Blinde bij – zweefvlieg die kan zien

Binnen de dierenwereld komen er soms vreemde namen voorbij. Een van die gekke benamingen is de blinde bij. Het gaat hier niet om een bijensoort maar zweefvlieg. Bovendien kan dit insect gewoon zien. Wat doet een blinde bij, waarom wordt hij zo genoemd en hoe herken je hem? Vandaag lees je alles over dit bijzondere insect.

Familie van de zweefvliegen

De blinde bij mag qua uiterlijk dan wel op een bijtje lijken, hij behoort toch echt tot de familie van de zweefvliegen. Alles zweefvliegen worden weer ingedeeld tot de orde tweevleugeligen.

[do_widget id=custom_html-26]

Kenmerken van de blinde bij

Toegeven, de blinde bij lijkt verdacht veel op een honingbij. Dit insect is zwart gekleurd en heeft gele dwarsstrepen, net zoals je van een bij gewend bent. Zowel de kop als het borststuk zijn dicht behaart, op het achterlijf heeft hij een wat minder dikke beharing. Omdat deze zweefvlieg er als een honingbij uitziet zullen vijanden hem niet zo snel aanvallen. Om dit effect te versterken maakt deze zweefvlieg tijdens de vlucht een zoemend geluid.

Wanneer de blinde bij vliegt dan laat hij zijn pootjes hangen zoals een honingbij dat ook doet. Bovendien zijn de achterste poten breder waardoor het lijkt alsof hier stuifmeelzakken zitten. De totale lengte van dit insect bedraagt 14-16 mm. Hij heeft een enkel paar vleugels terwijl de honingbij twee paar vleugels heeft.

Hij is niet blind of slechtziend

De benaming blinde bij klopt helemaal niet. Ten eerste is het geen bij en ten tweede is hij niet blind. Ook is hij niet slechtziend, hij heeft twee zeer goede ogen. Dat hij blinde bij wordt genoemd is wel te verklaren. Op zijn ogen zijn namelijk een rij haren zichtbaar. Lange tijd werd gedacht dat hij die haren gebruikte om te kunnen tasten, simpelweg omdat hij niets zou zien. Inmiddels weten we dat hij absoluut een goed zicht heeft.

Wat doet een blinde bij?

Deze zweefvlieg leeft van bloemennectar, Feitelijk doet hij dus hetzelfde als de honingbij: nectar verzamelen. Grootste verschil is dat de honingbij dit mee naar het nest neemt. De blinde bij snoept rechtstreeks van de nectar. Omdat het hier om een zweefvlieg gaat leeft hij niet in een nest. Wel kun je groepjes blinden bijen aantreffen. In de winterperiode overwinteren ze namelijk in groepjes.

[do_widget id=custom_html-61]

Blinde bij op veehouderijen

De blinde bij wordt vaak op of rond om veehouderijen gezien. Dit komt omdat half vloeibare mest deze insecten aantrekt. Bij de aanwezigheid van veel blinde bijen kan dit als hinderlijk worden ervaren. Het is dan belangrijk om de mest tijdig af te voeren.

Voortplanting van dit insect

De vrouwelijke blinde bij legt de eitjes in verontreinigende waterplassen. Hierbij worden er tussen de 100 en 150 eitjes gelegd, deze liggen in een klontje bij elkaar op het wateroppervlak. Al snel komen de larven uit, die worden ook wel rattenstaarten genoemd. Dit heeft alles met hun uiterlijk te maken. De rattenstaarten hebben namelijk een staart die sterk doet denken aan de staart van een rat.

Opvallend is dat de rattenstaartlarven een lange ademhalingsbuis hebben (de rattestaart). Die houden ze als een snorkel boven het wateroppervlak, op deze manier kunnen ze zuurstof opnemen. De larven doen zich tegoed aan rottend en organisch afval.

Wanneer de rattenstaart larve volgroeid is dan zoekt hij een droge plek. Hier verpopt hij. Het duurt tussen de 14 en 21 dagen voordat de pop uitkomt. Op dat moment is er een nieuwe blinde bij geboren.

Blinde bij bestrijden

Met een goed mestbeleid is het niet nodig om de blinde bij te bestrijden. Zolang de mest maar op tijd wordt weggewerkt. Houd er wel rekening mee dat de mest in een gierput vaak lang blijft liggen. Wanneer dit te vloeibare is dan komen hier veel van deze zweefvliegen op af.

Eventueel kan gebruik worden gemaakt van een biocide oftewel bestrijdingsmiddelen. Hierbij is het belangrijk om voor het juiste bestrijdingsmiddel te kiezen. Het is tegenwoordig niet meer eenvoudig om alles te gebruiken wat je wenst, je hebt je aan de wetgeving te houden. Bij een flinke overlast is het beter om een ongediertebestrijder in te schakelen. Deze weet exact welke biociden zijn toegestaan en ook effectief zijn.

Bekijk (zweef)vliegen spray

Rattenstaartlarven in toilet

Helaas kan het ook voorkomen dat je een rattenstaartlarve in het toilet aantreft. Waarschijnlijk zijn de larven via de vergaarbak in het toilet terechtgekomen. Het is dan aan te raden het deksel van de bak eraf te halen en hier bleekwater of chloortabletten in te doen. Mogelijk moet je deze handeling een aantal malen herhalen om van alle rattenstaart had larven af te komen.

Wanneer je het toilet doorspoelt met hemelwater of opgevangen regenwater, dan kunnen hier ook rattenstaartlarven inzitten. Controleer regelmatig het water waarmee je het toilet doorspoelt of neem voorzorgsmaatregelen.

Wanneer het toilet weinig gebruikt wordt

Soms wordt een toilet zeer weinig gebruikt. Hierbij verdampt het water in de sifon en droogt dit uit. Als gevolg hiervan ontstaat er een nare lucht. Bij veel toiletten die weinig worden gebruikt komen latrinevliegjes of rattenstaartlarven voor. Ook andere insecten kunnen worden aangetrokken.

Op dit soort problemen te voorkomen is het belangrijk om zeker twee keer per week het toilet door te trekken. Op zich is er een kleine moeite en het voorkomt een hoop ellende. Het is ook aan te raden om af en toe de afvoer te ontstoppen of te reinigen. Hiermee verwijder je voedingsstoffen voor larven of insecten.

Schuiven naar boven