Aaltjes tegen varenrouwmug: zo werkt dat

De varenrouwmug staat ook wel bekend als het rouwvliegje. Een klein insect uit de familie van de rouwmuggen. In tegenstelling tot normale muggen voedt de varenrouwmug zich vrijwel niet. Helaas kunnen de larven van deze rouwvlieg veel schade aan kamerplanten en gewassen aanrichten. Daarom wordt er zoveel ingezet op aaltjes tegen de varenrouwmug.

Uitleg over de varenrouwmug

De wetenschappelijke naam van de varenrouwmug is Sciara analis. Het gaat hier om een kleine zwarte mug met glasachtige vleugels. Opvallend is dat aan het uiteinde van de vleugels een V-teken zichtbaar is. De varenrouwmug bereikt een lengte van 2 – 3 millimeter. De antennes zijn lang en vertakt.

Varenrouwmuggen leven vooral op vochtige plaatsen. Hier planten ze zich voor en legt het vrouwtje eieren. De totale levenscyclus, van eitje tot volwassen mug, duurt 3 tot 6 weken. De volwassen varenrouwmug wordt slechts 1 week oud.

Larven van het rouwvliegje

Het zijn de larven die flinke schade aan kamerplanten, tuinplanten en overige gewassen aanrichten. De larven zijn doorzichtig en hebben een zwarte kop. Eenmaal volgroeid zijn ze 3-4 mm lang.

De larven leven op vochtige plaatsen en vreten plantenwortels aan. Ze zitten dus in de grond verstopt. Grote en gezonde planten lopen hier niet zoveel schade van op, het zijn voornamelijk jonge plantjes die ten gronde gaan.

Naast de vraatschade aan de wortels verspreiden de larven ook verschillende ziekten. Dit gebeurt door verspreiding van virussen, schimmelsporen en mijten.

Aaltjes tegen varenrouwmug

De varenrouwmug is een ongewenste gast bij kamerplantenliefhebbers maar ook in de landbouw. Vooral in kassen is het belangrijk om de varenrouwmug te bestrijden.

Een van de belangrijkste bestrijdingsmiddelen is aaltjes tegen de varenrouwmug. De vraag is hoe dit werkt en of het ook effectief is.

Dit zijn aaltjes

Wanneer je gebruik maakt van aaltjes tegen varenrouwmuggen dan zet je een natuurlijk bestrijdingsmiddel in. Dit zijn namelijk in de grond levende rondvormen. Aaltjes zijn parasitair. Dit betekent dat ze van een gastheer leven.

Aaltjes worden ingezet tegen de varenrouwmug, engerlingen, mieren en nog veel meer. Het aaltje valt de gastheer aan en dringt naar binnen. Hierbij wordt de gastheer van binnenuit opgegeten zijn. Dit betekent dat de gastheer uiteindelijk sterft.

Aaltjes tegen de varenrouwmug werkt niet tegen de volwassen insecten maar wel tegen de larven hiervan. De larven bevinden zich immers onder de grond en zijn hier dus makkelijke prooi voor aaltjes.

De juiste aaltjes gebruiken

Let op wanneer je aaltjes tegen de varenrouwmug inzet. Er zijn verschillende soorten aaltjes. Wanneer je de verkeerde koopt kan deze juist schade aan de planten toebrengen. Zo leven wortelknobbelaaltjes van de wortels van verschillende soorten planten. Ze tasten onder andere aardappelplanten, tomatenplanten, mais en suikerbieten aan.

Koop aaltjes daarom altijd bij een betrouwbare aanbieder, dan weet je zeker dat je de goede te pakken hebt.

Bekijk aaltjes tegen varenrouwmug

Aaltjes tegen varenrouwmug: aan de slag

Aaltjes zijn gewoon online verkrijgbaar. Voor een verpakking waarmee je 10 m² behandelt betaal je ongeveer € 25. Ga je voor een verpakking voor 100 m² dan ben je naar verhouding goedkoper uit.

Aaltjes tegen varenrouwmuggen is een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Hierdoor hoef je geen chemische producten in te zetten. Houd er wel rekening mee dat je met levende rondwormen werkt die dus in de potgrond van je kamerplanten terecht komt. Overigens kan dit geen kwaad. Zodra er geen voedsel meer voor de aaltjes is dan zullen ze sterven.

Wanneer je het product thuis ontvangt en niet direct gebruikt is het belangrijk om het in de koelkast te bewaren. Vervolgens ga je volgens onderstaande stappen aan de slag.

  • Neem een grote mengbak
  • Meng de inhoud met de aanbevolen hoeveelheid water
  • Giet het water over de grond waarin de planten staan

Behandeling herhalen

Wanneer je last hebt van de varenrouwmug is het belangrijk om deze met aaltjes te bestrijden. Dit doe je eenmaal per week en dat gedurende drie weken. Bij een zichtbare plaag kijk je ook naar individuele planten. Het kan namelijk dat de ene plant meer is aangetast dan de andere. Dit heeft onder andere met de vochtigheid van de aarde te maken.

Houdbaarheid van aaltjes

Wanneer je dit product bestelt is het beperkt houdbaar. Na ontvangst moet je het binnen twee weken gebruiken. Doe je dit niet, dan sterven de aaltjes een hongersdood. Dit betekent dat je ze niet meer kunt inzetten tegen de larven van de varenrouwmug.

Varenrouwmug bestrijden: andere methoden

Wil je geen aaltjes tegen de varenrouwmug gebruiken? Er zijn ook nog andere bestrijdingsmiddelen of methoden. Zo kun je ten eerste voor kwalitatieve aarde gaan. Kijk altijd kritisch naar zakken aarde, wanneer zich hier insecten in bevinden dan is het niet schoon.

Geef planten nooit te veel water. De larven van de varenrouwmug houden van een vochtige omgeving. Door de grond zo droog mogelijk te houden voorkom je dat de larven uiteindelijk volwassen worden. Houd wel in de gaten dat planten voldoende vocht krijgen om te leven.

Het is ook aan te raden om gebruik te maken van vangstrips. Deze hang je in de tuinkas, natuurlijk op de vliegroute van de varenrouwmug.

Rouwvliegje met aardappel bestrijden

Het is vaak lastig om te bepalen of je last hebt van rouwvliegjes oftewel de varenrouwmug. Dit kun je eenvoudig controleren met wat schijfjesaardappel. Stop enkele schijfjes in de grond. Schimmels groeien al snel op de aardappelschijfjes. Uiteindelijk komen hier ook de larven van de varenrouwmug op af. Wanneer je larven op de aardappelschijfjes tegenkomt dan heb je zeker dat je met de varenrouwmug te maken hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven