Fruitvliegjes voorkomen – de beste tips

Hoe fruitvliegjes voorkomen? Vooral in de zomermaanden kun je hier aardig last van hebben. Het vervelende is dat deze kleine vliegjes door de kleinste kiertjes en gaatjes naar binnen komen. Gelukkig is fruitvliegjes voorkomen niet zo lastig, je moet alleen weten hoe je dit doet. In dit artikel laat ik je de beste tips zien.

Fruitvliegjes plaag in de woning

Het komt regelmatig voor dat iemand een fruitvliegjes plaag in de woning heeft. Hoe weet je eigenlijk of het om het fruitvliegje gaat? Dit zijn kleine vliegjes met een lengte van 1 tot 6 mm. Opvallend zijn de rode ogen, daar herken je deze soort aan. Het lichaam is zwart, bruin, roodbruin of geel van kleur. Dit hangt helemaal van de soort af.

Alle fruitvliegjes leven van rottend of gistend fruit of vloeistoffen. Bijvoorbeeld appels, peren, bananen maar ook alcohol. De larven leven juist van schimmels en bacteriën die zich in het fruit bevinden.

Effectief: koop de fruitvliegjesval

Fruitvliegjes voorkomen: 5 tips

Het is nooit prettig om fruitvliegjes in huis te hebben. Tref je er een paar aan, dan weet je vrijwel zeker dat er meerderen volgen. Doe je hier niets aan dan heb je straks de hele woning vol zitten. Fruitvliegjes bestrijden kan soms erg lastig zijn. Daarom is fruitvliegjes voorkomen veel beter. Zo, nu krijg je van mij die beloofde vijf tips.

Tip 1: de fruitschaal afdekken

Heel veel mensen hebben een open fruitschaal op de tafel staan. Het ziet er leuk uit en dit is ook wel makkelijk want je hebt het fruit zo te pakken. Als jij er makkelijk bij kunt, dan kunnen fruitvliegjes het fruit heel makkelijk bereiken. Bedenk dat deze vliegjes overrijp fruit van veraf kunnen ruiken. Hun neus is vele malen beter dan die van de mens of van de hond.

Wil je fruitvliegjes voorkomen dan moet je de fruitschaal afdekken. Het liefst bewaar je het fruit in de koeling of in een afgesloten bak. Zorg dat de geur van fruit niet vrij kan komen.

Tip 2: groenten in de koeling bewaren

Vaak wordt gedacht dat fruitvliegjes alleen op fruit afkomen, maar ze worden net zo vaak door groenten aangetrokken. Gooi gekneusde of overrijpe groente direct weinig, maar wel buiten in de gft-container. Dus niet in de prullenbak binnenshuis want dat trekt net zo hard fruitvliegjes aan. Groenten die nog goed zijn bewaar je in de koeling, zo kan er geen insect bij.

Tip 3: spoel alcoholglazen om

‘s Avonds met een wijntje of pilsje op de bank, hoe gezellig is dat? Wanneer je naar bed gaat zet je de lege glazen op het aanrecht (of je laat ze op de tafel staan). Hoe dan ook, er blijft altijd een restje alcohol in die glazen achter. De geur van alcohol trekt fruitvliegjes aan. Om fruitvliegjes te voorkomen is het belangrijk dat je lege alcoholglazen direct omspoelt. Het kost weinig tijd en bespaart een hoop ellende.

Tip 4: maak de vaatwasser schoon

Ik zie wel eens bij mensen ze de vaatwasser openmaken en er komt een zwerm fruitvliegjes tevoorschijn. Logisch, wanneer je de vaatwasser niet regelmatig schoonmaakt dan blijven hier geurtjes hangen. Vieze geurtjes krijg je weg met behulp van azijn en plakjes citroen, waarna je de vaatwasser op een heet programma laat draaien. Maak ook regelmatig de filters schoon. Je zult zien dat zich hier een vettig laagje op bevindt, dat is wat die stank veroorzaakt.

Kijk ook eens naar de sproeiarmen. Wanneer de gaatjes verstopt raken dan komt er te weinig water bij de vaat. Als laatste maak je de deur van de vaatwasser schoon, vooral bij de deurrubbers. Laat vieze vaat ook niet te lang in de vaatwasser staan, op deze manier kun je ook fruitvliegjes voorkomen.

Tip 5: een fruitvliegjesval

Als laatste tip om fruitvliegjes te voorkomen is een fruitvliegjes val. Die kun je zelf maken, maar een kant en klare val ziet er mooier uit. Deze en je zonder schaamte op je kast of tafelplaatsen. Je hebt de fruitvliegjesval die met een lokvloeistof werkt. Het trekt fruitvliegjes aan waarna ze in de val terecht komen.

Je kunt ook voor een speciale insectenlamp of insectenvanger gaan. Je hebt van die kleine tafelmodellen die met Uv-licht werken. Vervolgens worden de fruitvliegjes naar binnen gezogen. Deze kleine vallen werken dus niet met elektrische roosters, je hoort dus niks knetteren.

Bekijk fruitvliegjeslamp

Een fruitvliegjesval is bedoeld om een fruitvliegjesplaag te voorkomen. Daarnaast kun je er fruitvliegjes mee bestrijden. In veel gevallen zeer effectief, maar je moet wel vol blijven houden. Ook is het belangrijk dat je fruitvliegjes geen kans geeft om aan fruit, groente of restjes alcohol te komen.

De laatste fruitvliegjes opruimen

Je hebt bovenstaande stappen allemaal doorlopen. De perfecte manieren ter voorkoming van fruitvliegjes. Toch zul je merken dat er altijd nog een paar exemplaren achter blijven. Dit zie je bijvoorbeeld aan fruitvliegjes op het raam. Ze vliegen naar het licht toe en willen naar buiten. In je woning valt immers niets meer te halen. Die laatste fruitvliegjes dood je heel eenvoudig door ze tegen het raam kapot te drukken.

Fruitvliegjes in de winter

Heb je last van fruitvliegjes in de winter? Met de zachter wordende winters komt dit steeds vaker voor. Het is dus helemaal niet vreemd om ook in de winterperiode fruitvliegjes te voorkomen. Houd hier rekening mee, want over een aantal jaar is het heel normaal dat er in de winterperiode verschillende insecten je woning binnenkomen. Vervelend, maar het gevolg van het veranderende klimaat.

Schuiven naar boven