Deze rassen zitten er in een American Bully

Hij heeft een stevige bouw en is en werklustige hond: de American Bully. Hij staat ook wel bekend als American Bull of Amerikaanse buldog. Sinds 2013 is dit ras officieel erkend door de Kennel club in Engeland. Toch bestaat de oorsprong van het ras al veel langer. Het is ontstaan door het kruisen van andere rashonden.

Kenmerken van de Amerikaanse Bully

De Amerikaanse bully oftewel American Bull is een betrekkelijk nieuw hondenras. Het ras werd in de jaren 80 voor het eerst gefokt. Pas sinds een aantal jaar is het als officieel ras erkend. Het is op zich niet zo vreemd dat dit ras vrij nieuw is, door de eeuwen heen zijn er veel nieuwe hondenrassen bijgekomen.

Qua uiterlijk lijkt hij op de Engelse bulldog. Hij heeft namelijk ook een gespierd en atletisch lichaam. Hierbij valt de brede bouw erg op. Zijn voorpoten staan wat breder dan zijn achterpoten. De ledematen zijn kort, al helemaal wanneer je dit met andere rassen vergelijkt. Ook zijn de poten erg stevig.


De kop is breed, met een vierkante snuit en grote neusgaten. De wangen zien en voelen stevig aan. De oren zijn strak, maar ze mogen niet gecoupeerd zijn (dit is tegenwoordig verboden).

De schofthoogte ligt tussen de 40 en 50 cm. Reutjes zijn iets groter dan de neefjes. Het gewicht ligt tussen de 30 kg en 50 kg. Houd er rekening mee dat het ras hoort opgesplitst in drie categorieën:

  • Klein
  • Standaard of normaal
  • Extra groot (XL)

De vacht is glad en voelt wat ruw aan. De American Bull wordt in verschillende kleurcombinaties gefokt. Alleen de kleurcombinaties robin en ruby komen bij dit ras niet voor.

Welke rassen zitten er in een American Bul?

De Amerikaanse Bully is een directe afstammeling van de American Pit Bull Terriër. Dat verklaart gelijk de naam. American verwijst naar de Amerikaanse oorsprong. Bull, Bull of Bully is weer een verwijzing naar de pit bull terriër.

Natuurlijk is de American Bul niet alleen ontstaan uit de Pit Bull, want hij heeft namelijk wat andere kenmerken. De volgende rassen zitten in een American Bul:

  • American Pit Bull Terriër
  • Amerikaanse Bulldog
  • Engelse Bulldog
  • Amerikaanse Staffordshire Terriër

Door een mengeling van deze vier hondenrassen, is uiteindelijk de American Bul ontstaan.

Het karakter van deze hond

Je weet nu waar de kenmerken zijn, en welke rassen er in een American Bully zitten. Laten we nu naar het karakter kijken. Is dit een goede gezinshond en kan hij samen met andere huisdieren?

Deze hond is zeer waak, precies wat je van alle Bulls en terriërs kunt verwachten. Ondanks het waakse karakter kunnen deze honden zich goed aanpassen aan verschillende situaties. Ze voelen zich prima thuis in een gezin, ook wanneer dit met kinderen, katten en andere dieren is. Maar let op, laat de Amerikaanse Bully nooit alleen met kleine kinderen, knaagdieren, vogels of alles wat als prooidier kan worden aangemerkt. Het is en blijft een hond, en dat is van oorsprong een roofdier.

De hond kan over het algemeen goed met kinderen opschieten. Het is een stevige goedzak, waarbij hij soms over zich heen laat lopen. Dit heeft te maken met het zachtaardig karakter.

Kortom: de American Bul is een goede familiehond. Hij is enthousiast, zelfverzekerd en goedaardig.

Opvoeding van de American Bul

Bij de opvoeding is het belangrijk om rekening te houden met zijn zachte karakter. Hard straffen of fysieke correcties zijn af te raden. Het kan de hond angstig maken, en in sommige gevallen zelfs agressief.

Consequentie is wel belangrijk, hier begin je mee wanneer je de pup en huishoud mensen zelden is deze hond agressief ten opzichte van mensen. Wanneer dit ook het geval is heeft dit met een verkeerde opvoeding te maken. Maar soms ook met een medisch probleem of zelfs een genetische afwijking.

Deze hond heeft een goed instinct voor waken, maar hij houdt ook van speuren en wandelen. Ondanks dat hij breed loopt en op oudere leeftijd misschien een stuk trager, vindt hij het altijd leuk om op pad te gaan. Daar maak je deze hond blij mee.

Agressie tegenover andere honden

Dit ras is sociaal tegenover mensen. Het kan goed met mensen, kinderen en andere huisdieren overweg. Tijdens wandelingen kan de American Bul wel agressief tegenover getrainde honden reageren. Dit is een eigenschap die in dit ras zit, en zich moeilijk laat controleren.

Wanneer je merkt dat de hond agressief reageert tegenover vreemde honden, kun je hem het beste aangelijnd houden. Schakel eventueel een hondentherapeut in om het agressieve gedrag te temperen. Met de juiste training is dit zeker mogelijk.

Voldoende lichaamsbeweging

Om overgewicht te voorkomen, is voldoende lichaamsbeweging belangrijk. Houd er ook rekening mee dat het ras erg energiek is. Hij houdt van wandelen, rennen en spelen. Daarnaast vindt hij speurspelletjes erg leuk. Koop zeker ook wat hondenballen voor hem, dit houdt hem speels en actief.

Bekijk hondenballen in de webshop

Over de vachtverzorging

Vanwege de korte vacht is het niet nodig om deze hond elke dag een vachtverzorging te geven. Af en toe borstelen is meer dan voldoende. In de ruiperiode zul je wat vaker moeten borstelen, waarbij loszittende haren in de borstel terechtkomen en niet op je bankstel of op het tapijt.

Doe de hond in bad wanneer dit nodig is. Het is aan te raden om honden niet vaker dan één keer per twee maanden in bad te doen. Bedenk dat de huid na een badbeurt tijd nodig heeft om te herstellen. Wanneer je een hond te vaak wast, kunnen er huidproblemen ontstaan.

Ziekten die voorkomen

Elke hond kan te maken krijgen met een aandoening of ziekte. Bij sommige rassen komen bepaalde ziekten vaker voor. De Amerikaanse Bully mag geen platte snuit hebben. Wanneer gefokt wordt met honden met een platte snuit, kunnen er ademhalingsproblemen ontstaan. Dit is het gevolg van een genetische aanleg voor obstructie van de luchtwegen. Dit zie je vaker bij de mopshond, de Cavalier King Charles en de Franse bulldog.

Vanwege de compacte bouw is het belangrijk dat deze hond een goed dieet krijgt. Teveel eten leidt tot overgewicht, iets dat bij dit ras al snel op de loer ligt. Maar het kan ook dat de hond zeer actief is en te weinig eet, waardoor er anorexie aan staat.

Verder krijgen sommige honden van dit ras te maken met problemen aan de kruisband (ooit hebben), des blaas hij van heup of ellebogen (HD) en ataxie. Dit laatste is een neurologische afwijking. Verder kwam er een rode massa op de binnenste ooghoek ontstaan, dit wordt de klieren van Harder genoemd.

Op veel genetische afwijkingen kunnen de ouderdieren getest worden. Voordat je een American Bul aanschaft is het goed om te kijken of de ouderdieren wel getest zijn.

De gemiddelde leeftijd

Bij een goede verzorging wordt de Amerikaans Bully tussen de 8 en 12 jaar oud. Sommige honden kunnen tot wel 14 jaar oud worden. Maar er zijn helaas ook honden van dit ras, die de leeftijd van acht jaar net niet bereiken.

Juist om die reden is het belangrijk om alleen een gezonde pup in huis te halen. Zorg dat de ouderdieren getest zijn op genetische afwijkingen. Ga bij problemen direct naar de dierenarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven