Varenrouwmug aaltjes

Last van rouwvliegjes in kamerplanten? Ga dan voor varenrouwmug aaltjes. Dit is een effectieve methode om van deze schadelijke insecten af te komen. Dankzij varenrouwmug aaltjes voorkom je verdere schade aan de kamerplant. Hieronder vind je enkele producten die zeer goed werken. Bovendien zijn ze gebruiksvriendelijk en veilig voor mens en dier.

Varenrouwmug oftewel rouwvliegje

De varenrouwmug wordt ook wel het rouwvliegje genoemd. De rouwvlieg is geen vlieg maar behoort tot de muggen. Deze insecten zijn erg schadelijk want ze voeden zich met zowel dood als levend plantaardig materiaal. De larven bevinden zich tussen de plantenwortels, de volwassen varenrouwmug leeft juist van de bladeren en stengels van de plant. Dankzij een snelle voortplanting en de levenswijze richten ze veel schade aan.

Varenrouwmug aaltjes zijn de natuurlijke vijand van dit schadelijke insect. Het gaat hier om microscopisch kleine rondwormen. Deze rondwormen dringen hun gastheer binnen, in dit geval de larven van de rouwvlieg. Op deze manier worden de larven gedood. Zo ontstaan er geen nieuwe varenrouwmuggen en stopt de cyclus.

Aaltjes tegen rouwvliegjes – de werking

Hoe effectief zijn aaltjes tegen rouwvliegjes? Deze zijn zeer effectief. Je hebt de keuze uit aaltjes in poedervorm of vloeibare vorm. Aaltjes in poedervorm hoef je alleen maar met water te vermengen. Het mengsel met aaltjes giet je over de aarde. Een verpakking aaltjes tegen rouwvliegjes is goed voor ongeveer 5 m². Gebruik je het voor de kamerplanten dan heb je voldoende aan één verpakking. Is het juist bedoeld voor de moestuin, groentetuin of de tuinplanten dan heb je misschien twee verpakkingen nodig.

Aaltjes tegen rouwvliegjes doen hun werk zo goed dat de insecten al binnen drie dagen kunnen sterven. In totaal kan het tot zes weken duren voordat je van alle varenrouwmuggen af bent. Ondertussen is het belangrijk om volwassen varenrouwmuggen in de woonkamer direct te vangen. Dit kan met een gewone vliegenmepper maar bijvoorbeeld ook met een insectenlamp.

Varenrouwmug aaltjes kopen

Wat betaal je voor varenrouwmug aaltjes? Een verpakking met miljoenen aaltjes (goed voor 5 m²) kost tussen de € 18 en € 22. Niet veel geld wanneer je bedenkt dat je hiermee definitief van de rouwvliegje af bent. Bedenk dat aaltjes beperkt houdbaar zijn in de koelkast. Wanneer je de verpakking eenmaal hebt opengemaakt is het belangrijk om de aaltjes zo snel mogelijk te verspreiden. Het gaat hier immers om levende dieren.

Wat gebeurt er met de aaltjes wanneer alle varenrouwmuggen weg zijn? Wanneer de aaltjes of nematoden geen gastheer meer hebben dan zullen ze uiteindelijk ook sterven. Dit geldt bij gebruik in kamerplanten. Heb je de aaltjes buiten over de (pot)grond verspreid, dan vinden ze altijd wel weer een andere gastheer. Aaltjes zijn onschadelijk voor mensen of dieren, ze richten alleen schade aan insecten zoals de varenrouwmug aan.

Schuiven naar boven