Vliegenplaag in de winter

Helaas komt het regelmatig voor: een vliegenplaag in de winter. Veel vliegen overwinteren in woningen of gebouwen. Soms zijn er wel duizenden vliegen aanwezig. Het probleem is dat die vliegenplaag in de winter jaarlijks terugkeren. Waarschijnlijk gaat het dan om klustervliegen. Heb je last van andere soorten vliegen in de winterperiode, dan moet je weer andere maatregelen nemen.

Dit gebeurt er met vliegen in de winter

Het is niet zo dat alle vliegen in de herfst of winter doodgaan. Dat zou niet kunnen want het jaar daarop moet er weer een nieuwe generatie ontstaan. De meeste soorten vliegen leggen in de herfst eitjes. Deze eitjes overleven de winter waarna de hele cyclus in het voorjaar begint. Toch zijn er altijd volwassen exemplaren die overwinteren.

[do_widget id=custom_html-26]

Pakweg 95% van alle vliegen overleeft de winter niet. Een en ander is afhankelijk van de soort. Zo is van de clustervlieg bekend dat ruim de helft overwintert terwijl bij de huisvlieg nog geen 2% de winter weet te overleven.

Vliegenplaag in de winter? Kijk naar de soort

Wanneer je last hebt van een vliegenplaag in de winter dan is het belangrijk om naar de vliegensoort te kijken. Klustervliegen verzamelen zich in de herfstmaanden op zolder of hoge gebouwen. Je zult ze zelden op de onderste verdieping aantreffen. Het opvallende aan klustervliegen is dat ze in tientallen tot duizenden exemplaren voorkomen. Hierbij overwinteren ze in een dichte groep. Het lijkt alsof ze dood zijn want ze liggen doodstil op de grond of op voorwerpen. Feitelijk staat hun stofwisseling op een heel laag pitje.

De klustervlieg is 5-12 mm lang en heeft een bruingrijze kleur. Het borststuk is voorzien van goudkleurige haartjes. Wanneer je meerdere van deze insecten op je zolder aantreft dan weet je met wie je te maken hebt.

De huisvlieg of kamervlieg kom je in de winter voornamelijk in de woonkamer tegen. Hier is het namelijk een stuk warmer dan op de slaapkamer. De huisvlieg heeft opvallend rode ogen en is 6-8 mm groot. Deze vlieg komt solitair voor maar het kan best dat je er meerdere van in huis hebt.

Vliegjes in de kamerplanten

In de winterperiode kun je ook een vliegenplaag in je kamerplanten aantreffen. In veel gevallen gaat het om hele kleine zwarte vliegjes. Deze soort wordt ook wel de varenrouwmug of de rouwmug genoemd. Het gaat hier om een muggensoort waarvan de larven schade aanrichten aan wortelplanten. De volwassen muggen zelf zijn onschadelijk.

Vliegenplaag in de winter bestrijden

Afhankelijk van de soort kun je een vliegenplaag in de winter zelf bestrijden. Allereerst de clustervlieg, dit is een van de moeilijkst te bestrijden soorten. Dit komt omdat klustervliegen feromonen uitscheiden waardoor ze in de volgende herfstperiode hun weg naar de woning terugvinden. Bovendien trekken die feromonen weer nieuwe vliegen aan.

Wanneer je klustervliegen in de winter ziet liggen moet je ze direct opruimen. Ze lijken dood maar bedenk dat ze gewoon leven en in een diepe slaap zijn. Zuig ze bij voorkeur met een stofzuiger op, spray wat insectendodend middel in de stofzuigerzak en gooi de hele zak in de container.

Vervolgens behandel je de ruimte met insectenspray. Dit doe je door alles goed in te spuiten en de ruimte gedurende 10-30 minuten afgesloten te houden. Hierna goed ventileren. Het is belangrijk om naden en kieren te dichten. Helaas komen klustervliegen ook onder de dakpannen terecht dus controleer in de herfstmaanden of er weer nieuwe vliegen aanwezig zijn. Is dit het geval dan moet je bovenstaande bestrijding opnieuw toepassen.

Bekijk insectenspray

Huisvlieg of kamervlieg bestrijden

Van de huisvlieg of kamervlieg zul je in de winterperiode niet direct last hebben. Natuurlijk gaan deze vliegen in de herfstmaanden op zoek naar een warme omgeving. Zo komen ze al snel in de woning terecht. Wanneer je niets doet zal ongeveer 97% van deze vliegen sterven. Niet door de kou naar de meeste van deze vliegen gaat dood aan een besmettelijke ziekte.

Heb je erg veel huisvliegen in de woning, behandel de ruimte dan met de eerder genoemde insectenspray. Dit is de meest effectieve oplossing om van alle insecten in je woning af te komen.

Groene vleesvlieg plaag in huis

De groene vleesvlieg wordt ook wel de groene aasvlieg genoemd. De larven van de groene vleesvlieg eten van het vlees van levende dieren. Hierbij veroorzaken ze de ziekte myasis, iets vooral bij schapen, konijnen en kippen voorkomt. Je hebt ook nog andere soorten vlees vliegen waarbij de larven van zowel levend als dood vlees maar ook van mest leven.

Het zal weinig voorkomen dat je een groene vleesvlieg plaag in huis hebt. Dit gebeurt eigenlijk alleen wanneer je konijnen binnenshuis houdt. Maar het kan ook dat je vlak langs een schapenhouderij woont. De groene vleesvlieg komt dan per ongeluk de woning binnen.

In de winterperiode zal de vleesvlieg op een warme plek willen rusten. Dit houdt hij niet lang vol want de meeste vleesvliegen overleven de winter niet. Bij vleesvliegen in huis is het belangrijk om dierenkooien goed schoon te maken. Vervolgens behandel je de woning volgens eerder genoemde methode, namelijk met de vliegenspray. Zorg er overigens voor dat je nergens rauw vlees rond laat slingeren.

Varenrouwmug bestrijden

Je ziet in de winter allemaal kleine vliegjes rond je kamerplanten. De varenrouwmug is een hardnekkige soort die terug blijft komen. De oorzaak is een te vochtige aarde waardoor larven van schimmels kunnen leven. Ook tasten de larven de wortels van de planten aan. De kleine mugjes zie je door de woning vliegen, soms continu voor je gezicht.

De varenrouwmug blijft zich eigenlijk in de winterperiode gewoon voortplanten. De volwassen vliegjes/muggen worden slechts vier dagen oud maar ondertussen hebben ze vele eitjes in de aarde afgezet. Het is belangrijk om de aarde of potgrond niet te vochtig te houden. Strooi wat kaneel over de potgrond, hiermee bestrijd je schimmels in de grond. Zo hebben larven niet veel om van te leven.

Je kunt ook een oplossing van 3% waterstofperoxide verdunnen tot 0,7%. Giet dit over de potgrond heen. Verder kun je gele plakstrips gebruiken om de volwassen rouwmug te vangen. Hiermee ga je in ieder geval een nieuwe cyclus tegen.

Bekijk plakstrips

Gaasvliegen en grasvliegen

Het komt niet heel vaak voor maar een vliegenplaag in de winter kan ook duiden op gaasvliegen of grasvliegen. De gaasvlieg valt op dankzij zijn gaasachtige vleugels. Dit insect wordt ongeveer 2 cm lang. Gaasvliegen eten bladluizen, stuifmeel en nectar. Binnenshuis willen ze nog wel eens overwinteren.

De grasvlieg heeft een gele tot groene kleur en is ongeveer 3 cm lang. In het najaar vormen ze grote zwermen en willen nog wel eens tegen de gevels van woningen aanzitten. Vooral kantoorgebouwen en hoge flatgebouwen zijn geliefd om te overwinteren. Zowel gaasvliegen als grasvliegen kun je goed bestrijden met een biocide oftewel insectenspray. Verder moet je ervoor zorgen dat de vliegen niet binnen kunnen komen.

Schuiven naar boven