Overlevingskans van weggevlogen vogels (huisdier)

Je vogel is weggevlogen en je kunt hem niet zomaar vinden. Wat is de overlevingskans van een weggevlogen kanarie, grasparkiet, valkparkiet of een andere vogel? Dat hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld het seizoen, hoe sterk de vogel is maar ook waar hij terechtkomt.

Beste vangkooi om ontsnapte vogels te vangen
Bekijk de voorraad

Verschillende vogels als huisdier

Er worden heel wat vogels als huisdier gehouden. Deze zijn onder te verdelen in de zangvogels, papegaaien, kaketoes en parkieten. Maar ook duiven, hoenders, eendvogels en kippen worden veel als huisdier gehouden, in deze laatste gevallen vaak in de tuin.

Wanneer een vogel is weggevlogen dan is het natuurlijk zaak om hem zo snel mogelijk terug te vinden. Helaas is dit niet altijd mogelijk. De vogel kan te ver weg zijn of in een gebied zijn terechtgekomen waar hij gewoon niet gevonden wordt.

Dit zijn de overlevingskansen

Of de weggevlogen vogel het overleeft hangt ten eerste van de vogelsoort af. Maar ook of er voedsel te vinden is en of er veel vijanden aanwezig zijn. Ik laat je per vogelsoort zien wat zijn overlevingskansen zijn. De percentages die je ziet geldt voor vogels die al 3 weken kwijt zijn en wat hun kansen zijn om nog enkele jaren in het wild te overleven.

Kanarie (Serinus canaria)

De kanarie behoort tot de zangvogels. In het wild leeft hij op de Canarische eilanden waar een subtropisch klimaat heerst. Het dier krijgt hier met zomerse temperaturen te maken. Ondanks dit verschijnsel kunnen kanaries goed tegen koude. Hierbij is het belangrijk dat het dier hier langzaam aan went.

Is de kanarie vanuit een buitenvolière weggevlogen dan zal hij in ieder geval niet van de koude sterven. Gaat het om een binnenvogel, dan speelt het seizoen een belangrijke rol. Is het dier in de herfst of winterperiode ontsnapt? Dit maakt zijn overlevingskans er een stuk kleiner op.

Hoe zit het met voedsel vinden? Een wilde kanarie weet goed hoe hij voedsel moet zoeken. Voor een huisdier is dit toch lastiger. Toch lukt het heel weggevlogen kanaries om van bladknoppen, scheuten en kleine zaden te leven. Bovendien worden er ook insecten gegeten.

Mocht de kanarie wegvliegen en niet binnen 3 weken worden teruggevonden, dan is zijn overlevingskans tussen de 5% en 20%. De meeste weggevlogen kanaries vallen ten prooi aan katten of roofdieren.

Grasparkiet

In het wild kom je de grasparkiet in Australië tegen. Hier leven ze voornamelijk van graszaden, vandaar ook de benaming. Een weggevlogen grasparkiet zal moeite hebben met het vinden van voedsel. Vaak komen ontsnapte grasparkieten op volières of dierenverblijven af. Ook willen ze meesnoepen van vogelhuisjes. Op deze manier kan een grasparkiet zichzelf in leven houden.

Graszaden zijn hier in de herfst en winter niet te vinden. Wanneer de weggevlogen grasparkiet niet ergens anders zijn voedsel kan vinden dan zal hij van de honger sterven. Het diertje kan ook moeite hebben met de koude winters. In Australië heerst namelijk een tropisch tot subtropisch klimaat.

Wanneer de grasparkiet alleen is dan zijn de overlevingskansen klein. Met een soortgenoot kan hij dit iets vergroten, vooral omdat ze bescherming en warmte bij elkaar vinden. Een ontsnapte grasparkiet heeft na 3 weken een overlevingskans van 2% tot 10%.

Bekijk vogelkooien

Valkparkiet

Er ontsnappen ook regelmatig valkparkieten. Ook deze soort komt van oorsprong uit Australië. Hier leeft hij voornamelijk in het droge binnenland. In het wild leeft de valkparkiet van zaden, vruchten, bessen en soms wat insecten. Opvallend is dat valkparkieten hun voedsel vaak op de grond zoeken.

Juist door deze eigenschap kan de valkparkiet wat beter overleven wanneer hij ontsnapt is. Door menselijk toedoen ligt er namelijk veel voedsel (kruimels) op de grond. Dat foerageren op de grond maakt hem echter ook kwetsbaar voor katten, honden en andere roofdieren. Ook worden valkparkieten vaak aangevallen door eksters of kraaien.

Het is belangrijk dat een valkparkiet binnen 1-3 weken gevonden wordt. Is dit niet het geval dan heeft hij een overlevingskans van 2% tot 8%. De meeste valkparkieten worden door een roofdier gegrepen. Ook zijn er aardig wat valkparkieten die uiteindelijk in het verkeer omkomen. Ze hebben namelijk niet geleerd om bij aankomende auto’s snel weg te vliegen. Bovendien kunnen ze slecht tegen vocht, iets wat in Nederland juist veel voorkomt.

Halsbandparkiet

Hij komt van oorsprong uit Zuid-Azië en tropisch Afrika: de halsbandparkiet. Het is een van de weinige tropische vogels die zich ook in West-Europa heeft gevestigd. In Nederland leven er een aantal groepen wilde halsbandparkieten. Mocht je halsbandparkiet ontsnappen dan maakt hij redelijk veel kans om te overleven. Al helemaal wanneer dit in een gebied gebeurt waarop hij soortgenoten tegenkomt.

Wel moet er rekening worden gehouden met het feit dat een tamme halsbandparkiet moeite kan hebben met het vinden van voedsel. Daarom is het zo belangrijk dat het diertje aansluiting vindt bij zijn wilde soortgenoten. Is dit het geval dan is de overlevingskans redelijk groot, ergens tussen de 50 en 70%. Wanneer hij in de winter ontsnapt dan is de overlevingskans wel een stuk lager. Een halsbandparkiet die in zijn eentje moet zien te overleven heeft een overlevingskans van 10% tot 20%.

Grote Alexanderparkiet

Het verhaal van de halsbandparkiet geldt ook voor de Grote Alexanderparkiet. Er zijn al vaker van deze soort in het wild waargenomen, gewoon in Nederland of België. Wanneer een ontsnapte Grote Alexanderparkiet zich bij verwilderde soortgenoten kan aansluiten dan heeft hij een grote overlevingskans.

Monniksparkiet

De monniksparkiet leeft van oorsprong in het zuiden van Brazilië. Op zich een warm gebied maar hij weet zich ook steeds vaker in Nederland te huisvesten. Is je monniksparkiet weggevlogen dan is het te hopen dat hij wat verwilderde soortgenoten tegenkomt. Dit maakt zijn overlevingskans best wel groot. Als alleenstaander is 15-25% drie weken na ontsnapping nog in leven.

Grijze roodstaart

De grijze roodstaart komt oorspronkelijk uit Centraal- aan Middelen Afrika. Hier leven ze in regenwouden, aan bosranden, mangrovebos of bossavanne. Ze komen ook in agrarisch gebied en zelfs in tuinen voor. Is de grijze roodstaartpapegaai weggevlogen? De meeste grijze roodstaarten worden vrij snel terug gevonden. Dit komt omdat ze een opvallend rode staart hebben en ook groot zijn.

Mocht het dier helemaal niet gevonden worden, dan is zijn overlevingskans ook niet zo heel groot. In percentages komt dit ergens tussen de 2% en 5% te liggen. Gelukkig keren de meeste van deze vogels snel huiswaarts of worden gevangen.

Ara

De ara is een opvallende vogel vanwege zijn afmeting en kleuren. Wanneer een ara ontsnapt dan is het niet moeilijk om hem te spotten. Meer dan 90% van de ara’s komt vrij snel weer bij de eigenaar terecht. Een kleiner deel wordt wel gevangen maar niet terug gebracht.

In onze natuur heeft hij weinig van vijanden te vrezen, behalve van de mens en grote roofdieren. Met betrekking tot voedsel zoeken kan dit wel problemen opleveren. In de zomerperiode is er voldoende voedsel te vinden maar in de winter nauwelijks iets. Dit maakt zijn overlevingskans kleiner, ook omdat hij soms moeilijk een schuilplaats kan vinden. Houd het op 2 tot 5%. Bedenk echter dat een ontsnapte ara absoluut opvalt en vaak al binnen enkele uren door de mens gevangen is.

Vink

Verschillende soorten vinken worden als huisdier gehouden waaronder de zebravink. Op zich kan een ontsnapte vink vrij goed overleven. Dit komt omdat vinken in Nederland algemeen voorkomen. Er is dan ook voldoende voedsel voor de ontsnapte vink beschikbaar, ook in de winterperiode. Dit hangt natuurlijk ook een beetje van de soort af want een aantal vinken komt oorspronkelijk niet uit Nederland.

Gaat het om een vink die uit een tropisch gebied komt dan kan hij het in de winterperiode wel moeilijk hebben. Dit geldt vooral wanneer de vink binnenshuis werd gehouden. Een vink uit een buitenvolière kan vaak goed overleven. De overlevingskansen zijn dus wisselend en liggen tussen de 5% tot wel 70%.

Eenden, ganzen en zwanen

Een ontsnapte eend, gans of zwaan zal in de meeste gevallen gewoon overleven. Dit komt omdat ze al vrij snel soortgenoten vinden. Ook is het voor deze dieren heel makkelijk om voedsel te vinden. Wanneer het om een hele tamme soort gaat dan kan hij wel eens te prooi vallen aan roofdieren of het verkeer. De overlevingskans van deze vogels ligt tussen de 60% en 90%.

Naar kippenrennen

Kippen en hoenders

Het komt regelmatig voor dat kippen of andere hoendervogels ontsnappen. Vrijwel al deze vogels hebben geen problemen met het vinden van voedsel. Wel zijn ze makkelijke prooien voor vossen, katten, honden en andere jagers. Dit maakt dat ze een overlevingskans hebben van 40% tot 70%.

De kans dat je een vogel terugvindt

Hoe groter en feller gekleurd de ontsnapte vogel is, hoe groter de kans dat je hem terugvindt. Grote papegaaien en kaketoes worden in meer dan 90% van de gevallen binnen twee weken teruggevonden. Voor kleine papegaaien, gekleurde parkieten en gekleurde valkparkieten ligt dit op 20 tot 50%.

Geelgekleurde kanaries en felgekleurde vinken worden in 20% tot 50% van de gevallen binnen twee weken gevonden. Valkparkieten, kanaries en vinken met een grijze of bruine kleur worden veel minder vaak teruggevonden. De kans dat je die binnen twee weken terug krijgt ligt tussen de 5% en 30%.

Je maakt de grootste kans in de vogel terug te vangen wanneer je binnen een uur na ontsnapping gaat zoeken. De vogel is dan nog redelijk dicht in de buurt. Meestal zitten vogel ergens verschrikt om zich heen te kijken. Pas na dat eerste uur gaat de vogel zijn omgeving verkennen of vliegt verder. De kans dat je hem dan nog terugvindt wordt met de dag kleiner.

In minder dan 2% van de gevallen worden vogels drie maanden na ontsnapping nog teruggevonden. Dat je vogel niet wordt gevonden wil overigens niet zeggen dat hij dood is. Er worden veel ontsnapte vogels gevangen waarbij de vinder het diertje zelf houdt of doorverkoopt.

Schuiven naar boven