee zoals paarden, koeien of varkens. Ze kunnen ook mensen bijten.

Waar komen deze kleine vliegjes vandaan? Ze komen op de geur van zoogdieren af. De larven voeden zich met organisch materiaal zoals mest. Een manege of veebedrijf is dus de ideale leefomgeving. Maar ook wanneer je kleinvee achter de woning houdt, trekt dit de kleine vliegjes aan.

Schimmelvliegjes

Wanneer je potgrond erg vochtig houdt, kunnen er schimmels gaan groeien. Dit trekt schimmelvliegjes aan. De larven van deze vliegjes voeden zich met schimmels en organisch afval, maar ook met vochtige potgrond. Feitelijk zijn schimmelvliegjes hetzelfde als rouwvliegjes, zie hierboven.

Grasvliegjes op zolder

Het grasvliegje is een zogenaamd zwerfvliegje. Hij is erg klein (ongeveer 3 mm). Het vliegje heeft een felgele kleur met zwarte dwarsstrepen het achterlijfje. Grasvliegjes overwinteren graag op een droge en warme plek, zoals in woningen. Je komt deze vliegjes dan ook voornamelijk vanaf de herfst tot het voorjaar op zolders of in andere niet al te koude ruimtes tegen.

Dansvliegjes of vleesvliegjes

Dansvliegjes zijn 3-10 mm lang, dit is afhankelijk van de soort. Meestal zijn ze geel tot bruin van kleur. Hun lichaam is slank en langwerpig. Ze worden dansvliegjes genoemd omdat de mannetjes opvallende vliegpatronen uitvoeren, waarmee ze vrouwtjes aantrekken.

Meestal komen dansvliegjes in een vochtige omgeving voor, zoals vochtig bos of langs de oevers van water. Hier voeden ze zich met kleine insecten. Sommige soorten kunnen ook nectar eten.

Het vrouwtje legt haar eitjes in rottend organisch materiaal, altijd in een vochtige omgeving. Deze vliegjes zijn onschadelijk voor mensen. Toch kunnen ze voor overlast zorgen, al helemaal wanneer ze massaal in je achtertuin aanwezig zijn.

Nog meer hele kleine vliegjes

Dit zijn natuurlijk niet de enige hele kleine vliegjes in en rondom je woning. Er bestaan tientallen kleine vliegjes. In de tabel hieronder zie je maar liefst 18 verschillende soorten hele kleine vliegjes, waar ze van leven en hoe je ze herkent.

Soort vliegjeVoedingsbronBeschrijving
FruitvliegjesRijp fruit, groenten, organisch afvalKlein, vaak geelbruin of zwart, leggen eitjes op rijp fruit
RouwvliegjesSchimmels, potgrond, composthopenSlank, zwart, gedijen in vochtige omgevingen met schimmels
MotvliegjesNatuurlijke materialen (wol, veren, bont)Klein, motachtig, leggen eitjes op dierlijke materialen
StalvliegjesMest, rottend organisch materiaalBruin, bijtend en bloedzuigend, vaak gevonden in stallen
RioolvliegjesRiolen, afvoerleidingen, verstopte gotenKleine mugachtige vliegjes, gedijen in vochtige omgevingen
DansvliegjesAndere kleine insecten, nectarSlank, lange poten, voeren baltsvluchten uit om te paren
MotmuggenVochtige en organische omgevingenKlein, mugachtig, gedijen in riolen en vochtige gebieden
BrouwerijvliegjesGistende vloeistoffen, fermenterend bierKleine vliegjes, vaak aanwezig in brouwerijen en bars
GrindvliegjesAlgen, schimmels, organisch afvalKlein, gedrongen lichaam, leven in vochtige omgevingen
BloemvliegjesBloemennectar, stuifmeelKleine vliegjes met vaak felgekleurde lichaamsdelen
BladmineervliegenPlantenweefsels, bladerenKlein, leggen eitjes in bladeren, larven leven in het blad
LelievliegjesLeliebollen, bolgewassenKlein, zwart, leggen eitjes op bolgewassen
SchorsvliegjesSchors, boomsapKlein, meestal bruin of zwart, vaak gevonden op bomen
MuggenvliegjesZoet water, algenKlein, mugachtig, vaak aanwezig in zoetwaterhabitats
UivliegjesUien, knoflook, andere bolgewassenKlein, zwart, leggen eitjes op bolgewassen
TrilhaarvliegjesSchimmels, rottend hout, plantenrestenKlein, vaak zwart, gedijen in vochtige en rottende materialen
BladvlootjesPlantenweefsels, bladerenKlein, vaak groen of bruin, zuigen sap uit planten
SnuitvliegjesPlantensap, schimmels, mestKlein tot middelgroot, hebben een langwerpige snuit

Er zijn nog tal van soorten, maar die komen niet allemaal in Nederland of België voor. Daarom is het overzicht beperkt tot de kleine vliegjes die in jouw directe omgeving voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven