Syrische hamster Zodier Gids

De Syrische hamster, ook wel bekend als de Goudhamster, is een van de populairste hamsterrassen als huisdier. Hij heeft een schattige uiterlijk en vriendelijke karakter. In deze gids leer je meer over de verzorging, huisvesting, voeding en algemene behoeften van de Syrische hamster.

1. Huisvesting:

Een ruim en veilig verblijf is belangrijk, dit maakt de hamster gelukkig. Kies voor een kooi met een minimale afmeting van 80 x 50 cm. Zorg dat de kooi voldoende ventilatie heeft en zorg voor een ontsnappingsbestendig deksel. Hamsters zijn heel goed in ontsnappen. Bedek de bodem met een laagje zachte bodembedekking zoals houtsnippers, zaagsel of papierbedding.

2. Voeding:

Een uitgebalanceerd dieet is belangrijk voor de gezondheid van je hamster. Hoogwaardig hamstervoer dat speciaal is samengesteld voor Syrische hamsters moet de basis vormen. Daarnaast kun je het dier af en toe trakteren op kleine hoeveelheden groenten, fruit en gezonde tussendoortjes. Zorg altijd voor vers water en ververs dit dagelijks.

Bestel hamstervoer in de webshop

3. Sociale behoeften:

In tegenstelling tot sommige andere hamstersoorten zijn Syrische hamsters solitaire dieren. Dit betekent dat ze alleen worden gehouden. Wanneer je twee Syrische hamsters samenzet, kunnen ze gaan vechten. Ook wanneer het een mannetje en een vrouwtje zijn. Syrische hamsters komen alleen samen om te paren. Het vrouwtje verzorgt de jongen in haar eentje. Hier heeft ze geen mannetje bij nodig.

4. Activiteit en speelgoed:

deze hamsters zijn erg actief en hebben voldoende beweging nodig. Zorg voor een hamsterwiel in de kooi, zodat ze kunnen rennen en hun energie kwijt kunnen. Daarnaast kun je de kooi inrichten met tunnels, klimtoestellen en ander hamsterspeelgoed. Zo voorkom je verveling.

5. Hanteer ze met zorg

Syrische hamsters zijn over het algemeen vriendelijke huisdieren zijn. Je kunt ze makkelijk kan maken. Toch moet je ze met zorg behandelen. Wanneer je een nieuwe Syrische hamster hebt, is het belangrijk om hem eerst aan zijn omgeving te laten wennen. Ga rustig bij de kooi zitten en praat zachtjes tegen het dier.

Wil je de hamster oppakken? doe dit voorzichtig en ondersteun het lichaam goed. Let op dat je het diertje niet te stevig vastpakt, aangezien hamsters kwetsbaar zijn.

6. Nestmateriaal en slaapgewoonten:

Syrische hamsters zijn nachtdieren. Ze hebben een rustige plek nodig om overdag te slapen. Zorg voor nestmateriaal, zoals ongeparfumeerd wc-papier of hamsterwatten. Dit laatste koop je online of inde dierenwinkel. Met dit materiaal bouwt de Syrische hamster een fijn nest.

7. Gezondheidszorg:

Houd de gezondheid van je hamster goed in de gaten. De meeste mensen vinden het niet nodig om met de hamster naar de dierenarts te gaan. Toch is dit soms nodig. Kies hierbij voor een arts die gespecialiseerd is in exotische huisdieren. Let op tekenen van ziekte, zoals verlies van eetlust, lusteloosheid, ademhalingsproblemen of veranderingen in hun ontlasting. In dat geval is het zeker aan te raden om naar de dierenarts te gaan.

Bij de Syrische hamsters kunnen verschillende gezondheidsproblemen optreden. Hier zijn vijf veelvoorkomende aandoeningen:

Natstaart (Wet Tail): een ernstige en vaak fatale aandoening bij Syrische hamsters. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Lawsonia intracellularis. Symptomen zijn natheid en vuilheid rond het staartgebied, diarree, uitdroging en een algeheel slechte conditie.

Hamsterkou (Hamster Cold): hamsters zijn gevoelig voor kou en kunnen ziek worden als ze worden blootgesteld aan lage temperaturen. Symptomen zijn rillingen, lethargie en een verminderde eetlust. Zorg voor een warme omgeving.

Hamsterwangzakontsteking (Cheek Pouch Impaction): soms kunnen Syrische hamsters te veel voedsel in hun wangzakken opslaan, wat verstopping kan veroorzaken. Dit leidt tot zwelling, roodheid en pijn. Een dierenarts maakt de wangzakken schoon.

Tandproblemen: Syrische hamsters hebben constant groeiende tanden. Als ze niet goed slijten door te kauwen, kunnen er tandproblemen ontstaan, zoals overmatige groei, afbreken of scheef groeien.

Huidproblemen: hamsters kunnen last hebben van huidproblemen zoals schurft of mijten. Symptomen zijn jeuk, haaruitval en huidirritatie.

8. Levensverwachting:

Syrische hamsters hebben over het algemeen een levensverwachting van ongeveer 2 tot 3 jaar. Sommige hamsters leven bij goede verzorging langer. De maximale leeftijd ligt op vijf jaar. Houd er wel rekening mee dat dit zelden is.

Met de Zodier gids ben je beter voorbereid op de zorg van je hamster. Het zijn leuke en boeiende huisdieren.

Bekijk hier alle hamstergidsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven