Vogel weggevlogen, wat nu?

Helaas gebeurt het vaak dat een parkiet, papegaai of zangvogel wegvliegt. Meestal gebeurt dit omdat er een raam of deur open staat. Het dier kan ook uit een kooi of volière ontsnappen. Is je vogel weggevlogen? Dan is het belangrijk om hem zo snel mogelijk te vinden. Elke minuut telt.

Waarom vliegen parkieten weg?

Opvallend is dat het vaak parkietachtigen zijn die wegvliegen. Hieronder vallen grasparkieten, valkparkieten, halsbandparkieten en alle andere komsnavels met een lange staart. Ook papegaaiachtigen gaan er vaker vandoor.

Bij zangvogels zie je dit minder vaak gebeuren. Dit komt omdat kanaries, vinken en andere zangvogels minder vaak binnenshuis worden losgelaten. Dan hebben ze ook minder kans om te ontsnappen.

Het is niet zo dat vogels met opzet wegvliegen. Ze zijn gewend aan de grenzen van muren en plafond (of tralies/gaas). Wanneer die grenzen plots weg zijn, blijft de vogel vliegen totdat hij zich veilig voelt. Wat doet de vogel puur vanuit instinct: het is niet zo dat hij bij zijn eigenaar weg wil.

Vogel weggevlogen: 7 tips om hem terug te vinden

Wanneer een hond of kat wegloopt, is het dier vaak binnen enkele uren tot dagen weer terecht. Een ontsnapte vogel is moeilijker te vinden. Hij kan tenslotte vliegen. Zelfs wanneer je de vogel ergens vindt, weet je niet zeker of je hem ook kunt vangen.

Wanneer je vogel is weggevlogen, beland je in een nachtmerrie. Je weet niet zeker of het dier het buiten zal overleven. Niet alleen moet de vogel aan voedsel zien te komen, ook komen er allerlei gevaren op hem af. Gevaren in de vorm van roofdieren zoals honden, katten en zelfs kraaien. Maar ook het verkeer is gevaarlijk. Daarnaast kan de vogel snel ziek worden door bacteriën en virussen.

Het is belangrijk om de vogel zo snel mogelijk terug te vinden. Niet alleen voor je eigen geluk en die van het dier, maar ook ter bescherming van wilde vogels en het milieu. Hieronder vind je 7 tips die jou kunnen helpen.

Direct aan de omgeving melden

Wanneer een vogel ontsnapt kan hij in korte tijd een grote afstand afleggen. Het is vaker gebeurt dat een vogel na twee dagen maar liefst 50 km verderop werd gevonden. Veel mensen zeggen dat het niet kan en ontmoedigen je om wat verder dan je eigen omgeving te zoeken. Doe dit juist wel!

Laat direct weten dat je vogel ontsnapt is. Meld de vermiste vogel bij Amivedi en in verschillende Facebookgroepen. De kans is groot dat de vogel de eerste uren in de directe omgeving blijft. Vraag anderen of ze kunnen helpen met zoeken. Kijk vooral op daken, in bomen, op lantaarnpalen en andere plekken waar vogels makkelijk kunnen zitten. Houd er rekening mee dat zelfs een felgekleurde vogel tussen de bladeren niet zo makkelijk zichtbaar is.

Verplaats je in de vogels

Is je vogel ontsnapt? Dan zal hij in de war raken. Meestal vliegt hij naar boven toe en belandt in een boom of op een dak. De vogel begrijpt niet zo goed hoe hij vanuit de boom naar beneden moet vliegen. Zoek het dus vooral hogerop.

Zorg dat jij het herkenningspunt bent

Je vogel weet van buitenaf niet hoe zijn huis eruit ziet. Hij zal de weg naar zijn woning niet meer terug kunnen vinden. Alles wat hij ziet is nieuw en vreemd voor hem. Het enige herkenningspunt voor de vogel ben jij, zijn eigenaar.

Zorg dus dat je zo lang mogelijk buiten blijft. Draag lichte of felgekleurde kleding, dit is voor een vogel makkelijker te zien. Laat je stem regelmatig horen. Gebruik je normaal bepaalde geluiden om je vogel te roepen? Doe dit nu ook. Of laat vertrouwde geluiden horen, bijvoorbeeld het rammelen van het etensbakje.


Plaats de kooi buiten

Een vogel weet niet hoe zijn huis eruitziet. Hij heeft namelijk nooit buiten rondgevlogen en nooit de woning van bovenaf gezien. Maar hij is wel vertrouwd met zijn kooi. Plaats zijn kooi buiten op een open en opvallende blijk. Sommige vogels herkennen hun kooi en vliegen er naartoe.

Het is niet aan te raden om de kooi op de grond te zetten. Het beste zet je hem wat hoger op een tafel of je hangt hem op. Eventueel kun je de kooi ook op een plat dak plaatsen, dan maak je het de vogel helemaal makkelijk.

Leg altijd wat lekkers in de kooi. De meeste vogels die als huisdier worden gehouden, weten dat het voedsel zich in de kooi bevindt. Daarom zullen ze uit vrije wil terug de kooi ingaan. Houd er wel rekening mee dat niet elke vogel naar de kooi terugkeert, simpelweg omdat de meeste vogels hun kooi niet meer zien. Ze zijn al te ver weggevlogen.

Is de vogel ergens gespot? Plaats zijn kooi zo dicht mogelijk bij hem. Gebruik geen vreemde kooi, de kans dat je vogel hierin gaat is vrij klein. Heb je meerdere vogels een huis, dan helpt het soms om een tweede kooi met zijn vriendjes naast zijn eigen kooi te plaatsen. Hopelijk lokt het gekwetter van zijn vriendjes hem.

De tweede dag

Op de eerste dag, net nadat vogel is weggevlogen, is het dier bang of opgewonden. Hierdoor vliegt hij willekeurig rond. Het dier kijkt niet waar hij naartoe gaat. Dit kan ertoe leiden dat hij best ver wegvliegt. Maar het kan ook dat hij in de buurt blijft. Het gedrag is op deze eerste dag onvoorspelbaar.

De volgende dag is de vogel gekalmeerd. Hij gaat op zoek naar oriëntatiepunten. Wanneer hij zijn kooi ziet, is de kans aanwezig dat hij hier naartoe vliegt. Ook gaat het dier op zoek naar voedsel, hoewel dit voor een vogel die in gevangenschap is geboren, lastig kan zijn.

De derde dag

Wanneer de vogel de eerste twee dagen heeft overleefd, gaat hij de derde dag nog beter op zoek naar voedsel. De meeste tamme vogels associëren mensen met voedsel. Daarom zullen veel van deze vogels richting mensen vliegen. Je hoort dan ook vaker dat weggevlogen vogels na de tweede dag worden gevonden.

Waarschijnlijk is de vogel erg hongerig en verzwakt. Op dit punt is hij makkelijk te vangen.

De vogel is meer dan vijf dagen weg

Is je vogel langer dan vijf dagen van huis? De kans dat hij nog gevonden wordt, is nu een stuk kleiner. Het kan dat de vogel van zijn vrijheid geniet niet meer terug wil keren naar gevangenschap. Maar het kan ook dat hij verongelukt is.

Een deel van de vogels wordt door mensen gevangen maar niet gemeld. Mensen houden gevangen vogels vaak zelf, zonder te weten welk verdriet dit bij de oorspronkelijke eigenaar aanricht.

Kan een ontsnapte vogel na enkele weken teruggevonden worden?

Het komt zelden voor dat een ontsnapte vogel na meer dan twee weken terug wordt gevonden. Toch zijn hier enkele verhalen van bekend. Meestal gaat het om een vogel die al eerder door iemand is gevonden.

Sommige vogels weten in de vrije natuur te overleven. Ze sluiten zich bij soortgenoten aan. Zo leven er wilde halsbandparkieten in Nederland, ooit afkomstig uit ontsnapte volièrevogels. Ook zijn er kanaries, valkparkieten, grasparkieten en vinken die best lang in de vrije natuur kunnen overleven.

Mijn vogel is gewiekt, hoe snel vind ik hem terug?

Sommige vogels zijn gekortwiekt. Hierdoor kunnen ze moeilijk of soms helemaal niet vliegen. De meeste vogels met geknipte vleugels zijn in staat om korte stukjes te vliegen, waarbij ze snel aan hoogte verliezen.

Wanneer een gekortwiekte vogel ontsnapt is, kan hij nooit ver weg zijn. Zoek het dier in de tuinen van buren en voor op straat. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter. Een gekortwiekte vogel is veel kwetsbaarder. Hij kan sneller door een roofdier of een kraai worden gegrepen en komt makkelijker onder een auto terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven